Már a hazai kertészetekbe is beérkeztek az egynyári virágok. A széles választékból 100-150 ft.-ért vehetünk bársonyvirágokat, petúniákat, bojtocskát, stb.

Ha még ennél is kedvezőbb áron szeretnénk sok virághoz hozzájutni, a magról történő szaporítás a legjobb választás, hiszen egy pár száz forintos tasakból, akár 20-30 növényt is fel tudunk nevelni. A magvetéssel szaporított növények sajnos nem hoznak olyan gyors eredményt, mint a készen vásárolt palánták, viszont sokkal több növényünk lesz belőle.

 

Az egynyári virágok magjait áprilisban még védett helyen, egy palántázó tálcára, vagy cserepekbe érdemes elszórni, olyan földkeverékbe, amelyik laza, és jó vízáteresztő képességgel is rendelkezik. Ha ilyen virágföldet nem kapunk, keverjük be a sima virágföldet perlittel, vagy homokkal, hogy a magok könnyebben tudjanak csírázásnak indulni.

A magokat takarjuk be vékony réteg földdel, majd egy kézi permetező segítségével nedvesítsük be a földet. Helyezzük el világos helyen a cserepeket, vagy a tálcákat, és gondoskodjunk róla, hogy a föld ne száradjon ki.

Amikor a magok fejlődésnek indulnak és a növény eléri a 4-6 cm magasságot, ültessük át őket egyesével külön cserépbe, majd május végén a palántákat ültessük ki a végeleges helyükre a kertbe.

Ha nem szeretnénk a palántaneveléssel vesződni, várjunk május elejéig, amikor is a magokat már szabadföldben, végleges helyünkre is elvethetjük.

Ezt olvasta már?

A bársonyvirág elűzi a kártevőket kertünkből

A fagyokig is virágzik a csodatölcsér

A nyár legszínesebb virága: coleus

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!