A csapvíz ára az utóbbi években egyre jobban emelkedik, így sokan már nem tudják finanszírozni a kert locsolását.

Ám ha szeretnénk szép kertet sajnos nyáron sok vízre lesz szükségünk, így érdemes azon elgondolkodni, hogy furatunk egy kutat kertünkben. A fúrt kút ára több százezer forint is lehet, de idővel megtérül a befektetett költség, ha kiszámoljuk a vízdíjat, amit kertünkre locsoltunk el.

A másik megoldás az esővízgyűjtés, ami a legkisebb kertben is megoldható. Elég hozzá egy nagyobb dézsa vagy műanyag edény és az esős napokon összegyűjteni a csapadékot, ami az ereszről lefolyik, így később felhasználhatunk a kert locsolására. Helyezzünk kel több ilyen esővíz gyűjtő edényt kertünkbe, így ha jön egy nagyobb eső több liter öntözővizet is össze tudunk gyűjteni.


A kertben a legcélszerűbb a reggeli órákban öntözni, mert így kevesebb az esély a gombafertőzésre. Ha reggel nem tudunk, öntözni késő délután vagy este locsoljuk meg a növényeket. Kerüljük a jéghideg vizet és a déli öntözést, amikor a legerősebben süt a nap, mert így kiégetjük a növényeket. Nyáron, ha a nagy melegben hideg vízzel öntözzük meg a növényeket, szinte leforrázzuk őket, aminek a jelei már másnap jelentkezhetnek.

Nem elég, ha a talaj felszínét benedvesítjük, mert így a víz nem jut el a gyökerekhez, épp ezért legalább annyi vizet juttassunk ki, hogy az elérje a gyökérzónát. A legjobb, ha ritkábban locsolunk, de akkor legalább 20 cm mélyen áztassuk át a talajt. Alkalmazhatunk szórófejes öntözést, ha nagyobb területű kertünk, a csepegtető és árasztásos öntözés is ideális.


Az egynyári dísznövényeket, mint pl. a muskátlit és petúniát nyáron naponta kétszer is kell öntözni, az évelő növényeket két, naponta míg a zöldségeket és gyümölcsöket elég egy héten kétszer háromszor meglocsolni.

Ha úgy gondoljuk, nem tudunk naponta öntözni, mert nincs rá időnk vagy energiánk ültessünk kertünkbe több szárasság tűrő dísznövényt, örökzöldet és cserjéket.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!