A mikulásvirág a tél egyik sláger növénye, amely fantasztikusan szép rubinpiros fellevelével dekorálja otthonok ezreit novembertől, a karácsony közeledtét jelezvén. Novemberben sok hobbikertész érez késztetést rá, hogy vásároljon egy szép mikulásvirágot (Euphorbia pulcherrima),mégis sokan tartanak a mikulásvirág tartásától, mert gyakran pár hét alatt a növény elpusztul. Megmutatjuk, hogyan gondozd a mikulásvirágot, úgy, hogy az a következő évben is otthonod dísze legyen.

Piros mikulásvirág

Ma már a mikulásvirág több féle méretben és színben is kapható, nem csak piros, de fehér és rózsaszín különböző árnyalatiban is találkozhatsz vele a kertészetekben, 10 cm nagyságtól egészen az egy méteres változatig.

Vegyük sorra milyen gondozási igényeket kell betartanod ahhoz, hogy ez a különlegesen szép növény, még karácsonykor is otthonod dísze legyen.

Mikulásvirág öntözése, locsolása

A mikulásvirág helytelen öntözése talán az egyik leggyakoribb gondozási hiba, amelyet a hobbi kertészek elkövetnek. Ha te is egy virágboltban vásároltad a mikulásvirágot, lehet, hogy azt a tanácsot kaptad, hogy locsold gyakran a növényt. Pedig a mikulásvirágnál, mind a túllocsolás, mind a kiszáradás végzetes lehet.

Mivel a növény egy tőzeggel kevert ültető közegbe van elültetve, így a földje a meleg szobában gyorsan kiszárad, épp ezért fontos erre figyelni, és inkább gyakran kis mennyiségben öntözni.

Azonban ha a növény pl. egy kaspóban van elhelyezve, a locsolás után a víz megáll a kaspó aljában, így a növény folyamatosan vízben áll, ez pedig a növény pusztulásához is vezethet. Tehát locsold a növényt gyakran, de kis mennyiségben, így a túllocsolás és a kiszáradás is elkerülhető.

Ha kaspóban van a mikulásvirág tartva, a locsolás során inkább emeled ki a cserepet a kaspóból, és ha már minden víz lecsepegett, csak akkor tedd vissza a kaspóba a növényt.

Mikulásvirág hőmérséklet igénye

A mikulásvirág sajnos nem bírja a túlfűtött szobákat, 18 fok feletti hőmérséklet esetén egy hét alatt elpusztul, így lehetőleg egy olyan szobába helyezd el a mikulásvirágot, ahol nincs túl meleg, és radiátor közelébe se tedd a cserepét. Ugyanígy a száraz levegő is hatással lesz kedvenc növényedre, egy szobai virágpermetezővel érdemes átspriccelni a leveleket.

Itt fontos megemlíteni a hideg levegőt is, amelyre a mikulásvirág szintén nagyon érzékeny, télen a szellőztetés során érdemes erre odafigyelni, valamint a vásárlás során, amikor a növényt kiviszed az autóhoz, okvetlenül kérj rá megfelelő védőcsomagolást a kertészetben, mert elég pár perc a hidegben ahhoz, hogy a növény megfázzon, és ez végezetes következményekkel jár.

Mikulásvirág fényigénye

A mikulásvirág szereti a világos helyiségeket, de egy kevés félárnyékot is elvisel. A fényszegény helyiségben a mikulásvirág fellevelei fakók és színtelen maradnak.

Vigyázat! A mikulásvirág mérgező!

A mikulásvirág a kutyatej félék családjába tartozik, a belsejében, szárában, leveliben egy fehér tejhez hasonló folyadék található, amely mérgező, a bőrrel érintkezve allergiás reakciót válthat ki, belsőleg pedig mérgezéses tüneteket okozhat. Épp ezért kisgyermek, vagy kisállat mellett erre fokozottan figyelj oda, átültetéskor pedig viselj védőkesztyűt.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!