A körömvirág az egyik legkedveltebb kerti dísznövény, hiszen fantasztikus narancssárga és sárga színével napsütést hoz kertünkbe, gondozása egyszerű, és mivel a magját is elszórja évről évre így még szaporítani sem kell.

Sok gyermek számára az első kertészeti élménnyel kapcsolódik össze a körömvirág ültetése, ami nem véletlen, hiszen nagyon gyorsan kikelnek a magok, és szegényebb talajon kevés gondozás mellett is megél. Maga a körömvirág egy bokros növésű egynyári dísznövény, amelynek szára elágazó, és margarétaszerű fészkes virágzata van. Ma már az egyszerű virágok mellett a telt virágú fajták is felbukkantak és egyre népszerűbbek.


A magokat ültethetjük a szabadföldbe, egynyári virágágyásokba, erkélyre dézsába, de akár balkonládába is. Ültetés előtt a talajt soha ne trágyázzuk, jobban kedveli a kopárabb talajt, sőt még félárnyékban is szépen fejlődik. Már március végétől kezdhetjük a magvetést, és ha fokozatosan vetjük, a magokat egész nyáron át őszig kitart a virágzás.


Az elvirágzott fejeket gyűjtsük be és szedjük ki a magokat, amelyeket jövőre újra lehet ültetni, de ha rajta hagyjuk az anyanövényen magától is elszórja őket.


A körömvirágot nyáron levágva tehetjük vázába, a konyhaablakba, de magát a virágot, mint fűszernövényt is felhasználhatjuk levesbe vagy salátába szórva. Gyógynövényként mivel magas az illóolaj tartalma, kiváló gyulladáscsökkentő hatása van, így borogatásnak és kenőcsnek is felhasználható.