Ismerősek ezek a kérdések: Hogyan kell a hortenziát ültetni, metszeni, locsolni, teleltetni, tápoldatozni? Összegyűjtöttem a legfontosabb információkat, erről a gyönyörű növényről, tarts velem, ha te is hortenzia rajongó vagy!

Színes hortenziák a kertben

A hortenzia a kedvenc virágom, jó pár tő van már a kertemben. Van, amelyik minden évben gyönyörűen virágzik, van, amelyik épp egyetlen virágot sem hozott idén, és van, amelyik meglepetésemre idén kezdett el virágozni. A hortenziát a mai napig valami különleges misztikum lengi körbe, a kezdő hobbikertészek néha úgy tekintenek a hortenziára, mint valami különleges növényre, amelyet nehéz a kertben termeszteni. Sajnos sokan meg sem próbálnak hortenziát ültetni a kertbe, míg mások a vásárlás után az első sárga levél láttán kidobják a kertből a hortenziát.

Összeszedtem a legfontosabb információkat a hortenziáról, kicsit hosszúra sikeredett a cikk, de érdemes végig olvasni, ha szeretnél mindent megtudni róla. Ha bármilyen hozzáfűzni valód, tippet vagy tapasztalatod lenne a hortenziához, bátran írj nekem a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre „kertészanyu” jeligével, és kiegészítem vele a cikket.

A képek nem a saját kertemben található növényekről készültek, mivel nálam már levirágzott a hortenzia, amikor a cikket írom, és szebb képek alapján neked is könnyebb lesz beazonosítani a különböző hortenzia fajtákat.

Milyen hortenziát ültessek a kertembe?

Amikor elkezdtem a hortenziákat vásárolni és ültetni, még én sem ismertem a különbséget az egyes fajták között, majd rájöttem, hogy ha nem hagyom  abba a gyűjtést, rámegy a kosztpénz nagy része, hiszen számtalan fajta szín és forma található meg a hortenziák családjába.

Jelenleg kb. 100 lombhullató és örökzöld fajta található meg a hortenzia félék családjába. Ebből szeretnék most neked néhány alapfajt bemutatni, amelyekkel biztosan találkozhatsz a hazai kertészetekben is:

Bugás hortenzia (Hydrangea paniculata)

A bugás hortenzia eleinte nem tartozott a kedvenceim közé, de később rájöttem, hogy az egyik legjobb hortenzia fajta, amelyik kivételesen jól bírja a napsütést, kevesebb vízzel is beéri nyáron, és ráadásul egész nyáron át folyamatosan virágzik.

Virágai nagy méretű bugákban fejlődnek, legtöbbször fehér, illetve krémszínűek, de ma már a rózsaszín különböző árnyalataiban is kapható. Tehát ha kezdő hortenziarajongó vagy, bátran ültess bugás hortenziát a kertedbe, fehér, rózsaszín, rózsaszín, bordó színben, nem lesz vele sok gondod.

 Fehér bugás hortenzia

Kerti hortenzia ((Hydrangea macrophylla)

Talán ezzel a fajtával találkozol a leggyakrabban a kertészetekben, számtalan színben. Ezt árulja a legtöbb kertészet, de nyáron a legtöbb bevásárló központban is megtalálod 2000-3000 Ft körül.

Hatalmas gömbszerű virágaival állandó csábítást jelent a kertbarátok számára, hiába van már a kertedben több tő kerti hortenzia, ha meglátsz egy újabb cseréppel a kertészetben, biztos, hogy veszel még egyet.

Ezt a hortenziát csak félárnyékos helyre érdemes elültetned, és jó ha tudod, hogy nyáron nagyon sok öntözést igényel. A levelei a meleg hatására napközben lekókadnak, de estére újra felélednek.  Számtalan színben megtalálod a hazai kertészetekben, fehér, rózsaszín, bordó, zöld, piros, kék. Ha kék színű hortenziát szeretnél kertedben nevelni, savanyú talajra lesz szükséged, vagy speciális műtrágyára, de erről majd még lesz szó bőven a cikkben. Jó, ha tudod, hogy ha vásárolsz egy kék színű hortenziát a kertészetben, és azt elülteted a kertedben, szinte biztos, hogy rózsaszín virágokat fog a következő évben hozni, ha nem használsz kékítő adalékanyagot hozzá, vagy nem elég savanyú a talaj kertedben. Sok kertbarát ezért is csalódik nagyot a hortenziákban, mivel vásárol egy gyönyörű kék színű hortenziát, amely utána csak rózsaszínű  virágot hoz, és nem érti mit rontott el.

Tehát ezt a hortenziát is ültesd bátran, de csak árnyékos helyre érdemes ültetni, nagyon sok locsolást igényel nyáron, és ha kék színű hortenziára vágysz, be kell ruháznod évről évre egy hortenziakékítő tápra, amely 2000-4000 Ft között mozog.

színes hortenziák

Kúszó hortenzia (Hydrangea petiolaris)

Ha van egy támfalad, vagy egy kerítésed, amelyet szeretnél befuttatni, akkor bátran válasszd a kúszó hortenziát. Nekem is van egy több méter magas támrendszerem az uborkának, ide szerettem volna ültetni kúszó hortenziát, de sajnos két év után feladtam, mert minden tő kifagyott télen.

Mit érdemes tudni a kúszó hortenziáról?

Fehér virágai nem csak szépek, de még illatosak is, így nem csoda, hogy imádják a méhek és a beporzó rovarok. Magassága akár a 7-8 métert is elérheti, de metszéssel kordába tartható. Hátránya, hogy mindössze júniusban és júliusban virágzik, viszont levelei ősszel gyakran elszíneződnek így csodás színfoltot adnak a kertnek.

Napos és félárnyékos kertben is szépen fejlődik, még talajban sem válogatós, de a téli fagyoktól a fiatal töveket védeni kell, ezért fagyott ki nálam is az összes tő egy fagyzugos részen. A kúszó hortenzia viszonylag lassan növekszik, és az első virágzásra is várni kell, néha több évet is. Erős támrendszert igényel!

 kúszó hortenzia bokor

Végül a kedvencem a cserjés hortenzia, vagy más néven az Annabella hortenzia (Hydrangea arborescens ‘Annabell)

Ha lenne egy rehab csoport növény függőknek, nekem ott lenne a helyem, mert hortenziafüggő vagyok, és a kedvencem a cserjés hortenzia. Évről évre elkápráztat hatalmas tányérszerű fehér virágaival, amelyek a 1-1,5 méteres hajtásokon nyílnak már kora nyártól. A cserjés hortenzia szintén vízigényes, de sokkal jobban bírja a nyári hőséget, mint a kerti hortenzia.

Földalatti indáival terjeszkedik a kertben, ha szaporítani szeretném elég egy ágat ledugni a földbe, amely gyorsan meggyökeresedik, és máris kész az újabb növény. Virágai kora nyáron még zöld színűek, majd szépen fokozatosan, ahogy a virágok nyílnak, úgy lesznek hófehérek. Nagyon szeretnék egy rózsaszínű cserjés hortenziát is, de idén még nem sikerült beszereznem.

Bár mint írtam a cserjés hortenzia jól viseli a napot is, mégis érdemes inkább félárnyékos részre ültetni, mert a nagy melegben a levelei lekókadnak, és szinte akárcsak a kerti hortenzia ez is elájul a hőségtől. Én a cserjés hortenzia bokromat minden évben megtámasztom, karók és madzag segítségével, mert a másfél méteres hajtások gyakran elfekszenek a kertben, főleg ha egy jó kis eső érkezik.

 Cserjés hortenzia bokrok

Tölgylevelű hortenzia (Hydrangea quercifolia)

Bár nekem nincs a kertemben tölgylevelű hortenzia, érdemes róla szót ejteni, hiszen az utóbbi időkben népszerű lett a hortenziakedvelők körében.

Nevét a leveleiről kapta, amelyek nagyon hasonlítanak a tölgyfa leveleihez. Nagy méretű virágai bugákban nőnek, színük fehér, rózsaszín, vagy krém fehér. Virágai májustól, júliusig nyílnak, aránylag rövid ideig, de lombja ősszel gyönyörű bíborvörös színt kapnak, fantasztikus látványt nyújtanak a kertben.

A tölgylevelű hortenzia akár 2 méter magasra is megnőhet, jól bírja a kissé napos kertrészeket is, és ezt a fajtát sem kell naponta többször locsolni nyáron, aránylag jól bírja a szárazabb időszakokat is.

Valamiért számomra ez a hortenzia nem túl vonzó, így ebből nem is fogok a kertembe ültetni, és ez így is volt ez idáig, ám épp most láttam egy csodás piros színű tölgylevelű hortenziát, amelybe beleszerettem, remélem, hamarosan a kertemben üdvözölhetem.

Tölgy leveleű hortenzia bokor

Törpe hortenziák

Bizony, vannak törpe bugás hortenzia fajták is, amelyeknek a magassága mindössze 50-70 cm magas, levelei kicsik, akárcsak a virágai. A kertészetben gyakran a Little megjelölést használják a fajta neveknél, de mivel itt is több fajta található, azt javaslom, érdeklődj a kertészet munkatársainál, melyik a törpefajta. Nekem két kis növésű hortenzia bokrom van a kertben, bevallom, a pontos fajta nevüket nem tudom, de ez a két növény egy igazi túlélő. Remekül bírják a napot, a hideget, és még öntözni is alig kell, mégis évről évre gyönyörűek.

Most, hogy már megismerkedtünk a hortenzia fajtáival, nézzük a gondozását, néhány kérdéssel és válasszal:

A hortenziát tényleg csak savanyú talajba lehet elültetni?

A válasz nem, bár a hortenzia kedveli a savanyú talajt, egy sima kerti talajban is megél és virágzik, ha megfelelő gondoskodást kap. Viszont a hortenzia csak a savanyú talajban kap kék színt, a többi talajban fehér  rózsaszín virágokat fogsz látni a töveken.

Ha szeretnél kedveskedni a hortenziádnak, keverj némi savanyú virágföldet, vagy tőzeget a talajhoz, ám ettől még ne várd, hogy kék lesz a virága, csak a rózsaszínű hortenzia fog bekékülni ha elég savanyú a talaj.

De akkor hogyan lesz kék színű a hortenziám?

Ha vásároltál egy kék színű hortenziát, ne is várd, hogy a következő virág ismét kék színű lesz, még akkor, sem ha kimondottan savanyú talajba ültetted el a kertedben, mivel ahhoz, hogy kék legyen a hortenzia virága erősen savanyú talajra lesz szükség, egészen pontosan pH 4.-es értéknél lesz kék színű a hortenzia virága. A pH skála 0-14- ig terjed, a 7-es a semleges kémhatás, az annál alacsonyabb értékek savas kémhatásra utal. Mezőgazdasági boltban kapható talaj pH mérő szerkezet, így meg tudod mérni a hortenzia talajának a pH értékét. A színváltozások az antocianinok pigmentanyagai miatt következnek be.

Erősen savanyú közegben kék, kevésbé savanyúban azonban rózsaszín virágok fejlődnek. Az alumínium-szulfáttól azúrkék lesz a hortenzia virága, a timsótól élénk kék színt kapnak. Tehát a kék szín a savanyú talajban megtalálható és a növény számára felvehető alumínium mennyiségétől is függ, de ehhez a talaj pH értéke is összefüggésben áll.A savanyú talaj segíti a hortenziáknak felvenni az alumíniumot. Tehát hiába van a kerti talajban alumínium ,ha nem elég savanyú a talaj nem tudja a növény ezt felvenni. Szépen lassan kell a talaj savanyítani és hozzá adagolni az alumíniumot, így évről évre egyre kékebb lesz a rózsaszínű hortenzia virág. De mindig csak kis mennyiségben! A kék szín eléréshez fontos, hogy a talaj pH értéke 5 alatt legyen és mellé magas legyen az alumínium koncentrációja is.

Csak a rózsaszín hortenziából lehet kéket varázsolni, a fehérből soha nem lesz kék hortenzia. Ha a talaj elég savas akkor lesz a rózsaszínű hortenziából kék színű. De azért óvatosan kell bánni ezekkel a szerekkel, mert könnyen kiégeti a növényeket.

Tehát a kék színű hortenzia titka a talaj folyamatos savanyítása, évek alatt, vagy vásárolsz speciális kékítő tápot, amelytől megkékülnek a hortenzia virágai. A kék hortenzia virág nem festett, hanem az Alumínium-szulfát következménye. Én évek óta hordom ki a kertbe a kávézaccot, de így is csak fehér és rózsaszínű virágokat kapok. Ugyanakkor láttam olyan képeket feltöltve a varázslatos hobbikertek facebook csoportba, akinek magától lett gyönyörű kék színű hortenziája a kertben, minden féle beavatkozás nélkül, na, ők a szerencsések. Bevallom és soha nem kékítettem a hortenziákat, imádom fehéren és rózsaszínben is őket.

 Kék hortenziák az út mellett

 

Lehet –e cserépben vagy dézsában hortenziát tartani?

A válasz igen, de én a hortenziáimat, vagyis a kerti hortenziáimat egy nagy méretű dézsába ültettem be, viszont a törpe bugás hortenziát nyugodtan ültetheted közepes méretű cserepekbe is. Ha dézsába vagy cserépbe szeretnéd a hortenziákat nevelni, ne feledd, ezek a cserjék, gyakran két méter magasra is megnőhetnek, így ennek megfelelő méretű edényre lesz szükségük.

Kell –e tápoldatozni a hortenziákat?

A válasz igen kell, és főleg tavasszal, mert a hortenzia gyakran lesz vashiányos. Nekem minden tavasszal elsárgulnak a levelek, ilyenkor adok nekik, több héten keresztül vasgálicot, amíg a levelek szép zöldek nem lesznek. Ezen kívül nem kapnak külön tápoldatot, bár a dézsás hortenziát szoktam tápoldatozni, hiszen itt a föld mennyisége miatt hamar kifogy a tápanyag. Sima tápoldat, vagy hortenzia tápoldat jó nekik, ami a többi növénynek is megfelel, de tavasszal fontos a vaspótlás.

Mi a helyzet a teleltetéssel? Kell teleltetni a hortenziát?

Az alap válasz, hogy nem, hiszen a hortenzia egy lombhullató évelő cserje, amely évről évre kihajt a kertben. Ám a fiatal növényeket, és a kisebb cserépbe ültetett töveket érdemes télire takarni, még akkor is, ha hazánk téli időjárása egyre enyhébb. Főleg sajnos tavasszal fagynak el a hortenziák, egyre több olyan kertbarát van, akinek tavasszal lefagynak az épp fejlődésnek indult bimbók a növényeken, így a hortenziák abban az évben nem virágoznak. Idén én is így jártam, a dézsás hortenziám egyetlen egy virágot nem hozott, lehet, hogy jövő tavasszal kap egy kis takarást.

Ha teraszon szeretnéd a cserepes hortenziákat tartani, érdemes télire levinni őket egy pincébe, vagy takard be őket egy fátyolfóliával, mert itt a cserép mérete miatt a gyökerek is kifagyhatnak.  A kiültetett hortenziákat nem kell teleltetni, de a fiatal töveket, takard be egy jó vastag réteg falevéllel, vagy faforgáccsal. 2000-5000 Ft között tudsz vásárolni kertészetben speciális fagy elleni takaró fóliát vagy zsákot.

Milyen gyakran kell locsolni a hortenziákat?

A válassz, viccesen az lenne, hogy éjjel, nappal. De a viccet félretéve a legtöbb hortenzia borzasztóan vízigényes, főleg a kerti hortenziák a cserjés hortenziák, szinte elájulnak nyáron a hőségtől, gyakran még akkor is reggel és este is kap egy jó nagy adag vizet. Én pont az idén döntöttem el, átalakítom a kertemet, mivel sajnos nincs elég időm nyáron naponta locsolni a kertben élő növényeket, így kialakítok egy klímakertek, olyan növényekkel, amelyek bírják ezeket a forró nyári napokat, és kevesebb öntözéssel is beérik. De a hortenziákról ekkor sem fogok lemondani, ők minden nap kapnak nyáron  8-10-12 liter vizet, ha kell naponta kétszer is.

Ezért érdemes árnyékba ültetni a legtöbb hortenziát, és olyan növényeket köré ültetni, amelyek nagy leveleikkel leárnyékolják a talajt. Ilyen lehet pl. az árnyliliom, a facélia, vagy más talajtakaró növény. Semmiképp ne tegyél kavicsokat vagy köveket a hortenzia köré, mert ezek felforrósodnak és kiégetik a növényt. A bugás hortenzia és a törpe hortenzia már kevesebb öntözéssel is beérik, a cserjés hortenzia pedig a kettő között van, de ő is sok vizet igényel nyáron.

Mikor hogyan, hol és egyáltalán kell –e metszeni a hortenziákat?

Ez az egyik legbonyolultabb kérdés, hiszen itt a válasz minden fajtánál más. Nézzük őket sorban:

Bugás hortenzia metszése

Ha azt szeretnéd, hogy a következő évben a bugás hortenziádon számtalan hatalmas virág fejlődjön, akkor egy erőteljes metszésre lesz szüksége a növényednek.

A bugás hortenziát tavasszal kell metszeni, március közepén, végén, attól függően mikor múlnak el az éjszakai fagyok, ősszel a fagyvédelem miatt érdemes rajta hagyni az elnyílt virágokat. A metszés során a vastagabb ágakat érdemes meghagyni, míg a vékonyabb vagy sérült ágakat, gallyakat tőből kell kivágni, ezek csak gyengítik a növényt.

A bugás hortenzia mindig az ágvégen és a friss hajtásokon hozza nyáron a virágokat, és ha elmulasztjuk a metszést, idővel elöregedik a hortenzia, így egyre kevesebb virágot és egyre kisebbeket fog hozni. A metszéssel nem csak a virágzást tudjuk elősegíteni, de formázni is lehet a növényt, nézd át a növény formáját, és ez alapján kezd meg a metszést. A bugás hortenziát akár 50-60 cm magasságig is vissza lehet metszeni, de ha magasabb növényt szeretnél belőle nyáron nevelni, hagyhatod kicsit magasabbra is a metszést. Ennél a növénynél nem kell a rügyeket figyelni, bátran vágd vissza.

 A levágott hajtásokból nyár elején akár fás dugványokat is tudsz készíteni, így ingyen tudsz sok-sok bugás hortenziát telepíteni a kertedbe.

Cserjés hortenzia metszése

A cserjés hortenzia az utóbbi években nagy sikert arat a kertbarátok körében. Itt is csak tavasszal kell a növényeket metszeni, télen nem szabad levágni a hajtásokat, mert könnyen kifagyhat a hortenziád.

A cserjés hortenzia is a nyár eleji friss hajtásokon hozza az új virágokat, ezért ezt is szintén tavasszal kell erősen megmetszeni, bátran vágd vissza a hajtásokat akár 30-40 cm magasságig, a gyenge vagy keresztben álló vékonyabb ágakat tőből vágd ki, és ha kell, formázhatod is a hortenziádat a metszéssel. Tehát a cserjés hortenziát is bátran vágd vissza tavasszal a fagyok elmúltával, akár a háromnegyedéig is vissza lehet metszeni, és a levágott ágakból fás dugványt tudsz itt is készíteni.

Hortenzia télen

Kerti hortenzia metszése

Az egyik legismertebb és leggyakoribb hortenziafajta a hazai kertekben, ám ennek a fajtának a metszése teljesen eltér a többi fajtától.

A kerti hortenziát szintén nem szabad metszeni ősszel, mert így a növény a fagy ellen is védve van, ám ezt a növényt tavasszal sem szabad metszeni, mivel a kerti hortenzia mindig az előző évi hajtásokon hozza a virágokat, vagyis ha levágjuk, az elszárad ágakat, akkor pont a virágzástól fosztjuk meg a hortenziánkat.

Ennél a hortenzia fajtánál mindössze az elnyílt virágokat érdemes az ágakat tetejéről levágni, és figyelni kell arra, hogy a virág fejek alatti rügyek már ne sérüljenek a metszés során. A kerti hortenzia metszésével érdemes megvárni, amíg a rügyek fejlődésnek indulnak tavasszal, mert így láthatjuk a fejlődésnek indult rügyeket, és könnyebb lesz a metszés is. Itt mindig az első erős rügypárig szabad csak visszavágni az ágakat. Amelyik ágon nem látsz fejlődő rügyet, azt bátran vágd ki, mert valószínűleg azok az ágak elfagytak télen. Ha megvárod a metszéssel azt az időszakot, amikor a rügyek már zöldre váltanak, könnyebb lesz a metszés is, és nem fogsz fejlődésnek indult rügyeket levágni.

Ha tavaly nem virágzott a kerti hortenziád, vagy rosszul vágtad vissza a hajtásokat, vagy elfagytak a rügyek tavasszal, de az is lehet, hogy már elöregedett a hortenziád, ekkor érdemes a nagyon vastag fás hajtásokat tőből kivágni, és csak a fiatalabb erős rüggyel rendelkező hajtásokat, meghagyni.

Tölgy levelű hortenzia metszése

A tölgy levelű hortenzia még ritkán mutatja meg magát a hazai kertekben, de a hortenziarajongók örömmel ültetik a kertjükbe, ezt a különleges levelű hortenzia fajtát. A tölgy levelű hortenzia is, a friss hajtásokon hozza a virágokat, így ezt a fajtát is tavasszal kell erőteljesen metszeni. Itt is érdemes ősszel meghagyni a hajtásokat, és az elnyílt virágokat, így védve a növényt a téli fagyoktól, majd tavasszal, amikor az éjszakai fagyok már elmúltak, háromnegyedik vágd vissza az ágakat.

Jó kertészkedést kíván:

Kertészanyu

Ha szeretnél még többet megtudni a hortenziákról, ezt is érdemes elolvasnod: Hogyan lesz a hortenzia kék színű? Megmutatom a titkot!