A tavaszi kert kialakításánál a legfontosabb tényező a tervezés. Elsőként vegyük figyelembe a bokor magasságát, szélességét, a virágok és a levelek színét és formáját, mert csak így tudunk harmonikus kertet kialakítani.

Első lépésként helyezzük el kertünkben a cserjéket, a fákat és az örökzöldeket, hiszen ezeknek nem csak esztétikai értéke van, de térelválasztónak is hasznosak. Akár egy kertrész elválasztására is alkalmasak lehetnek, így jól elkülönül majd a rózsakert, a fűszerkert, vagy épp a zöldség kert.

A rózsákat és más évelő növényeket a végső helyre ültessük, mert utána már nehéz lesz átrendezni a kertet. Ha kijelöltük a különböző növények területét, az egynyári virágokkal még színesíthetjük és gazdagíthatjuk kertünk zeg-zugait, hiszen ezeket magról vagy palántáról is tudjuk ültetni és aránylag gyorsan látványos színfoltot érhetünk el velük.

Fontos kiválasztani a kert színeit, így a rózsák színeit is, hiszen ez adja meg kertünk alap hangulatát, így lesz romantikus, elegáns, vidékies, vagy épp színes nyári kertünk. Minden szín három alapszínből áll ez a piros, a kék, és a sárga. A többi szín ezeknek a keveréke, így jutunk zöldhöz, narancssárgához, vagy épp rózsaszínhez.

Ezen belül is vannak hideg színek, mint a kék, a lila, és a pink, és vannak meleg színek, mint a piros, a narancssárga, vagy a napsárga. Érdemes egy színmintát elővenni, és átnézni a színeket, mielőtt beültetjük kertünket. Néhány szín, mint pl. a rózsaszín vagy a fehér optikailag tágítja a teret, így kisebb kertekben érdemes alkalmazni őket. Míg a piros, vagy a narancssárga és a legtöbb meleg szín kicsinyítik kertünket.

Fontos hogy a megfelelő színeket ültessük egymás mellé, mert csak így lesz harmónia kertünkben, pl., a piros színű rózsa mellé válasszunk, narancssárgát, sárgát, a rózsaszín mellé fehéret, lilát, és pink színűt. De jól illeszkedik össze a kék és a narancssárga, a sárga és a lila is, ebben az esetben nagy a kontraszt, és rikító színeket tudunk összekombinálni.

A rózsák mellé az évelő és az egynyári virágokat is színben társítsuk, még akkor is, ha a rózsaágyás el van különítve a többi virágágyástól. A színeknek különböző hatásai vannak ránk és környezetünkre is, így hangulatunkat is nagyban befolyásolja.

Sárga szín: Melegséget-vidámságot sugall, a nap fényét és életörömét nyújtja nekünk.

Narancsszín: Melegséget sugározz ám sokkal erősebb, mint a sárga szín, a tiszta narancssárga ágyás kialakítását kerüljük, mert túl terheli szervezetünket, ültessünk mellé, pirosat, sárgát, vagy liláskék színt is.

Piros: Az egyik legintenzívebb szín, amely melegséget, és boldogságot sugározz érdemes kiegészíteni a piros árnyalataival, mint a narancs, a sárga, de akár egy kevés fehéret is ültethetünk mellé.

Kék: A kék a víz tisztaságát és hűvösségét kínálja, önmagában nem mutat, de fehérrel, rózsaszínnel vagy ezek árnyalataival kombinálva romantikus hatást érhetünk el.

Fehér: A tisztaságot és a nyugalmat sugallja, elegáns modern kertek alapszíne lehet. Szinte bármilyen színnel kombinálható, így érdemes alapból tervbe venni a növények és a rózsák között is.

A színekkel kialakíthatunk romantikus kertet, mint a fehér a lila, és a rózsaszín, modern elegáns kertet, a fehérrel, vagy színes nyári kertet, pirossal és árnyalataival. A rózsáknál is választhatunk futó rózsát, bokorrózsát, park rózsát, így nem csak a színekkel, de a formákkal is kedvünkre játszhatunk.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!