Ma már a jellegzetes mediterrán növényeket akár otthonunkban a kertben vagy a teraszon is nevelhetjük, némi odafigyeléssel és törődéssel.

A narancs, a citrom, a mandarin, leander, hibiszkusz, levendula a balkonon vagy teraszon is ültethető, és egész nyáron át élvezhetjük a mediterrán hangulatot. Ám ezeknek a növényeknek fontos a sok napfény, a meleg, a bőséges locsolás és a megfelelő tápoldatozás.

Aki citrus félét vásárol, ügyeljen arra, hogy a növény erőteljes zöld lombozattal rendelkezzen, és az sem árt, ha már egy két gyümölcs is terem rajta. Ha úgy ítéljük, meg hogy a növény túl kicsi cserépben van, ültessük át speciális citrus fölbe, amely mészmentes és jó vízelvezető tulajdonsággal bír.

A citrom és más mediterrán növények egy idő után elfelejtenek virágot és gyümölcsöt hozni ennek oka, hogy ezek a növények tápanyag falók. Átültetéskor keverjünk a fölbe komposztot, és a nyár közepétől hetente egyszer rendszeres locsoljuk meg tápoldatos vízzel. Erre a célra vagy citrus vagy más mediterrán tápoldatot vásároljunk. A tápoldatot augusztus közepéig elég adagolni, mert innen kezdve fel kell készülnie a növénynek a téli pihenésre.

A mediterrán növényeket így a citrus féléket is, télire egy világos 10-15 fokos teleltető helyre kell szállítani, ahol közepes a páratartalom. A téli időszakban ne öntözzük a földjét, csak annyi vizet kapjon, hogy a gyökerek ne száradjanak ki.

Íme, néhány mediterrán dísznövény:

Kanári pálma ( Phoenix canariensis)

Leander( nerium oleander)

Szerelemvirág( agapanthus praecox)

Kefevirág( callistemon)

A pálmák és leanderek levelei gyakran foltosak, aminek az oka a túl meszes víz. A vízzel hígított sör vagy tej csillogóvá varázsolja a leveleket.


Ne felejtsünk el a mediterrán növényekhez mediterrán stílusú virágtartót és edényeket beszerezni, így teljes lesz az összhatás.

A cikk a Cser kiadó gondozásában megjelent : 12 hónap a kertben című könyv alapján készült.

A tartalomból:

A gyep tavaszi ápolása

Nincsen nyár színes lángvirágok nélkül

Rózsás álmok, álomrózsák

Provance álma a kék levendula

A könyv megvásárolható3995Ft.-ért a könyves boltokban és a www.cserkiado.hu oldalon. >>>>>

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!