A szobakertészek számára szinte egy örök kérdés marad, hogy pontosan mennyi vizet adjunk egy növénynek? Sajnos a rossz öntözés hamar tönkreteheti a legszebb drága pénzért vásárolt, vagy legszeretettebb növényt is.

A növények számára a víz is az élet egyik alapfeltétele, hiszen ez szállítja a tápanyagokat, sőt még a hőszabályozásra is a vizet használják fel a növények. Az optimális locsolás arányát eltalálni, nem egyszerű feladat, főleg hogy minden növénynek más-más az igénye.

A virágboltokban és kertészetekben leggyakrabban feltett kérdés: Milyen gyakran öntözzünk? Az öntözés mennyiség nagyban meghatározza a növény habitusa, leveleinek vastagsága, eredeti élőhelyének a klímája, valamint otthonunk klímája. Gyakran amikor vásárolunk egy növényt egy virágboltban ajándékba, és megkérdezzük az eladót hányszor kell locsolni a növényt, ő rögtön rávágja hetente egyszer. Pedig a helyes válasz az lenne, milyen típusú lakásba szeretné a növényt vásárolni.

Sajnos az eladó nem látja a mi otthonunkat, így az általános jó tanács, nem fog otthon működni. Egy száraz levegőjű pl. padlófűtéses lakásban a növény hamarabb ki fog száradni, mint egy kevésbé meleg otthonban.

Amikor egy növényt megvásárolunk, érdemes utána olvasni, milyen klímájú vidékről származik a növény. Pl. a yucca vagy a dracena gyakran sivatagi körülmények között él, de az aloe vera gyógynövény is ritkán jut csapadékhoz eredeti élőhelyén, így nálunk sem kell túl gyakran öntözni.

A trópusi éghajlatról származó növények gyakran nem is az öntözést igénylik, rendszeresen hanem a magas páratartalom a fontos számukra, ilyenek pl. az orchideák. Egyes növények, mint pl. a broméliák speciális öntözés igényelnek, hiszen ők a fák tetején élnek, így az esővizet a levelek által alkotott tölcsérbe gyűjtik össze, és nem a virágföldből veszik fel a nedvességet.

Az öntözés mértéke és mennyisége nagyban függ a növény méretétől is, a szoba hőmérsékletétől és páratartalmától, vagy attól is milyen közel helyeztük el a fűtőtesttől télen a növényt.

Tehát konkrétan megmondani egy növényről, hogy milyen gyakran öntözzük nagyon nehéz, a megoldás az, ha mi magunk kísérletezzük ki egy-egy növény vízigényét.

Nézzünk néhány általános szabályt a locsolásra:

  1. Soha ne locsoljuk egyszerre meg az összes növényt, ugyanazon a napon. Sokan úgy gondolják, elég, ha minden vasárnap végig locsolják a növényeket, hiszen a hét többi napján erre nincs idő. De lehet, hogy az egyik növénynek a heti egyszeri locsolás túl kevés és már kiszárad addigra, míg a másik növénynek ez túl sok és rothadásnak indul.
  2. Télen a növények mindig kevesebb csapadékot igényelnek, mint nyáron, így télen a hűvös idő beálltával csökkentsük le a locsolás mennyiségét, nyáron pedig növeljük szépen fokozatosan.
  3. A frissen átültettet növényeket, az első pár hétben csak ritkábban locsoljuk, mert a friss föld még jobban megtartja a nedvességet.
  4. Általános szabály hogy a két locsolás között mindig hagyjunk annyi időt, hogy a föld felső rétege kissé kiszáradjon. Nagyobb méretű cserépbe, vagy dézsába ültetett növényeknél érdemes egy hurkapálcikát ledugni mélyebbre, így meg tudjuk nézni mennyire száraz a talaj.
  5. A kaspóban tartott növények földje gyakran nem tud szellőzni, hiszen a víz könnyen összegyűlik a cserép alján, és a gyökerek így vízben állnak. Főleg télire érdemes a növényeket kiszedni a kaspókból, vagy a locsolás idejére vegyük ki őket, és csak akkor tegyük vissza a virágtartóba, ha már minden víz lecsepegett. Minden locsolás végén pár perc elteltével öntsük ki a tálkában összegyűlt vizet!
  6. A tőzeges virágföldbe ültetett növények hamarabb kiszáradnak, mint a nehéz agyagos földbe ültetett növények. Ezt könnyen meg tudjuk állapítani, úgy hogy megemeljük a zacskó virágföldet, és a súlyából megállapítjuk a virágföld összetételét, vagy elolvassuk a zacskó hátoldalán az összetevőket.
  7. Ha egy növény fokozottan vízigényes, és túl gyakran kiszárad, vagy épp ellenkezőleg túl könnyen kirohad a túllocsolástól, használjunk agyag granulátumot, amely szabályozza a víz mennyiségét, felszívja a felesleges mennyiséget, vagy épp visszaadja a növény számára azt.
  8.  A növények levélzete is megmutatja, számunkra mennyi nedvességre van szüksége, a vékony levelű növények gyorsabban párologtatják a vizet, míg a vastag húsos levelű növények tovább tárolják a vizet.

Tehát ha szeretnénk egy növény vízigényét felmérni, jó néhány szempontot figyelembe kell venni, de ha néhány általános szabályt betartunk, könnyen beállíthatjuk növényeink öntözését. Idővel rangsorolni tudjuk majd a növényeket otthonunkba, melyik tartozik a vízigényes kategóriába, és melyiket érdemes kevesebbet locsolni.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!