A kertészkedés az egyik legegészségesebb tevékenység, mely csökkenti a stresszt és megnyugtat, ám a sok hajolgatás miatt könnyen megfájdulhat a derekunk. Mondjunk le a kertészkedésről, ha krónikus derékfájás kínoz, vagy inkább vessünk be új ötleteket, hogy megmaradjon a hobbink? Ha az utóbbit választod, adunk néhány szuper tippet!

Magaságyás növényekkel

A kertészkedés során akkor is megfájdulhat a derekunk, ha egyébként nincsenek panaszaink, ám ha krónikus derékfájás kínoz, akkor tovább súlyosbodhatnak a fájdalmaink. Hogyan mentesítsük a derekunkat kertészkedés közben a sok hajolgatástól? Úgy, hogy közelebb hozzuk a talajt a kezeinkhez. Ez kétféle módon lehetséges. Vagy hosszú nyelű szerszámokkal „meghosszabbítjuk” a karunkat, vagy a talajt hozzuk magasabb szintre. Utóbbit nevezzük magas ágyásnak, és bevezetünk a rejtelmeibe, hogy csak a kertészkedés örömei maradjanak meg derékfájás nélkül.

 

Mi az a magas ágyás?

 

A magas ágyás remek választás bármilyen kertészkedéshez, legyen az zöldségtermesztés, virágos ágyás kialakítása, vagy fűszernövények nevelése. A magas ágyás azt jelenti, hogy a talajszintet megemeled olyan magasságba, hogy a benne termő növényeket hajolgatás nélkül, kézmagasságban tudd gondozni.

 

A magas ágyás egészségügyi előnyei

 

Magas ágyásokkal elfelejtheted a hajolgatást, a térdelést, mindent, ami megerőltető a hátad és a derekad számára, mert mindent állva végezhetsz egyenes háttal. Ha idősebb vagy, akkor ezáltal az elesések kockázatát is lecsökkented, és a hajolgatás okozta szédülés is a múlté lesz. Nem kell nehéz, hosszú nyelű szerszámokkal bajlódnod, csak kicsi, kézi szerszámokra lesz szükséged, így a kézízületeket is kíméled.

 Magaságyásba termesztett retek

A magas ágyás előnyei a növények számára

 

A magas ágyások kialakításánál pontosan olyan földet használhatsz, amilyenre a növényeknek szükségük van, többé nem kell a kerted talajának feljavításával foglalkoznod. Jobb lesz a talajban a vízelvezetés és a szellőzés is. A gyökérzet számára kedvezőbb lesz a talaj hőmérséklete, nyáron a szellőzés miatt kevésbé melegszik fel, ősszel viszont hamarabb felmelegíti a napfény, és a talajmenti fagyoktól sem kell tartani. A kártevőket hamarabb észre lehet venni egy magas ágyban, és kézzel is könnyebb megszabadulni tőlük.

 

Hogyan válaszd ki a magas ágyás ideális magasságát?

 

A megfelelő magasság függ attól, hogy mit szeretnél nevelni és hogy te milyen magas vagy.

Előre meg kell tervezned, hogy egy-egy ágyásba milyen növényeket szeretnél összeültetni, és ezek milyen magasra nőnek. A cél, hogy a kifejlett növények kézmagasságba kerüljenek. Éppen ezért egy magas ágyás lehet 15, 30 cm magas, de kialakítható derékmagasságban is. Utóbbi a legideálisabb a gyökérzöldségek – fehérrépa, sárgarépa -, káposzta, saláta, spenót, sóska, brokkoli, karfiol, földieper és fűszernövények termesztéséhez. Természetesen többféle magasságú ágyásokat is kialakíthatsz szükség szerint.

 

Hogyan töltsd fel földdel a magas ágyást?

 

Magas ágyás kialakítható fából, műanyagból, téglából, betonból, készen is többféle kapható. De ne aggódj, a térd- és derékmagasságú ágyásokat nem kell jó minőségű, drága földdel feltöltened. Az ősszel összegyűjtött avar, ágak és gallyak remek alapot jelentenek, ezeket mind beleteheted az ágyás aljába. Ha frissen nyírtad a sövényt, azt is tedd rá bátran. Ha a kert sarkába van törmelékes föld összegereblyézve száraz levekkel, kavicsokkal, ágakkal, az is a halom aljára kerülhet. Csak a felső 30 cm-t kell jó minőségű virágfölddel megtöltened. Szépen simítsd el a földet az ágyásban, és már kezdődhet is az ültetés, ami remek családi program lehet!

A cikk folytatása: Ezért érdemes magaságyást építened a kertedben


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!