A magnólia Kínában több mint ezer éve megtalálható, az ottani szerzetesek a tisztaság jelképeként tekintenek erre a fára. A liliomfa magassága  egy méterestől akár öt méteresig is terjedhet, fajtától függően, a virágzat színe a világos rózsaszíntől egészen a sötét rózsaszínig változhat. Létezik sárga színben is, de ez hazánkban még szinte elérhetetlen.

Gondozását tekintve inkább a fiatal példányoknál érdemes odafigyelni, méghozzá azért, mert a fiatal példányok könnyen kifagyhatnak! Később ha a növény kellően begyökeresedik már ez a veszély nem fenyeget. Épp ezért a frissen kiültetett példányokat késő ősszel a fagyok beállta előtt jó alaposan takarjuk be szalmával, vagy falevelekkel, így védve a kifagyás veszélyétől.

A másik gond a liliomfánál hogy hiába ültetjük el a facsemetét virágzó állapotban, a rá következő években nem akar virágot hozni. Ennek az oka a tápanyaghiány, illetve a nem megfelelő talaj.

A virágzási idő tavasszal fajtától függően kettő illetve négy hétig is eltarthat, ám egy ilyen virágzás olyan mértékben kimeríti a növény tápanyag készletét, hogy a következő virágzásra már nem lesz ereje. Épp ezért már az ültetésnél is érdemes a gödör aljára egy kevés komposztot, vagy érlelt istállótrágyát szórni, így biztosítva a növény számára a tápanyagot.


A savanyú talaj a magnólia egyik fő igénye, így ha kertünkben nem rendelkezünk ilyen talajjal érdemes készíteni egy földkeveréket, amely komposztból és savanyú virágföld keverékéből illetve tőzegből tevődik össze. Nagyon fontos, hogyha trágyát szórunk az ültető gödörbe, az ne érintkezzen közvetlenül a növény gyökerével, tehát az ültető gödör aljára szórjunk megfelelő mennyiségű trágyát a növény méretéhez igazítva, majd erre terítsünk egy réteg savanyú virágföldet és ezután ültessük el a növényt.

Ma már léteznek olyan készítmények is, amelyek savanyítják a talajt, ezeket tápoldat formájában tudjuk kijuttatni a talajba, érdemes róluk kertészetekben, kertészeti áruházakban érdeklődni.

Az ültetés végén a maradék savanyú virágföldet és komposztot szórjuk szét a növény körül, majd jó alaposan öntözzük be a talajt. A tápanyag utánpótlást érdemes minden évben megismételni, így gazdag virágzásra és erős egészséges növényre tehetünk szert. Az ültetés évében még nem kell metszeni a fát, de a következő évben már alakíthatjuk metszéssel a növény koronáját. Nyáron érdemes a fiatal facsemetét heti három vagy akár öt alkalommal is öntözni, az idősebb példányokat elég hetente egyszer is.

Jó ha tudjuk!

A magnólia napos részeken virágzik igazán gazdagon, árnyékos helyeken kevesebb virágot fog hozni!

A tulipánfa és a liliomfa nem ugyanaz a növény, a tulipánfa levelei nagyobbak és tulipánra emlékeztető formájuk van.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!