Egy kertben számtalan munka akad, és a sok növény ültetési helye, ideje gondozásuk, elég sok információt kell egyszerre megjegyezni arról nem is beszélve, hogy ezeket jövő tavaszra már el is feledhetjük.

Ám ha mindezt feljegyezzük egy kerti naplóba, a következő évben sok hasznos információt fogunk találni.

Elsőként szerezzük be a naplót érdemes egy szép nagy díszes naplót megvásárolni, amelynek már a külalakja is vonzó számunkra.

Jó, ha a napló fel van osztva hetekre vagy napokra így akár minden nap írhatunk bele egy hasznos információt.


Írjuk fel a naplóba a különböző növények ültetési helyét a kertbe, ültetésük pontos idejét, és az sem baj, ha némi gondozási tanácsot is felírunk, amelyet jövőre átnézve új ötletekre lelünk majd.

Fontos a növények virágázási ideje, vagy épp a fűszer és zöldség növények szüretének az időpontja is.

Írjuk be melyik ágyást mikor trágyáztuk be, melyikben milyen kártevők elleni védekezést alkalmaztunk, így jövőre már sorban tudni fogjuk mikor mit is kel tennünk.


A gondozási tanácsokhoz írjuk, le melyik növény érzi magát jól kertünkbe és melyik az, amelyik nem bírja a talajt vagy a klímát nálunk így jövőre már csak olyan növényt fogunk ültetni, amelyek biztos, hogy szépen fejlődik.

Érdemes feljegyezni milyen növénytársításokat kell alkalmazni, majd az apró kis ötletek és megfigyelések is kerüljenek bele a kerti naplóba.

Jegyezzük fel az ásások, trágyázások, növényvédelmi munkák pontos idejét és helyét, vagy, hogy melyik növényt támadták meg a kártevők.


A zöldség és fűszer vagy gyümölcsök esetében írjuk be a terméshozamot, hiszen így jövőre tudnak, fogjuk mely növényeket érdemes ismét telepíteni.

Egy szép kerti naplót ajándékba is adhatunk, hiszen ennek minden kertbarát örülni fog, és gondoljunk arra is, hogy egyszer majd tovább adjuk gyermekeinknek és unokáinknak.

A naplóban hagyjunk helyet az évszakok szerinti munkáknak, a tippeknek és ötleteknek, valamint a gondozási tervnek is.


Akár több kategóriába is feloszthatjuk, ragaszthatunk be fényképet, minden fajtához külön-külön, készíthetünk tervrajzot, beírhatjuk a magvetés és a csírázás pontos idejét és menetét, a betakarítás, és a virágzási időt. Ősszel és télen se tétlenkedünk, tervezzük meg a következő év kertjét, és gyűjtsünk össze minél több hasznos információt a növényekről.


A kertbe szereljünk fel egy hőmérőt és jegyezzük fel a hőmérséklet alakulását is, hiszen ez is nagyban befolyásolja a növények fejlődését, és minden növényt jelöljünk meg jelölőcsíkkal a magvetés helyét pedig jeltáblával így tudnak, fogjuk hová milyen növényt ültettünk.

Szedjük, elő minden tavasszal a naplót olvasgassuk át, így fontos támpontokat fogunk kapni az új kert elkészítéséhez.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!