Ugye te sem szeretnél vagyonokat költeni a kertészetben kapható levendula tövekre?  Ha van a kertedben egy vagy két tő csodás levendula, könnyedén tudsz belőle akár 10-20 tövet is varázsolni, ha dugványozással szaporítod az anyatövet.

A levendula az egyik legnépszerűbb hazai mediterrán dísznövény, amely illóolajokban gazdag, lila színű virágával és fantasztikus illatával ejti rabul a kertbarátok szívét. A levendula a Földközi-tenger vidékéről származik, de mára egész Európát meghódította, így hazánkban is több fajtája megtalálható a kertészetekben. Levendulát bármelyik kertészetben meg tudod vásárolni tavasszal és ősszel, és ha egy tő levendula jól érzi, magát a kertedben dugványozással könnyedén tudod szaporítani.

Egyes kertészek azt javasolják, hogy csak hazai szaporítású levendulát érdemes vásárolni, mert a külföldről behozott levendulák télen kifagynak a kertben, tehát a nagyon drága, de gyönyörű virágzó levendula nem biztos, hogy megmarad a kertben. Piacon vagy hazai levendula ültetvényeken 150-250 ft.-ért tudsz hazai szaporítású edzett levendula palántákat vásárolni.

A levendula gondozása:

A levendula fantasztikusan jól bírja a nyári extrém hőséget, és csak hosszan tartó szárazság esetén kell öntözni a földjét. A fiatal növényeket télire takarni kell így védve a fagyoktól, az idősebb töveknek már nincs szüksége télen védelemre. A levendulát a kert legnaposabb részére ültesd ki, és elvirágzás után vágd le az elnyílt virágokat, így ősszel egy másod virágzásra is számíthatsz.

A leszedett levendulavirágokat pedig számtalan módon fel tudod használni, erről a levendula felhasználási formái cikkünkben olvashatsz bővebben!

 

A levendula szaporítása hajtásról

A dugványozás nem más, mint amikor egy anyatőről kis leveles hajtás részeket szedsz le, és ezt meggyökereztetve új növényt hozol létre. Ahhoz, hogy a dugványozás sikeres legyen legalább három vagy négy évesnek kell lennie az anyanövénynek, és erről kell leszedni a fás dugványokat. A leszedett levendula dugványokról szedd le az alsó leveleket, elég, ha csak a tetején maradnak levelek, és a szár alsó részét ferdén vágd le.

A dugványokat tavasszal vagy nyáron kell szedni, kb. 10-15 cm hajtás részeket vágj le a növényről, majd gyorsan ültesd el homok és virágföld keverékébe, kis cserepekbe, vagy szaporító tálcába téve. Ha biztosra akarsz menni a dugványozáshoz, használj gazdaboltban kapható gyökereztető port, amely 600-800 Ft –ba kerül, a félfás és örökzöld változatot kell a levendulához használni.

A levendula dugványok gyökérképződéséhez és fejlődéséhez párás meleg környezetre van szükség, tehát a cserepeket, vagy ültető edényt érdemes letakarni egy átlátszó fedővel, vagy nejlonnal, így biztosítva számukra a párás meleg környezetet. A talajt öntözd rendszeresen, de nem kell túl öntözni, és néha szellőztetésre is szüksége van, tehát a takarást időnként érdemes leszedni a dugványokról.

Lehet-e a levendulát vízben gyökereztetni?

Bár a levendula nem szereti a vizet, mégis érdemes a dugványok felét vízben megpróbálni gyökereztetni. Ehhez ugyanúgy vágj le 8-10 cm.-es fás dugványokat, szedd le az alsó leveleket, mert ha ezek vízbe érnek és rothadásnak indulnak, akkor az összes dugvány elpusztul, majd tedd bele a dugványokat egy tiszta befőttes üvegbe.  A vizet két, vagy három naponta cseréld le az üvegben, és tedd világos napos helyre az üveget.

levendula dugványok

A gyökeresedés kb. egy vagy másfél hónapig is eltart, utána már kilehet ültetni a kis fiatal levendulákat a kertbe. A fiatal levendulákat nyáron még érdemes rendszeres öntözni és locsolni, mert sajnos sok fiatal levendula palánta a nyári hőségben kiszárad és elpusztul. Ha a nyár végén szedsz dugványokat és őszre sikerül a gyökereztetés, még kora ősszel is ki tudod ezeket ültetni a kertbe, de télire ezeket takarni és védeni kell, nehogy kifagyjanak.

Egy jó tanács!

Ha van a kertedben rozmaring, ugyanezzel a módszerrel tudod azt is szaporítani, amely fantasztikusan mutat a levendula mellett a kertben.

Ha még többen szeretnél megtudni a levenduláról, olvasd el szakértői cikkünket is, ahol egy levendula termesztő ad tippeket és tanácsot a levendula gondozásáról és ápolásáról.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!