Bár ma már lehet készen is kapni fémből készült kapukat, mégis a saját kezűleg gyártott szerkezet sokkal olcsóbb. A fa egy természetes anyag, és sokkal erősebb, is mint az előre gyártott fém társaik.

A futórózsák számára épített gerendákból ácsolt kapu a rózsakertet és a bejáratok egyik legszebb építménye.

Bármekkora is kertünk fontos hogy a megfelelő méretben készítsük el a kaput, hiszen alatta kényelmesen el kell, hogy férjünk, és ami megfelel az emberi test méretének az a szemnek is kellemese látvány lesz. Tehát a méreteknél vegyük figyelembe a saját magasságunkat, ez legyen a kiindulási pont.

Ha pl.: átlag 180 cm magasságot számolunk egy embernek, akkor a kapunak min. 3 méteresnek kell lennie, hiszen ebből 60 cm a talajba lesz süllyesztve, így 240 cm magasságunk marad. Azért kell ilyen magasság, mert a futórózsánk lefelé is fog hajlani, így biztos, hogy nem csak szép, de kényelmes és esztétikus is lesz a kapu.

Akkor lesz arányos is az építmény, ha a két méter magassághoz 1,2 méteres szélesség is járul. Ez elég ahhoz, hogy amikor átmegyünk, a kapunk a rózsák tüskéi ne szurkáljanak össze minket. Ha ilyen szélességet hagyunk, akár a fűnyírót vagy a talicskát is könnyedén át tudjuk tolni a kapu alatt.

A kapuhoz bármilyen masszív fát fel tudunk használni, de az egyik legjobb választás a gömbfa, amelyből rendkívül látványos és dekoratív rózsakaput tudunk elkészíteni. Amint már szó volt róla, vásárlásnál és a méreteknél vegyük figyelembe, hogy legalább 60 cm mélyen kell a fát földbe süllyeszteni, mert különben a rózsabokor súlya miatt könnyen kidőlhet.

Ha pl. négy fő tartó oszlopot használunk fel, akkor oldalra három kereszttartót, és a tetejére két tartót helyezzünk el, egyenként 1,8méteres darabokat. Először a négy fő tartót, majd a tetőt és végül az oldalsó gerendákat építsük be, de ne felejtsük el, hogy legalább 60 cm mélyen kell leásni a gerendákat. Mindegyik gerendát legalább három ponton rögzítsük.


Ha nem kocka vagy téglalapformát szeretnénk kihozni, a rózsakapu tetejét vastag dróttal, vagy huzallal emeljük meg, így a kapu teteje egy félgömb alakban fog megjelenni. A rózsakapura szinte bármilyen futórózsa megfelel, de ne ültessünk túl sok illatos rózsát kertünkben, mert a nyári napokon túl erős és zavaró lehet az illat. Mivel a futórózsa töve egy idő után elkezd fásodni, érdemes a kapu aljához más növényt is ültetni, ami eltakarja a fás üres részt.


A rózsakaput ugyanúgy kell locsolni és tápoldatozni, de a legfontosabb mégis a metszés, hiszen metszés nélkül egy idő után elveszti szép dekoratív formáját.

Havonta ha kell, végezzük el az alakító metszést, hogy a kapu megtartsa eredeti formáját és szép ívét.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!