Az akác után talán az egyik legkedveltebb növénye a méhecskéknek, így remek méz készíthető belőle.

A hazai kertészetekben leggyakrabban a harangvirág- levelű mézontófű (Phacelia campanularia) található meg, amely mindössze 25-30 cm magasra nő meg, levelei szív alakúak, kissé fűrészes szélűek. A növény júliustól szeptemberig hozza élénk kék harangszerű virágait, amelyek feltűnő színfoltot képeznek kertünkbe.

A varádicslevelű mézontófű ( ph.tanacetifolia) 60-80 cm magasra nő meg, halványzöld, erősen szárnyalt levelekkel rendelkezik. Virágai halványkékek, amelyek júliustól, augusztus végéig nyílnak, szintén harang alakúak, de kissé hegyesebbek, mint az előző fajtáé.

A varádicslevelű mézontófű remek zöldtrágya is, a növény szinte pillanatok alatt beborítja a talajt, és sűrű gyökere fellazítja és egészségessé teszi a talajt.

A zöldtrágyázáshoz vessük a magokat a nyár végén a felásott és megtisztított talajba, majd a hajtások megjelenése után egyszerűen forgassuk bele a talajba a növényt, vagy hagyjuk kint egész télen, így elfagy, és szintén tápanyaggal látja el a talajt.

Dísznövényként mind az alacsonyabb, mind a magasabb fajtákat érdemes ültetni, társíthatjuk más egynyári növénnyel, a magasabb fajtákat, pedig rózsák mellé is ültethetjük.

Élénk kék színe miatt remekül kiemelkedik a piros, a sárga, vagy a rózsaszín és fehér virágok társaságában. Remek kontrasztot nyújt a kék mézontófű, ha bársonyvirággal, vagy narancssárga körömvirággal ültetjük össze.

Mézontófű ültetése és gondozása:

Vásároljunk néhány csomag vetőmagot szaküzletben, majd a magokat áprilistól június elejéig vethetjük a szabadba.

Az ágyást ássuk fel, majd szedjünk ki belőle minden gyomot, ezután gereblyézzük simára a talajt. Szórjuk ki egyenletesen a magokat, az alacsony fajtákat 15 cm sor és tőtávolságra, míg a nagyobb fajtákat 20-25 cm sor és tőtávolságra ültessük egymást.

Ezután gyengéden forgassuk be a magokat a talajba a gereblyével, és kissé ütögessük le a talajt a gerelye fokával, majd óvatosan öntözzük meg a magokat. Ha túl sűrűn vagy nem egyenletesen kelnek ki a magokat, ritkítással tudjuk szelősebbé tenni az ágyásokat.

A nyár végén vetett magokból kikelt növények remek zöldtárgyaként is szolgálnak, ezt kikelés után forgassuk be a talajba, vagy hagyjuk megfagyva az ágyásba, így javítják a talaj szerkezetét, és tápanyag ellátottságát.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!