A sebek pedig gyorsabban begyógyulnak, ha leveleivel borogatjuk a sérülést.

A rétek, utak, legelők bővelkednek útifűben. A kifejlett, apró fehér virágú növény leveleit május- június környékén érdemes gyűjteni, amelyek nyálkát és cseranyagot, flavonoidokat, kovasavat, cink és káliumsókat, iridoidokat (aukubint) tartalmaznak. Ennek köszönhetően baktériumölő, köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő és sebgyógyító, összeszúzva levelei pedig az égési sebeket is.

A belőle készített tea elsősorban légúti betegségek kezelésére jó, mivel nyálkaoldó és köhögéscsillapító, de használják gyomorégés és légúti hurut ellen is. Az öblögetés és gargalizálás szintén nagyon hatékony ilyen esetekben. Ha súlyosan beteg valaki, négyszer-ötször is ajánlott az útifű-tea fogyasztása naponta.


Tea: Forrázzunk le 2-3 dl forró vízzel 1 vagy 2 teáskanálnyi szárított lándzsás útifüvet, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Naponta 2-3 csésze teát fogyasszunk.
Szirup: Forrázunk le 3 dl vízzel 1 maréknyi friss vagy szárított útifűlevelet, és hagyjuk kihűlni, majd szűrjük le. A főzetet újfent forraljuk fel, majd kis lángon sűrítsük be, és keverjünk hozzá 150-200 g mézet. Főleg a gyermekek használják, naponta 1-2 evőkanálnyi fogyasztása ajánlott.

{loadpostion bottom10}

Borogatás, gargarizáló szer: Csészénként 2 teáskanálnyi szárított lándzsás útifüvet leöntünk hideg vízzel, gyakori kevergetés mellett 1 órán át állni hagyjuk. Alkalmazható a száj és toroknyálkahártya, illetve a bőr gyulladásainak kezelésére.

Forrás: Orientpress hírügynökség

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!