Júliusban az időjárás is igen szeszélyes, ezt láthattuk az elmúlt évben, de az idén is. Épp ezért a kert öntözését is az időjáráshoz kell igazítani. Ha nincs, túl nagy hőség ne öntözzük túl a növényeket, de a perzselő melegben is figyeljünk oda, hogy csak kora reggel vagy késő este locsoljunk, hogy a növények ne égjenek ki.

Ha júliusban nagy a hőség, a füvet ne vágjuk túl rövidre, mert kiszárad, hagyjuk meg kicsit nagyobbra, és locsoljuk rendszeresen.

A balkonnövényeket, továbbra is érdemes még tápoldatozni, hiszen ezek a növények szeptember végéig is képesek virágot hozni, ám ne feledkezzünk meg a rendszeres metszésről és az elszáradt virágok eltávolításáról sem.


Azoknál a virágoknál, amelyek már magot hoznak júliusban, ideje nekiállni, begyűjteni a jövő évi magokat, így biztosítjuk a következő évi virághozamot.

A zöldséges kertben most már lehet ültetni a karalábé, a brokkoli, és a saláta magokat, de lehet vetni a cikóriát, a hónapos retket, és a hagymákat is.


Azokon a területeken ahol már levirágzott az összes egynyári vagy kiürült a zöldségágyás, vessünk zöldtrágyának való fehér herét vagy fehér mustármagot. Ezek a növények nagyban javítják a talaj tápanyag tartalmát, és minőségét. Amikor a növény, vetés után eléri a 10-15 cm magasságot, egyszerűen csak forgassuk bele az ágyásba, így a lebomlás után tápanyaggal látja el a talajt.

Lassan eljön a betakarítás ideje is, az uborkát, a babot, a karfiolt, a sárgarépát, és hagymát is ideje felszedni. A fűszernövényeket is szedhetjük, és amit nem tudunk felhasználni, szárítva vagy fagyasztva tartósítsuk.


Július végén nyessük meg a sövényeket, és a gyümölcsfák koronáját is igazítsuk meg, hogy több fényhez jusson a növény.

A gyümölcsöket is folyamatosan szüretelhetjük, majd befőzéssel vagy ismét fagyasztással tartósítsuk őket.

Továbbra se feledkezzünk meg a kert rendszeres gyomlálásáról, valamint az elnyílt és elszáradt növényi részek eltávolításáról sem.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!