A körömvirág, az egyik leghasznosabb és legsokoldalúbb gyógynövényünk. A bőrbetegségek gyógyítója, a szépségápolás nélkülözhetetlen alapanyaga, kiválófesték anyagát pedig az ipar használja, színe a sáfrányéhoz hasonló szint kölcsönöz az ételeknek.

A Földközi-tenger vidékéről és Ázsia nyugati részéről származik. A XII. századtól termesztik Európában. A középkorban Mária lelki gyógyító erejének szimbólumaként ábrázolták. Nevét jellegzetesen körömszerűen hajlott kaszatterméseiről kapta.

Igénytelensége miatt, szinte mindenhol megterem, kertekben valamint szántóföldeken egyaránt. Virágzata sárgás, narancsos színű, szára és levele tapintása ragacsos hatású. Régen még esőjósnak is hívták, mert ha reggel 7 óráig nem nyíltak ki a szirmai, akkor aznap esett az eső. Hazánkban is régóta kedvelt gyógynövény.

Ezt a növényt szárastul, levelestül, virágostól gyűjtik és használják. A legtöbb hatóanyag azonban a szirmaiban rejlik. A szépségiparban is a gyógyító tulajdonsága miatt használják, krémek készítésére.


Hatóanyaga: flavonoidok (izoramentin glikozidok, kvercetin glikozidok), karotinoidok, szaponinok, triterpének, illóolajok, E-vitamin

Gyógyhatása: gyulladáscsökkentő, antibiotikus hatású, epehajtó, sejtvédő, gyomor és nyombélfekély gyógyítására is használható, rosszul gyógyuló sebek, visszeres betegségek, bőrelváltozások felületi kezelésére kiváló, olajos kivonatának hámosító és bőrképző hatása van.


Több neves orvos is a körömvirágban látja a bőr rák ellenszerét. Egy amerikai kutatóorvos kutatásai során szintén erre a megállapításra jutott, és jó eredményekről számolt be. A körömvirágból lehet teát, kenőcsöt, tinktúrát készíteni.


A körömvirág tea kiváló vérkeringés javító, vértisztító és gyulladáscsökkentő.

Teakészítés: egy púpozott teáskanál teafüvet leforrázunk 2 dl forró vízzel és rövid állás után leszűrjük, és langyosan fogyasztjuk. Napi egy-két csésze csodákat tud tenni.

Aki szereti a potpourrit, körömvirág virágaival színesebbé teheti azt. A hinduk régen templomaik díszítésére használták.

Németh Ági

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!