A kúszónövények, az egyik legváltozatosabb kerti növény család, amely számtalan színben és formában van jelen kertünkben. Találunk köztük virágzó egynyári és évelő növényeket, örökzöldeket, de akár zöldségeket is. Képesek a legkisebb kertben is felfutni falra, kerítésre, rácsra szinte bármilyen felületre.

Az ilyen befuttatott pergolák és rácsok nyáron hűvös árnyékot adnak, térelválasztóként is funkcionálnak és elzárják, kertünket a kíváncsi szemek elöl.

Számtalan pont akad, kertünkbe ahová futtathatunk, növényt gondoljunk csak a házfalra, az autó beállóra, vagy akár még az erkély falára is szerelhetünk fel rácsszerkezetet,de a kerítés is kitudjuk használni. Már a tavasz elejétől a nyár végégi szinte folyamatosan díszítik kertünket, ősszel pedig néhány örökzöld növény tűnik ki fantasztikus színvilágával.


Ha nincs időnk foglalkozni a növényekkel, válasszunk olyan fajtát, amellyel kevesebbet kell foglalkozni, mint pl.a hedera vagy más néven borostyán, a vadszőlő, amelyek elég egy évben egyszer visszavágni, de különösebb törődést nem igényel.

Romantikus kertbe ültessünk gyönyörű futórózsát, amely számtalan színben áll a rendelkezésünkre és egy szép boltíves kapu befuttatva rózsával Pazar látvány nyújt, vagy válasszuk a liláskék lilaakácot.


Ha gyorsan szeretnénk, látványos kertet ültessünk golgotavirágot, clematist, illatos hófehér jázmint, amelynek az illata már messziről érződik nyáron, vagy a látványos loniceriát.

Zöldségek közül futtassunk fel tűzbabot, vagy borsót akár a kerítésre is, de a kolbásztök is szép növénnyé cseperedik.


A legtöbb futó növényt ősszel érdemes visszavágni, és amelyek nem fagytűrők téli szálláshelyre szállítani.

Nyáron öntözzük őket rendszeresen és mivel nagy levélzettel rendelkező növényekről van szó, tavasztól őszig hetente egyszer adjunk az öntözővízhez tápoldatot, mert így a, levelek élénkebbek lesznek és a virágzás is kitart egész nyáron.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!