A durva szálú fűvel és vadvirágokkal meghintet gyepfelület pont az ellentéte a gondosan nyírt és ápolt pázsitnak, ám mégis nyáron hangulatos látványt nyújt, és szemet kápráztató pompát ad kertünknek.

A vadvirágos rét pont az ellenkezője a pázsitnak ám ne gondolja kedves olvasó, hogy ez által megszabadul minden gondozási munkától a kertben. A kezdeti lépések sokkal több munkát igényelnek, mint egy sima fűmagvetésnél.

Ahhoz hogy a szebbnél szebb illatos és színes virágoknak legyen, esélyük az életben maradásra a talaj tápanyag értékét egy kicsit le kell csökkenteni. Ehhez az is jó, ha a talaj felső rétegét egyszerűen eltávolítjuk. A területet úgy készítsük, elő mintha gyepesíteni akarnák, de ne használjunk semmilyen műtrágyát vagy komposztot, mert ebben az esetben a fű mellett a virágoknak nem lesz esélyük a növekedésre.

Ha kész a talaj várjunk még egy hetet, hogy az esetleges gyomnövények kihajtsanak, majd ezeket is távolítsuk el. A vetés ideje ebben az esetben is ősszel és tavasszal esedékes, de talán a tavasz a megfelelőbb. Az ősszel vetett rétet már tavasszal nyírhatjuk, de legkésőbb április elejéig, és 8-10 cm magasságban vágjuk, ennél rövidebbre ne nyírjuk a felületet. Ha ennél kisebbre vágjuk, vissza a növényeket nem hoznak majd virágot nyáron.

A tavasszal vetett rét virágait csak vetés után hat-héttel kezdjük e lenyírni, és akkor is, csak ha elérte a 10 cm magasságot. A vetést követő ősszel ismét nyírhatunk, kb. 5 cm magasságura, és a lenyírt nyesedéket gyűjtsük össze. Ezután már minden évben csak kétszer kell nyírni kora tavasszal és ősz végén.

Ha egynyári virágokat ültettünk a pázsitba várjuk meg amíg elnyílnak hogy a magok kiessenek így jövőre is biztosítva lesz a virágzó felület. A vadvirágos rétet kialakíthatjuk magvetéssel, vagy ha van rá időnk és energiánk palántákat is nevelhetünk elő. Ma már árulnak különböző magkeverékeket pl. alföldi rétekre, legelőkre, lápvidékre, savanyú vagy épp meszes talajra. Ezek a magkeverékek úgy vannak bekeverve, hogy a fű ne tudja kiszorítani a virágokat.

Ha mi magunk állítunk össze ilyen keveréket, akkor 80-85% legyen a fűmag és kb. 15-20 % a virágmag. Választhatunk, hogy mennyire legyen vad az a gyep, vagyis beszórhatjuk az egészet virágmag és fűmag keverékkel vagy csak foltokban ültetünk el néhány virágot a gyep közé

A vadvirágos pázsittal nem csak szép látványt és valódi nyári hangulatot adunk környezetünknek, de sok virág és állatfajnak is otthont biztosítunk. Ha valódi nyári hangulatra vágyunk a fűmag mellé keverjünk be pipacsot, kamillát, búzavirágot, százszorszépet, körömvirágot.

Ha csak foltokban szeretnék virágot látni, akkor egy vagy kétféle virágot vessünk, de csak meghatározott helyre, vagy ültessünk a gyep közé egynyári palántákat. Fontos hogy a növény magassága egyezzen meg a fű nagyságával, a kamilla a százszorszép és a búzavirág sem nő túl nagyra. A pipacs már egy kicsit kilóg a sorból, de gyönyörű látványt nyújtanak.


Ha már kora tavasszal szeretnénk, szép látványt ültessünk el néhány tavaszi hagymás növényt a zöld fűbe így már az első harsány zöld gyep is virágzó kavalkáddá alakul át.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!