Ha olyan kerttel rendelkezünk, amely nyáron a forróság hatására gyorsan kiszárad és szinte egész nap tűzi a nap, érdemes a növények igényeit a kert adottságához igazítani.

Az első gond ebben a kertben hogy a talaj a forróság hatására túl gyorsan kiszárad, így a növények hamar a vízhiány miatt tönkre mehetnek. Ez ellen úgy tudunk védekezni, ha a talajt jó alaposan, beöntözzük, majd egy réteg mulcsal befedjük így nem szárad ki a felső réteg olyan gyorsan, sőt a gyomok sem tudnak kitörni.

Számtalan egynyári növényt találunk a kertészetek polcain, amelyek jól bírják a meleget és a napsütést. Még a legszárazabb talajon is nevelhetünk színes virágzó egynyári növényeket ám ehhez szükséges egy jó minőségű tápanyagdús talaj így tavasszal és ősszel ássunk be a talajba istálló trágyát, és takarjuk be az ágyásokat mulccsal.


A nyári színes kertbe kellemes vidéki stílust kölcsönözhetünk a sárga és fehér cickafarkkal, amely mellett jól mutat a mályvarózsa. De ültethetünk bíboros ökörszemet, borzaskatát, kék búzavirágot, vasvirágot, kaliforniai mákot, hófehér fátyolvirágot, tatárvirágot, körömvirágot, sáfrányos szeklicét, és tölcsérmályvát.

Az egynyári növények mellé évelő növényeket is vegyíthetünk, amelyek megfelel gondozás és ápolás mellett minden évben újra kihajtanak kertünkben.


Gyönyörű mediterrán kertet varázsolhatunk évelő növényekkel, így pl. az aranyvesszővel, a boglyas fátyolvirággal, a fehérürömmel, inkaliliommal, kék zörgővirággal, szalmagyopárral, és a sóvirággal.

Ha kevesebb gondozás mellett szeretnénk, napos kertet ültetni válasszunk a cserjéket, amelyek szintén gyönyörű virágokkal és lombozattal díszítik kertünket. Ilyen lehet pl. az aggófűcserje, az angol kék szakál, a citromfavirág, a zanót, a levendula, a nyári orgona, a zsálya, a veronikacserje, és a lonc.


Ne felejtsük el, hogy ezeket a növényeket nem csak kertben, de kisebb erkélyen vagy teraszon is nevelhetjük edénybe, vagy cserépbe, dézsába ültetve. A dísznövények mellé telepítsünk pár zöldségnövényt, balkonparadicsomot, szamócát, salátát, illetve az illatos és gyönyörű fűszernövényekről sem szabad megfeledkezni, amelyek szintén imádják a napot és a meleget.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!