Ha szeretne ön is virágágyást ültetni kertjébe, olvassa el cikkünket.

A virágágyások nem csak szépek és illatosak, de sokszor hasznos funkciója is lehet, pl. térelválasztó, vagy dekorációs célt is szolgálhat. Virágágyást akár 1-1 méteres területre is ültethetünk, amelybe akár évelő akár egynyári növényeket, vagy a kettő keverékét is csoportosíthatjuk.

Ám ahhoz hogy a virágágyás szép és esztétikus legyen gondos előkészítő munkára lesz szükségünk. Első lépésként mérjük fel kertünket, és egy papíron rajzoljuk le mit hová szeretnénk telepíteni. Hol lesznek a virágágyások, hol lesz a gyepfelület, és hol a járható út.

Ez azért fontos, mert ha egy bokrot, vagy növényt át kell telepíteni, és elvetjük a magokat, vagy épp elültetjük a virágokat, utólag már nem tudjuk vissza rendezni kertünket. Amit egyszer elrontottunk az műár úgy is marad. Ha pedig csak találomra ültetünk, nyárra kertünkben káosz uralkodik, és a növények nem tudják valódi díszítő értéküket visszaadni.

Ha megterveztük mindennek a pontos helyét, ássuk fel a talajt, gereblyézzük el simára, majd egy zsinórral jelöljük ki a virágágyás helyét. A virágágyás vonala lehet egyenes, hullámos, vagy szabálytalan is.

Először az ágyás szélét jelöljük ki, majd osszuk fel a belső területét is, növények szerint. Így tudni fogjuk melyik magot hová szórjuk, és melyik növényt hová ültessük el. A szorgalmas kertész akár szegélyt is építhet az ágyás szélére, de ha erre nincs időnk, semmi gond, hagyjuk szabadon. A virágágyás mellé tervezzünk közlekedő utat, hiszen a virágok ápolásához naponta ki kell menni, és nem érdemes a füvet letaposni.

Gondoljuk, át mit is szeretnénk ültetni. Az évelő növényeket egyszer kell elültetni, és ezek évről évre kihajtanak majd kertünkben. Az egynyári növényeket pedig minden évben újra és újra kell telepíteni, ám ekkor a szín és formavilágot évente tudjuk változatni.

A virágágyások ültetésénél is több formát választhatunk:

Rabatt: Ez a virágágyás kb. 120-150 cm szélesés két oldalról látható ágyás, amelyet általában út szegélyez. Itt a magasabb növényeket ültessük középre, és a két szélére telepítsük a kisebb növényeket, így mindkét oldalról átlátható lesz.

Border:

Ezt az ágyás sövény, vagy fal elé ültessük, szélessége itt 120-150 cm legyen. Itt értelem szerűen a fal elé a magasabb növényeket ültessük be, míg előre a kisebbeket, nagyság szerint.


Szőnyegágy:

Ha rendelkezünk egy nagyobb sík felültettel, akár szőnyegágyást is készíthetünk. Itt fontos, hogy teljesen egy magasságú növényeket válogassunk össze, amelyeket szín szerint csoportosan ültessünk el. Bár kissé mesterkélt hatású, mégis szabadjára engedhetjük fantáziánkat, és különböző formákat-alakzatokat hozhatunk ki, a virágokból.

Geometriai ágyások:

Itt a kertész különböző szabályos formákat alakít ki, amely lehet kör, négyzet, vagy háromszög alakzat is. Ha ilyen formát szeretnénk létre hozni, nézzük meg milyen szögből fog látszódni a virágágyás, körbejárhatók-e és eszerint válogassuk össze a növényeket.

A virágágyásokat ültethetjük színek szerint is. pl. az egyikbe csak lila és fehér színű virágokat válogatunk össze, míg a másikba a piros sárga és narancssárga árnyalatait ültetjük. Ültetésnél vegyük figyelembe a növények igényeit is, és a környezeti adottságokat, mint pl. fény, napsütés, árnyék. Ha romantikus vidéki hangulatot szeretnénk kertünkbe, vegyes színben ültessük a virágokat.

További ötleteket és felhasználható növényeket a cikk II. részében olvashatnak.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!