A régi időkben a tetőkertek még dekorációs célt szolgáltak, ma már egyre többen több funkciós kertként építik meg. A mai építőanyagokkal egybekötve a zöldtető nem csak esztétikai célt szolgál, de szigetelésként is kiváló elem.

Sajnos a városokban egyre kevesebb a zöld terület a parkok a fák így az épületek tetejének kihasználása érthető ahol egy kis csendes kikapcsolódást találhatunk fák és növények között.

A zöldtető kialakításához a hagyományos tetőszerkezet nem alkalmas, de a mai modern házaknál már a tervezésnél kialakítják a speciális felületet.

Ez nem épp olcsó beruházás, hiszen itt a betonszerkezet fölé egy meghatározott rétegrendet kell felépíteni, figyelembe kell venni a föld a víz és a növények együttes súlyát is, de hosszú távon megéri a befektetés, hiszen pozitív hatása is van a beruházásnak, a zöldtető szigetel, elvezeti a felesleges esővizet, és esztétikaliga is szép látványt nyújt.

A zöldtető célja kettős lehet, ha fűvel vetjük be, sétáló utakkal, padokkal rendezzük be akkor egy csöndes pihenő kertté alakítjuk át a tetőszerkezetet, ahol kert hiányában élvezhetjük a természet szépségeit. Itt szükség lesz minimum 200 cm termőföldre, legalább 40 cm humuszra, öntöző rendszere és vízelvezetőre, megfelelő szigetelésre.


A kisebb tetőkerteken érdemes egynyári és évelő vagy épp pozsgás növényeket ültetni, mert ezeknek kevesebb földréteg is elég, de ezen kívül ültethetünk fűszernövényeket, zöldségeket.

Mindenképp érdemes mérnők és szakember segítségét kérni egy ilyen tető kialakításához, mert sok tényezőt kell figyelembe venni.

A zöldtető előnyei:

Elvezetik a csapadék nagy részét

Elnyelik az UV sugárzást

Szigetelik a házat télen, melegebb nyáron pedig hűvösebb lesz az épület

Javítja a környezet mikroklímáját

Esztétikailag nagyon szép hatást nyújt.

Csökken a zaj és por aránya

Ha házunkra zöldtető szeretnénk tervezetni először egy statikus, mérnők és egy szigetelő szakember véleményét kell kikérni, és bár egy ilyen munka legtöbbször 20-30 ezer forint /nm-be is kerülhet hosszú távon mindenképp érdemes beruházni, mert az ár megtérül a víz a csatorna és a fűtés számlákon is.