Különleges csodanövényként tisztelik az ottaniak, és nem hiába, mert a ginseng rengetek problémára, betegségre nyújt megoldást, többek között a tavaszi fáradtságra is.A ginsenget több ezer éve termesztik pl. Mandzsúriában, Koreában, és Kínában is. Ez a különleges csodanövény az ernyős virágúak családjába tartozik, és csak árnyékban fejlődik megfelelően. A növény legtöbbször a magas hegyvidéki részeken található, magassága eléri az 1 métert, virága rózsaszínű, míg a termése bordó, vagy piros árnyalatú.

Maga az értékes hatóanyag a növény gyökeréből készül, amely kb. 6-7 éves korára éri el a megfelelő érettségi fokot, csak ezután szüretelik és dolgozzák fel. Sokszor előfordul, hogy a ginzeng gyökere ember alakra emlékeztet minket, így kapta az ember gyökér nevet.

A gyökerét porrá őrlik és így kerül forgalomba, legtöbbször kapszula formájában, de ampullaként vagy tea formájában is kapható gyógynövény boltokban. Sajnos ma már sok országban hamisítják a ginzenget, mivel egyre nagyobb a kereslet rá.

Két féle ginzenget ismerünk az egyik a fehér ginzeng míg a másik a vörös ginzeng. A fehér ginzenget betakarítás után kén dioxinnal kifehérítik, majd szárítják és őrlik, míg a vörös ginzenget szedés után forró gőzzel kezelik, és csak utána szárítják és őrlik.

Kínában és más távol keleti országban a ginzengenk igen nagy értéke van, ha valaki különleges és nagy értékű ajándékot szeretnének adni, akkor ginzenget visznek ajándékba.

A ginzeng oldja a feszültséget még pedig úgy, hogy a mellékvesékre fejti ki jótékony hatását, így szüntetve meg a stresszes feszült állapotot. De emellett szellemileg és fizikailag is frissít, megszünteti a fáradtságot, és megnöveli a szellemi és fizikai teljesítőképességet, sőt még a szexuális életet is javítja.

A ginzeng növeli a szellemi képességet ez pl. tanulásnál hasznos, csökkenti a vér koleszterin szintjét, és serkenti a vírusok és baktériumok elpusztítását hívatott sejtek működését. Aki hajlamos a tavaszi fáradtságra mindenképpen próbálja ki a ginzenget akár kapszula akár tea formájában.


A ginzenget maximum 2 hónapig szabad folyamatosan szedni utána érdemes egy kis szünetet tartani, és szedése alatt csökkentsük le a koffein és a tea mennyiségét, mert megemelheti a vérnyomást.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!