Akinek van otthon orchideája, biztos, hogy félelemmel gondol arra, amikor majd át kell ültetni a növényt, hogy vajon mindent jól csinált –e.

A legtöbb orchideát áprilistól szeptemberig lehet átültetni, ezután már nem szabad hozzányúlni, mert megzavarjuk a növény természetesen pihenését. A lepkeorchideát hazánkban a legelterjedtebb orchidea fajtát, tavasszal április végén, május elején érdemes átültetni.

A virágzó orchideákat se bolygassuk meg, mert a virágok leesnek és elszáradnak. Ha mégis esedékes egy átültetés, mert már a virágzás rovására megy, vágjuk le a virágszárat és csak ezután ültessük át a növényt. Ne sajnáljuk a visszavágást, mert ettől az orchidea új éltre kell, és minden erejét a növekedésre fogja összepontosítani.

Mikor érdemes az orchideákat átültetni?

Legtöbbször kétévente egyszer, amit nehéz megállapítani egy olyan orchideánál, amit most vettünk meg egy bevásárló központban. Itt érdemes megvizsgálni az ültető közeget, bár ezeket a növényeket legtöbbször még nem kell átültetni. Ha az ültető közeg túl iszapos, algás, netán már lebomlott, vagy a növény léggyökerei már túlnőttek a cserépen érdemes átültetni.

A növényt óvatosan emeljük ki a régi cserépből és távolítsuk el az ültető közeget a gyökerektől, úgy hogy semmi ne maradjon rajta. A fekete vagy sérült gyökérrészeket egy metszőollóval vágjuk le, a száraz levélmaradványokat is távolítsuk el. Természetesen az ültetéshez csak speciális orchideaültető közeget használjunk fel, ami ma már minden nagyobb kertészetben vagy virágboltban is kapható.

A cserép méretét mindig az orchidea nagyságához viszonyítsuk, de legtöbbször nem is kell nagyobb cserép elég az ültető közeget lecserélni. Ha sikeresen megtisztítottuk és átvizsgáltuk a gyökereket, tegyük vissza a növényt a cserépbe, úgy hogy a legfelső gyökerek a cserép karimája alatt 1 cm.-re legyenek és óvatosan szórjuk körbe ültető közeggel a gyökereket. Ha nem oszlik ez a gyökerek között az ültető közeg nagyon óvatosan ütögessük meg a cserép oldalát vagy egy hurkapálcika segítségével nyomkodjuk le a kéreg darabokat. Ültetés után ne öntözzük, és ne tápoldatozzuk a növényt 3-4 hétig, mert így gyorsabban fejlődnek majd a gyökerek.

Mindig nagy kérdés az orchidea rajongóknál hogy fontos –e az átlátszó cserép az ültetéshez. Nos, nem, mert bár ezek a, cserepek hasznosak mégis hamar bealgásodnak, így ami előny az hátrány is lehet. Ha ablakban tartjuk a növényt érdemes piros vagy fehér színű cserepet választani, mert ezek kevésbé melegszenek fel a naptól.

Minden orchidea ültetési igénye is változik így pl. a paphiopedilumot és a miltoniát úgy kell elültetni, hogy a léggyökereket legalább 2-3 cm ültető közeg borítsa. A cattleya és dendrobium fajtákat viszont olyan magasan kell ültetni, hogy a rizomákat ne takarja ültető közeg. Ültetéskor érdemes a növényeket egy hurkapálcikával rögzíteni, mert így szilárdabban ál a cserépben.

Ha a cserépben több kisebb orchidea is kihajtott érdemes őket külön cserépben elültetni így máris növeltük az orchidea állományunkat.


A frissen átültetett orchideákat érdemes reggel és este enyhén permetezni, hogy ne száradjon ki. A permetezésnél a léggyökereket és a levelek fonákját szórjuk be vízzel.

Tehát az orchideák átültetése nem is olyan nagy feladat, csak tartsuk be az ültetés optimális időszakát és néhány fontosabb szabályt.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!