A rhododendronok, magyar nevén havasszépe,vagy azáleák, az erikafélék családjába tartoznak, ezen belül is a Rhododendron családba, amely közel 800 fajtát foglal magában. Ezek közül közel 500 fajta Kelet-Ázsiában őshonos, főként Kínában és Japánban terem nagyon sok Azálea. A többi fajta Európában, Észak-Amerikában, és Ausztráliában is megtalálható, Közép Európában a legtöbb rododendron fajta védett növényként van számon tartva, ezek hegyvidéken élnek, és inkább havasszépe néven vagy alpesi havasszépe néven találkozunk vele.

A hazai kertekben is egyre több hobbyi kertész ültet rhododendront, amelyből ma már széles a választék a kertészetekben. A rhododenronok gyönyörű kerti cserjék, amelyek még a virágzási időszakon kívül is szépek és mutatósak.

Melyik rhododendron fajtát vásároljam?

Amikor belépsz egy kertészetbe, azt látod, hogy több fajta azálea sorakozik egymás mellett, így a választás sem egyszerű. Mit figyeljünk, a virágok színét, a növény magasságát, virágzási idejét, vagy a télállóságát? Ahhoz, hogy könnyebb legyen a döntés, több nagyobb csoportra osztották a kertészek az azáleákat:

Nagy virágú hibridek:

Ide tartozik a R.catawbiense, R.caucasicum és a R.fortunei. Magasságuk 1,5-3 méter között változik, de szélességük is gyakran pont ekkora. A nagyméretű buga virágzatok március és június között nyílnak.

A R. Wardii hibridek 1,5-2,5 méter magasságot érhetnek el, feltűnő sárga vagy narancssárga virágai május és június környékén nyílnak.

R.williamsianum hibridjei pedig lassan növekszenek, magasságuk is 1-2 métert érhetnek el, és áprilistól júniusig nyílhatnak a fehér, rózsaszín, piros vagy sárga színű virágok.

  1. yakushimanum hibridjei kb. 1 méter magasra nőnek meg, és a tömött virágok május környékén nyílnak pasztellszínekben.

Kis virágú rhododendron hibridek

A kis virágú hibridek közé tartozik a rhododendron impeditum, és a R.russatum ezek fél méter magasságot érnek el, és gyakran már áprilisban nyílnak a lilás-kék vagy kék virágok.

A Rhododendron-repens hibridek az igazi törpe azáleák, amelyek 0,4-1 méter magasra nőnek meg, és a májusban nyílnak a piros virágok.

Nyári zöld azáleák és a japán azáleák

Végül a nyári zöld azáleák, amelyek lombhullató cserjék, magasságuk kb. 1,2-2 méter, virágaik a liláskék és a lila kivételével bármely színben megtalálhatók, szintén májusban és júniusban virágoznak. A japán azáleák ősszel a lombjukat elvesztik, de enyhe teleken a teljes lombkorona megmarad. Magasságuk 0,5-1,5 méter között változik, virágaik rózsaszín, piros, fehér vagy liláskék színben nyílnak nyáron.

Nagy virágú havaszépe növény

Hová ültessem a rhododendront? 

Ha szeretnél a kertedbe egy szép rhododendront vagy más néven havasszépét ültetni, egy szélvédett kissé napos vagy félárnyékos részt válassz számára, ahol éri napfény, de nem egész nap. A túl árnyékos rész és a túl erős napsütést sem kedveli a rhododendron.  A lombhullató azáleák félárnyékos helyen is szépen fejlődnek, míg a japán azáleák több napfényt igényelnek, ahol napi 3-4 órát éri őket a napfény. Arra is érdemes gondolni, hogy a kertészetben megvásárolt kis 15-30 cm magas azálea, idővel fajtától függően akár 2-4 méter magasra is megnőhet, így érdemes helyet biztosítani a növekedéshez.

Mikor érdemes elültetni a rhododendront?

Az ültetéshez a tavaszi és a kora őszi időszak is ideális. Áprilisban, amikor már nincsenek éjszakai fagyok, kiültetheted a kertedbe a rhododendront, egészen május végéig, de kora ősszel is ültethetsz szeptember elejétől november közepéig.

Rhododendron 'Anekke' – Knap Hill azálea (sárga)

Milyen virágföldbe ültessem a rhododenront?  

Ez az egyik alapja a rhododendron életben maradásához, a megfelelő talaj. A havaszépe csak savanyú talajban fog életben maradni, így az ültetéshez fontos egy teljes talajcsere, mert az azáleák a meszes talajon sem fejlődni, sem virágozni nem fognak. Így ha nincs a kertedben savanyú talaj, sajnos teljes talajcserét kell végrehajtani, ehhez kertészetben kell savanyú vagy speciális rhododendron földet vásárolni. Áss egy kétszer vagy háromszor akkora gödröt, mint a gyökérlabda, majd a gödör aljára teríts egy réteg savanyú virágföldet. Ültetés előtt érdemes jó alaposan beáztatni a növényt egy nagy vödör vízbe, és addig hagyni benne, amíg légbuborékok szálnak fel a talajból.

Óvatosan emeld ki a rhododendront a cserépből és helyezd el a gödörbe a növényt, ne túl mélyre és ne túl magasra, nehogy a gyökere kiszáradjon. A gyökérlabda pont a talajjal egy magasságban legyen. Töltsd fel a gödröt savanyú virágfölddel, majd jó alaposan öntözd be a talajt a növény körül. Ha nincs savanyú virágföld, a sima kerti talajt kell bekeverni tőzeggel, vagy fenyőkéreggel, tűlevelekkel A jó savanyú talajnak legalább a fele legyen savanyú tőzeg, és ültetés után is érdemes rendszeresen műtrágyával, tőzeggel, vagy kávézaccal savanyítani a földet.

törtfehér japán azálea

Lehet dézsába ültetni a rhododendront?     

Igen, de itt is fontos, hogy a nagy méretű dézsa savanyú virágfölddel legyen feltöltve, és ebbe ültesd el a rhododendront, így biztosítani tudod a növény számára oly fontos savanyú ültető közeget, amelyet a kertben nem biztos, hogy meg tudnál oldani. A dézsát állítsd egy szélvédett, félárnyékos részre, és locsold rendszeresen a talaját.

Ültetés után három hétig semmilyen tápoldatot nem szabad az öntözővízhez adagolni, mivel a friss talajban van elég ásványi anyag, de a harmadik vagy negyedik hét után érdemes kéthetente speciális tápoldatot adni az öntözővízhez, vagy az is jó megoldás, ha ültetésnél egy hosszú távú lassan lebomló rhododendron műtrágyát adagolsz a virágföldhöz.

 

Miért nem virágzik a rhododendron?

Ha nem fejlődik, és nem virágzik a rhododendron, akkor vagy kevés a napfény, vagy kifogyott a talaj a tápanyagokból, vagy nem elég savanyú a föld. Érdemes minden tavasszal, egy kevés tőzeggel, műtrágyával kedveskedni az azáleádnak, mert a virágzás elmaradásának, vagy ha a levelek elvesztik szép üde zöld színüket, a tápanyag hiány a felelős. De a túl sok nedvesség, a talaj kiszáradása és a meszes talaj is okozhat levélsárgulást, vagy a virágzás elmaradását.                 

Hogyan teleltessem a rhododendront?

A nálunk kapható rhododendron fajtákat, amelyek a kertbe vannak kiültetve, nem kell télire védett helyre bevinni, viszont jó, ha télen betakarod a tövét, így védve a fagyoktól. Erre a célra megfelel az ősszel lehullott avar, de a szalma, vagy a mulcs is ideális. Szélvédett helyen, ha télen nincsenek kemény fagyok, nem kell félteni a havasszépét. Nyáron pedig a kiszáradás ellen érdemes takarni a tövét, mulccsal, szalmával, vagy talajtakaró növényt is ültethetsz mellé, amely megakadályozza a gyökér száradását.

Rózsaszínű rhododendron

A rhododenronok öntözése és tápoldatozása

Nyáron a száraz meleg időszakban akár naponta is lehet locsolni a havasszépét, de tavasszal, ősszel, amikor a hőmérséklet lecsökken, vagy esős időszakban viszont kerülni kell a pangó vizet, főleg ha dézsában tartod a növényt. Az öntözéshez a legjobb, ha mészmentes vizet, vagyis lágy vizet használsz, de a legjobb a természetes esővíz.

A műtrágyát márciusban vagy áprilisban a virágzást megelőző harmadik vagy negyedik hétben, kell kijuttatni, és a virágzás végén júniusban is érdemes egy kisebb adagot adni, így biztosítva a növény számára a tápanyagokat, amely bő virágzáshoz vezethet.  A tavaszi ültetés után egy hónapig nincs szükség plusz tápanyagra, ha pedig ősszel ülteted el a rhododendront csak a következő tavasszal kell tápanyagot adni pluszban neki. Télen a fagymentes időszakban is szükséges a minimális locsolás, mivel a rhododendron egy örökzöld cserje, vagyis télen is megtartja a lombját, amelynek szüksége van csapadékra.

Kell –e metszeni és visszavágni a rhododendront?

Konkrét metszésre nincs szüksége a havaszépének, de kora tavasszal a sérült vagy elhalt ágakat és hajtásokat ki kell vágni, valamint fiatalítás céljából a virágzás végén érdemes az ágakat 50-60 cm nagyságra visszametszeni. Amíg a növény 2 méter magas nem lesz, az elnyílt virágzatokat az oldalrügyek megsértése nélkül óvatosan törjük ki, mert következő évben nem lesz új bimbóképződés.

Lila színű havaszépe

Hogyan szaporítsam a havasszépét?

Sajnos dugványról elég nehéz szaporítani az azáleákat, de a virágzás végén érdemes légbujtással próbálkozni. Ha dugványról szeretnéd szaporítani a havasszépét, vágj le egy 10-15 cm nagyságú dugványt, majd mártsd bele gyökereztető porba, végül helyezd el őket virágföldbe, amelybe homokot vagy perlitet kell keverni.

A dugványokra tegyél egy nagyobb zacskót, mert fontos a párás környezet a sikeres gyökereztetésre. Ezután a cserepeket tedd egy világos, de nem tűző napos helyre, és türelmesen várakozz. Ha sikeres volt a dugványozás, kb. két-három hónap alatt megindul a gyökérképződés, de van, hogy ennél hosszabb idő szükséges hozzá.

 Rhododendron ’Nova Zembla’ - Örökzöld havasszépe

A Rhododendronok virágzását nyáron megtekinthetjük a Jeli arborétumban is ahol ebben az időszakban páratlan és egyedülálló látványt nyújtanak ezek a gyönyörű mediterrán virágok.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!