Az aloe vera növényt sokan ismerik, csodás gyógyító hatását ma már sokan ismerik. Megmutatjuk, hogyan kell gondozni, és felhasználni ezt a híres csodanövényt. Az aloe vera gyógyító leveleit már ősidők óta használják , a leveleiben található gél számtalan bőrproblémára, és egészségügyi betegségre nyújt gyógyulást, így nem csoda, hogy ma már a világ számos országában termesztik ezt a különleges növényt.

aloe vera ültetvény

Kissé szúrós kinézete miatt gyakran a kaktuszok családjába sorolják az aloe vera növényt, pedig valójában a pozsgásokhoz, azon belül pedig a liliomfélékhez tartozik. Maga az aloe 200 alfajával az aloinae családhoz tartozik. A hatalmas aloe családnak mindössze 5 gyógyító tagja van ezek az A.barbadensis, A. perry, A.ferox, A.arborescens, illetve az aloe saponaria.

Miért érdemes otthon egy aloe vera növényt gondozni ,és ápolni? Mert a benne található gél gyors gyógyulást hozhat, ha elvágjuk az ujjunk, vagy megégetjük a kezünk, netán megcsíp minket egy darázs.

Aloe vera gondozása

Ha szeretnénk egy gyógyító tulajdonsággal rendelkező aloe vera  növényt, keressünk fel egy közeli kertészetet, és válasszunk az 5 gyógyhatással rendelkező fajta közül.

Tegyük a növényt egy világos, átlagos szobahőmérsékletű helyre, ahol nem éri közvetlen tűző napfény, mégis kap elég világosságot. Nyáron akár a szabadba is kitehetjük ,de inkább árnyékos helyet keressünk számára.

aloe vera levél aloe vera gél

Aloe vera öntözése, locsolása

Az aloe vera növény egyik fő igénye, hogy ne locsoljuk túl a földjét, mivel pozsgás növényről van szó, a leveleiben tárolja a vizet, sőt a növénynek mindössze 1,5 % a szilárd rész, a többi víz és nedvesség.  A növény eredetileg Afrikából származik, ahol hozzászokott már a száraz csapadékmentes időjáráshoz. Nyári hónapokban két hetente  elég ha locsoljuk, télen pedig havonta egyszer, vagy kétszer adjunk neki vizet, de ez természetes nagyban függ a hőmérséklettől is. Nyáron a nagy hőségben akár gyakrabban is locsolhatjuk a földjét, de télen mindig hagyjuk kiszáradni a talajt a két öntözés között.

Aloe vera ültetése

Ha úgy látjuk, hogy a növény már kinőtte a cserepet, nyár elején érdemes átültetni, laza jó vízáteresztő képességű virágföldbe.

Aloe vera növény szaporítása

Az aloe vera növényt könnyedén lehet szaporítani, elég ha a sarjnövényeket leválasztjuk, majd külön cserépbe elültetjük őket. A dugványokat érdemes néhány napig száradni hagyni, majd utána homokkal kevert virágföldbe ültessük el őket.

Az aloe vera felhasználása

A növény gyógyító ereje a levélben található átlátszó gél szerű anyagban van, tehát egy nagyobb kifejlett levelet kell kettévágni, majd ebből kiszedni a gélt. A kisebb méretű levelekben, vagy fiatal növényekben még nem található meg ez a gél, ezért csak idősebb növényeket lehet felhasználni.

Ezeket a leveleket kettévágás után már tehetjük égési sérülésekre, csípésekre, de felhasználhatjuk szépségápolás  területén is.

Fontos!

Belsőleg ne alkalmazzuk házilag a növényt, mert hasmenést és gyomorfájás is okozhat, terhes nők pedig semmilyen formában ne fogyasszák az aloe vera gélt belsőleg.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!