Csak egy kis kézügyesség, fantázia, és néhány segédeszközre lesz szükségünk ahhoz, hogy különleges szobrokat készítsünk saját kezűleg kertünkbe, vagy erkélyünkre. A legjobb alapanyag a növényszoborhoz a már jól ismert és egyszerű buxus cserje. A buxust már a Rómaiak is nyírták különböző formára, később a barokk kertek szépségei lettek.


Kiváló növény alapanyag sövénynek, mert nem túl igényes, viszont nagyon lassan nő, könnyen formázható növény. Igen jól érzi magát napos és árnyékos kertben is, legfeljebb az árnyékos részen a levelei kissé sötétebbek lesznek. Ültethetjük teraszra, erkélyre, egy dekoratív nagyobb méretű cserépbe is. Nincs különösebb igénye a talaj és a tápanyag terén sem.  A cserépbe ültetett buxusnál figyeljünk oda, hogy ne öntözzük túl a növényt, mert az káros lehet.

Annak ellenére, hogy ez a növény mediterrán vidékről származik, igen jól viseli a telet hazánkban. Több mint 80 fajta buxus létezik, de nálunk a legismertebb a buxus  sempervirens. A másik ismert faj a buxus microphyllat, amely kis növésű ezért alkalmas bonsai fa kialakításához. Ez a faj kevésbé fagyálló, télen vigyük védett helyre.

A buxus évente kb. 15 -20 cm nőhet. Ahhoz hogy a buxusunk igazán szép és formás legyen sűrűn és nagyon körültekintően kell metszenünk. Évente kétszer háromszor is utána kell igazítani a formát. A metszést érdemes zsinór mellet sövénynyíró ollóval vagy a gyakorlott kertészek elektromos sövénynyíróval végezhetik. Metszés után mindig öntözzük meg a növényt.

Egy szép sövény kb. 30-40 cm magas, ne hagyjuk ennél nagyobbra nőni, mert akkor nem lesz tömör bokros formájú. Érdemes kipróbálni milyen különleges alakzatokat és formákat lehet kihozni egy szép növényből, aki kezdő próbáljon meg egy cserépbe ültetett buxust megnyírni. Később jöhetnek a különleges bonyolult formák és alakzatok is.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!