péntek, 23 február 2018

Itt az idő a tavaszi magvetésre!

Bár az ültetésnek még nincs itt az ideje a magvetést érdemes kipróbálni. Az igazi kertész számára egy vetőmag bolt maga a paradicsom. Miért érdemes bíbelődni ezekkel az apró magokkal? Megmutatjuk!

Amikor megtervezzük a nyári kertet, erkélyt, teraszt, bizony azon is elgondolkodunk mibe fog ez nekünk kerülni. A palánták ára tavasszal bizony a 100-150 ft.-ot is elérik. Egy kert vagy egy szép virágágyás kialakítása több ezer forintba is bele kerül.

De miért ne hozhatnánk ki ezt sokkal olcsóbban úgy, hogy közben kertészkedünk, és jól érezzük magunkat.

Amikor a kert vagy terasz beültetésén gondolkodunk tavasszal, érdemes átgondolni milyen virágokat szeretnénk, ültetni. Gondoljuk, végig mit szeretnénk a kerti ágyásokba, a szegélyre, a virágládákba, mit ültetnénk a teraszra, és a nagyobb tavalyról megmaradt virágtartókba. Ugye milyen sok helyre kell virág?

Ne csak muskátliban, és petúniába gondolkodjunk, hiszen rengetek, választék van fűszernövényekből, egynyári és évelő növényből, és zöldségekből a vetőmag boltban. Ugye milyen jó lenne egy saját fűszerkert? Vagy kimenni egy kis zöldségért kertbe?

Sétáljunk el a legközelebbi vetőmag kereskedésbe vagy szaküzletbe és meglepődünk, hogy pár száz forintért milyen sok virágmagot tudunk választani, és olyan növényeket is találunk, amit nem kapunk meg máshol. Nézzük át a zöldség, a fűszernövény, az egynyári és évelő magokat is. Olvassuk el a hátulján található tájékoztatót, és vegyük figyelembe a kertünk-teraszunk adottságát. Amikor összeválogattuk a sok és változatos maggyűjteményt, kezdődhet a nagy kaland.


Amire szükségünk lesz a magvetéshez: Laza virágföld, nagyobb tálca, vagy cserép, üveglap, és magok.

Ha van garázs, vagy egy védett elkerített kerti helyiség rendezkedjünk be, készítsük elő a kellékeket és ültessünk magokat. A magvetés ideje március eleje és vége. A szabadföldi magvetés ideje április eleje és közepe.

A magvetés menete:

Töltsük meg a tálcát vagy cserepeket háromnegyedik virágfölddel, és szórjuk el a magokat. A kisebbekből egy cserépbe érdemes többet is elvetni, a nagyokból elég egy is. Felhasználhatunk régi edényeket, virágládát, cserepet, tálcát, faládát.

A magokra vékony rétegben szórjuk rá laza jó vízáteresztő képességű virágföldet, ez azért fontos, mert ha agyagos tömött földbe ültetjük, nem tudnak kibújni később a palánták. Amikor ezzel is készen vagyunk, öntözzük meg a magokat, de csak óvatosan nehogy kimossa a víz a munkánkat. A végén takarjuk le egy üveglappal, hogy ne száradjon ki a földje. Fontos hogy ne legyen, se túlszáraz se túl nedves a föld, mert mindkettő káros lehet a magokra. Tegyük, világos védett helyre a cserepet majd figyeljük, ahogy kikelnek a kis magoncok.


Nagyon sok pénzt tudunk megspórolni, ha kertünket saját magvetésből származó növényekkel ültetjük be. Saját fűszerkertünk lehet az erkélyen, egynyári virágágyásunk a kertben, zöldségeink a konyhába, és évelő virágok, amelyeket a vázába is tehetünk. Ha nincs elég helyünk, hogy áprilisig bent tároljuk, a magokat válasszunk olyan növényt, amelynek a magját március végén, április elején szabadba végleges helyre is vethetünk.


Íme, néhány növény, amelyet magvetéssel tudunk ültetni:

Estike: Magjait: április elején vessük el végleges helyre 20 cm tőtávolságra, majd a kikelt palántákat 30cm, re ritkítjuk.

Bazsalikom: Vetés ideje: március közepe, ládába vagy cserépbe ültessük, április végén tegyük ki a szabadba.

Kakastaréj: vetés ideje: március eleje ládába, vagy cserépbe, május elején tegyük ki a végleges helyére.

Körömvirág: vetés ideje április közepe, szabadba vessük a végleges helyére.

Petúnia: vetés ideje március közepe, ládába, vagy cserépbe egyszerre több magot is elszórhatunk, május elején ültessük ki a szabadba.

Rézvirág: magját április elején a végleges helyre a szabadba is vethetjük, nyár végén virágzik.

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Tartsunk edzést tavasszal a növényeknek!

Talán furcsán hangzik a cím, de igaz a fiatal palántáknak, vagy az átteleltetett mediterrán dísznövényeknek is szüksége van edzésre.

Bővebben...:

Tavaszi talajjavítás

Ha kertünkben nem fejlődnek szépen a növények, nem hoznak elég virágot, akkor ott gond van a talaj minőségével. Nézzük hogyan is javíthatunk a kerti talaj minőségén.

Bővebben...:

Ezeket a növényeket vásárolhatjuk meg márciusban, a kertészetekben!

Márciusban a kertészeti áruházak már egyre több tavaszi növénnyel várja a vásárlókat. Bár még a kiültetés korai, érdemes körbenézni, milyen növényt vásároljunk idén a kertünkbe.

Bővebben...:

Régi kertek lakója a sárga cickafark

Valaha a régi kertekben útszélén rendszeresen találkoztunk vele, ám ma egyre kevesebbet látunk a sárga cickafarkból (achillea filipendulina).

Bővebben...:

Simogatásra vágyik a Peszterce kertünkben!

A peszterce ( ballota pseudodictamnus) egy igen tetszetős, szürkészöldes levelekkel rendelkező növény, amely mellett nem lehet úgy elmenni, hogy az ember meg ne simogatná a molyhos kis leveleket.

Bővebben...:

A bőrlevél árnyékos kert részben is szépen fejlődik

A bőrlevél (Bergenia) közismert és kedvelt évelő dísznövény, amelyet igénytelenségének és gyönyörű virágainak köszönhet.

Bővebben...:

Ültessünk karalábét a kertbe!

Talán kevesen tudják, hogy a karalábé tulajdonképp egy káposzta féle zöldségnövény, amely igen finom és nagyon egészséges! Bővebben...:

Hogyan vásároljunk citromfát?

Citromfát ma már egyre több helyen árusítanak ám nem mindegy hol és milyen növényt vásárolunk meg. Bővebben...:

Az uborka talajigénye

Az uborka azok közé a zöldségek közé tartozik, amelyek a legmagasabb igényüket támasztják a talajjal szemben, vagyis az egyik legtápanyag igényesebb zöldség. Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...:

Így lesz gyerekjáték a magvetés tavasszal

 

A kertészkedésben nem csak az a jó, hogy szép lesz a környezeted, és még mozogsz is közben, de remek családi program is válhat belőle. Megmutatom, hogy lehet a tavaszi magvetés egyben gyerekjáték is.

Bővebben...:

Íme a titok, hogy virágzó korallvirágod legyen!

Korallvirág metszése

A korallvirág az egyik legnépszerűbb virágzó szobanövények egyike, mégis sok hobbykertésznél a virágzás elmaradása okoz problémát. Ha neked sem virágzik a korallvirágod, tarts velem, és megmutatom mi a nagy titok.

Bővebben...:

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Így lesz gyerekjáték a magvetés tavasszal

 

A kertészkedésben nem csak az a jó, hogy szép lesz a környezeted, és még mozogsz is közben, de remek családi program is válhat belőle. Megmutatom, hogy lehet a tavaszi magvetés egyben gyerekjáték is.

Bővebben...: