A legtöbb kúszónövény arról híres, hogy igen agresszíven növekszenek és elnyomnak minden más dísznövényt a közelükben, így nem alkalmasak más növényekkel társítani.

Ám ne feledkezzünk meg a futó rózsákról, amelyek virágukkal nagyon szépen kiegészítenek néhány kúszó dísznövényt. A kúszó lonc vagy lonicéria az egyik növényfajta, amely jól társítható kertünkben a futó rózsával.

Ez a két kúszó növény kevésbé agresszív, magasságuk elérheti az 5 métert is, és bár igen gazdagon virágzik mindkét faj, mégis nagyon szépen mutatnak egy futó rózsa társaságában.

A legtöbb kúszó növény pont a nagy méret miatt csak a növény középső és felső részén hoz virágot, így az alsóbb részekre bátran ültessünk futó vagy fél futó rózsatöveket, amelyek így teljes pompát nyújtanak kertünkben, nem beszélve a fantasztikus illat kavalkádról. A clematisok is jól társíthatók rózsákkal, hiszen ők gazdag virág színeikkel és hosszú virágzási idejükkel kitűnnek a kúszó növények csoportjában.

Akár egy nagyobb dézsába egybe is ültethetjük a két növényt egymás mellé és egy közös pergolára felfuttatva igazi szivárvány hatást érhetünk el vele.


A clematisban választhatunk rózsaszín vagy épp a világoskék fajtát egy gyönyörű halvány rózsaszín futó rózsával, hiszen így romantikus álomszép kertet varázsolhatunk.

De a rózsákat párosíthatjuk a borostyánhoz is, vagy épp a vadszőlő aljához is ültethetjük.

Futó rózsák közül, íme, néhány gyönyörű színes faj, amelyek közül választhatunk:

Elfe: Zöldes krém fehér rózsa, amelyhez jól illik egy fehér clematis.

Kir royal: Halvány rózsaszín rózsa, amelyhez szépen mutat egy liláskékes golgota virág.

Aloha: Barackszínű rózsa, amelyhez ültethetünk fehér jázmint.

Moonlight: Sárgás narancsos rózsafajta, amely mellé a sötét ibolyaszínű clematis a megfelelő társ.

De ezen kívül is számtalan színű futó rózsát ültethetünk, amely lehet sötét bordó, vagy épp halvány krémszínű mindig egy színben hozzá illő kúszó növénnyel párosítsuk össze.

Kúszónövények közül válasszuk a lonicériát, a golgotát, hederát, clematisokat, jázmint, vadszőlőt, bátran párosítsuk őket futó vagy fél futó rózsafajtákkal.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!