Ki ne szeretne olyan szép füvet, amely sűrű, mutatós és üde zöld színű. A jó hír, hogy létezik megoldás. Gyepszőnyeg telepítésével azonnal zölddé varázsolhatjuk kertünket. Fontos azonban megjegyezni, hogy a gyep is élő anyag, megfelelő öntözést, tápanyag-utánpótlást és gondoskodást igényel. Gyeptégla telepítésével megspórolhatjuk a kinevelés időigényes és rizikós folyamatát, hiszen ezt elvégzi helyettünk a gyepiskola.

Ha a telepítést követően biztosítjuk és fenntartjuk a gyep számára megfelelő körülményeket, az üde zöld szín egész évben irigylésre méltó lesz a szomszédok számára.

Gyepszőnyeg: megoldás az azonnali zöld gyephez 

A gyepszőnyeg hosszú távon biztos megoldást nyújt azoknak, akik strapabíró pázsitot szeretnének kertjükbe. Ha pár szóban kellene jellemezni, miért jó választás a füvesítéssel szemben a gyepszőnyegezés, az egyszerűség és az azonnaliság lennének rá a legjobban passzoló kifejezések. Ezen felül ha minden költséget figyelembe veszünk, a gyepszőnyeg ára is abszolút versenyben tud lenni a füvesítéssel.

Ha gyepszőnyeg mellett döntünk, azonnal kézhez kapunk egy szép gyepet, ami akár egész évben megőrzi állapotát, ha megfelelő és szakszerű gondozásban részesítjük.

Az EUROGREEN gyepszőnyege kertben, futballpályán, golfpályán és más nagyértékű zöldfelületen is használható. A gyepet a füvesítést követően a gyepiskola mintegy 14 hónapig biológiai optimumon tartva neveli, mire az eléri a beépíthető állapotot és felszedésre kerül. A kivitelezéseik során több ezer négyzetmétert fektettek már le, tudják milyen a jó gyepszőnyeg, amivel gyorsan és hatékonyan lehet minőségi zöldfelületet létrehozni.

Gyepszőnyeg gondozása

A gyepszőnyeg élő anyag, gondozást igényel, ezt nem kerülhetjük el. A telepítést követően a minőséget ugyanis csak szakszerű ápolással őrizhetjük meg. A gondozás során egyaránt oda kell figyelni a nyírásra, a trágyázásra, az öntözésre és a szellőztetésre.

A gyepszőnyeget évszaktól függően más és más szempontok szerint kell gondozni. Ezért ha mindig szép zöld gyepet szeretnél, a gondozás során tartsd szem előtt, hogy éppen milyen évszak van. Nézzünk tehát egy-egy hasznos tippet a különböző évszakokra vonatkozólag:

  • Tavasz: Időben már március hónapban végezzük el a tavaszi gyeptrágyázást. A kijuttatott, hosszú hatástartamú gyeptrágya a tápanyagokat 8-10-12 hét alatt szabályozottan adagolja. A fűnyírás, gyepszellőztetés, felülvetés, trágyázás szintén indokolt lehet ebben az évszakban.
  • Nyár: Rendszeresen, megfelelő időközönként és mennyiségben öntözzünk. Nagy hőségben akár naponta célszerű öntözni a gyepet. Ne feledkezzünk meg a trágyázásról sem.
  • Ősz: A szellőztetés folyamata kora ősszel válik esedékessé. Egy kellemes őszi nap ideális ehhez, a lényeg, hogy a talaj száraz legyen. Kisebb alapterületű kertekben kézzel is nekiállhatunk szellőztetni, nagyobb területek szellőztetéséhez már érdemes gyepszellőztetőt vásárolni vagy bérelni. Fontos az őszi gyeptrágyázás is, mely során magas káliumtartalmú gyeptrágyát használjunk.
  • Tél: A hideg időszakban kíméljük és ne terheljük a gyepszőnyeget. Mellőzzük a fűnyírást is. Erre az évszakra inkább előzőleg érdemes felkészülni, például avartalanítással. 

Amennyiben betartjuk a szükséges előírásokat, biztosítjuk, hogy a gyepszőnyeg hosszú időn keresztül megőrizze minőségét. A fűmagvetéssel ellentétben nem kell várni a fűszálak megerősödésére és záródására, a gyepszőnyeg telepítését követően néhány nappal már használatba is lehet venni a leterített pázsitot. Csupán annyi a dolgunk, hogy időközönként elvégezzük a megfelelő teendőket, ezután pedig élvezzük az üde, zöld gyep előnyeit.

A gyepszőnyeg egyszerű és hatékony megoldást kínál kertünk kizöldítésére. Minden zöldfelület létesítésénél használható, nagyobb beruházási igényért cserébe pedig magasabb hozzáadott értéket képvisel a füvesítéssel szemben.

(X)