Egy kertnek többféle funkciója is lehet, de ahol a család gyermekkel is bővül érdemes a kertet is ehhez igazítani.

A családi kertben helyet biztosítunk a pihenésre, és a gyerekek számára is hagyunk helyet. Természetesen a kert nagyságától is függ, hogyan alakítjuk ki a családi kertet, hiszen ha nincs elég hely, el kell dönteni mi a fontosabb a grillező a hétvégi piknikhez vagy a homokozó a gyerekek részére.

Nézzük, mi mindent tudunk egy családi kertbe elrendezni, hogy mindenki jól érezze magát.


Terasz:

A terasz igen sok funkciót lát el, hiszen ez köti össze otthonunkat a kerttel, így közvetlenünk kapcsolódik a lakáshoz. Itt megteríthetünk a reggelihez, vagy ha nagyobb terasszal rendelkezünk, hétvégén meghívhatjuk barátainkat ismerőseinket egy kis sütögetésre. Ide tehetjük, le a sáros cipőt mielőtt belépünk a lakásba, de akár szép dézsás növényeket is ültethetünk a teraszra.


Zöld gyep:

Nagyon fontos egy szép és ápolt zöld gyep, hiszen látványa megnyugtat minket, és pihenésre vagy a gyerekeknek futkározásra is alkalmas felület lehet. Már a tervezésnél fontos hogy meghatározzuk a gyep nagyságát, és a fűmag kiválasztásánál vegyük figyelembe mennyire lesz igénybe véve a fű, és a kert környezeti adottságait. Ma már számtalan fűmag közül válogathatunk, így pl. taposás tűrő, sport, vagy szárasság tűrő fűmagot is vethetünk.


Játszótér:

Ha kisgyermek van, a családban okvetlenül alakítsuk ki számára egy kis játszóteret ahol homokozót, hintát vagy egyéb játék eszközöket helyezhetünk el. Fontos hogy a játszóteret olyan helyen alakítsuk, ahol könnyedén ráláthatunk gyermekinkre az ablakból vagy akár a ház egyik belső szobájából is. A játszótér környezetét úgy alakítsuk ki, hogy ne legyen körülötte semmilyen veszélyes anyag vagy mérgező szúrós tüskés növény.

Fák és cserjék.

A kert meghatározó elemei lesznek a nagyobb fák és cserjék, darabszámuk a kert méretétől is függ. Ám ne felejtsük el, hogy a fák és a bokrok is idővel megnőnek, így egyre nagyobb teret foglalnak majd el kertünkből. Egy kisebb fenyőfa, amelyet elültetünk 50 cm magassággal, idővel akár5-10 méter magas is lehet, és nem csak felfelé növekszik.


Virágágyás.

A szép kert egyik fontos eleme a virágágyás, ahová gyönyörű egynyári vagy évelő növényeket ültetünk. Ha háziállatot tartunk, pl. kutyát, macskát érdemes a virágágyást elkeríteni, hiszen egy ilyen kedvenc igen nagy kárt tud tenni a virágágyásban.


Fűszer és zöldségkert.

Ha nagyobb kerttel rendelkezünk érdemes fűszer és zöldséges ágyást is létesíteni, hiszen így pénzt is spórolhatunk a saját termesztésű növényekkel.

A kisebb kertbe a fűszernövényeket, vagy pl. salátát ültethetünk balkonládába vagy néhány nagyobb cserépbe is, hiszen akár több tövet és különbözőnövényeket is összeültethetünk.

Ezen kívül tehetünk a kert különböző részeire padot, komposztáló edényt, ahová a konyhai hulladékot gyűjtjük össze, szerszámos kamrát ahol a fűnyírót és egyéb eszközöket tároljuk, a kerítés mellé pedig sövényt telepíthetünk, hogy egy valódi meghitt kertünk legyen.


Ne feledjük el, hogy egy kert nem csak díszít, de igen sok hasznos funkcióval is rendelkezhet.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!