Hiába a szép zöldellő fű, a színpompás virágok, örökzöldek, a látvány zűrzavaros. Mi a megoldás?

 

Ne szórjuk tele a kertet épületekkel, bódékkal, hanem amit lehet, kapcsoljunk a lakóépülethez, építsük bele. A kerti lépcsők, kerítések, pihenők, utak, medence, a kert kellemes használatáért épülnek. Ne méretezzük túl őket, igazodjanak a kert méreteihez! Anyagukkal, formájukkal, méretükkel simuljanak a kert növényzetéhez. Kerüljük az aránytalanságokat, a túl széles utakat, a túl sok burkolt felületet. Kertünk legyen természetes!

Nézzük a gyalogutat! Nem kell lebetonozni, összefüggően kőlappal burkolni. Szép és kertbe illő, ha a kőlapok között látszanak a gyepcsíkok. Sok gyepet kell telepítenünk, amely a gyümölcsfák között folytatódhat, keretezheti a zöldséges ágyasait is. A kerti felszerelések tárolására jól használható a magasabban fekvő terasz, és a földfelszín határolta tér. A teraszkorlát stílusához igazodó lugassal, és a lugasra futtatott növényekkel takarjuk el az öntözőtömlő, fűnyíró, permetező, szerszámok alkotta kusza látványt. Szép megoldás, amikor a gépkocsit az épületszerkezethez csatlakozó fedett lugas alatt, vagy a felsőbb szinten kiugró szoba alatt helyezzük el.


Gyakori gond a kerti zuhanyzó felállítása, mert a feketére festett, lábakon álló víztartály mindennek nevezhető, csak szépnek nem. Jó megoldás lehet az épület tetőszerkezetében, a cserepek alá rejtett, 15 cm magasságú, 70-80 literes zárt víztartály. A tartály fölé helyezhetünk üvegcserepeket, a nyári napenergiát is kihasználva a víz melegítésére. Ha mégis a kertben kell elhelyeznünk a zuhanyzót, a víztároló hordónál szebb, és ötletesebb megoldás egy vízmelegítő csőkígyó felszerelése. Felszerelhetjük a kerti lugas tetejére is, mintegy árnyékoló tetőként, a lécek tetejére (10cm átmérőjű cső 1 méterében 7,8 liter víz fér el). A tervezéskor ne felejtsük el, hogy a szemmagasság fölé emelkedő kerti berendezések télen szinte uralják a kopár kertet! A növények közé legkönnyebben a fából készült szerkezetek illeszkednek, felületvédelmükre pedig olyan festékeket és pácokat használjunk, amelyek a faszövetet nem takarják el.


A monoton konyhai munka emlékezetes családi programmá válik a kerti tűzrakó hely mellett! Éppen ezért ha csak lehet, áldozzunk néhány négyzetméternyi területet a tűzrakó helynek! Nem szükséges mesterséges, költséges berendezés, jól ég a tűz az összerakott kövek között is. A gyep kímélése végett építsük égetett téglából, vagy terméskőből, a tűz eloltása után pedig az egész tűzrakó helyet lefedhetjük egy ráccsal.

Kertünk építményeinél a természetességre törekedjünk, a színek harmóniájára, figyeljünk tervezésekor az évszakok változásaira is, és kertünk meghálálja gondos törődésünket!

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!