A görögdinnye eredetileg egy Afrikából származó gyümölcs, amelyet már 5000 évvel ezelőtt az egyiptomiak is fogyasztottak. A görögdinnyét a kutatók megtalálták pl.: a fáraók sírjában is, mint élelmet a túlvilágra vitték magukkal. A gyümölcs a XIII. században került be Európába a Mór hódítók által, és innen terjedt el mindenhol.

A görögdinnye akár 10-15 kg nagyságúra is megnőhet kerek formája, zöld héja, amely gyakran csíkos, és piros vagy sárga húsa van. A görögdinnyét nem a magas vitamintartalma miatt fogyasztjuk nyáron nagy mennyiségben, hanem mert a gyümölcsnek akár 95%.-os víztartalma is van, ami nyáron igen kedvező a szervezet vízháztartásának, hiszen a nagy melegben igen sok folyadékot veszítünk el.

A görögdinnyének több mint 500 fajtája él világszerte, igen változatos szín és forma világban. Magyarország éghajlata igen kedvező a dinnye termesztéséhez, hiszen kedveli a meleg napos klímát. A sok csapadék és az alacsony hőmérséklet késlelteti az érést, ilyenkor a termés héja megvastagszik, színe tompul, íze kevésbé élvezhető. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a dinnyét nem szabad öntözni. Az elégtelen vízellátás szintén terméscsökkentő és minőségrontó tényező.

Nagyon fontos hogy jó minőségű tápanyagban gazdag talajba ültessük a dinnyét, mert a szegényes homokos talajban ízetlen rossz minőségű dinnyét kapunk, erre sajnos a hazai termelők nem mindig figyelnek oda.

Aki szeretne saját görögdinnyét kertjébe, nem kell mást tennie, mint vásárolni görögdinnye magot, és elvetni kertjébe, egy jó minőségű talajon, napos kertbe. A görögdinnye magvetésének ideje április, de aki lekéste még májusban is próbálkozhat vele. A magvetés után a palántanevelés ideje 6 hét, ezután kell szét ültetni az erős leveles palántákat. A görögdinnyét 100×100, 110×90, 125×80 cm-es sor- és tőtávolságra célszerű ültetni.

A növényt nem kell metszeni, sem alakítani a növekedési időszakban. Aki ideje korán elvetette a magot, már június végétől várhatja az ízletes finom csemegét. Aki kicsit később az várhat augusztus, szeptemberig is. Mivel a görögdinnye 90 % vízből áll ezért nagyon fontos a locsolás, a bő locsolás főleg a virágzás és a terméshozatalkor igen fontos.

A görögdinnye szárait forgatni vagy alakítani kell, hogy az indák a megfelelő irányba fejlődjenek tovább. Ez lehetővé teszi a tiszta barázdák kialakítását, és a növények közötti terület megművelését a szárak károsítása nélkül. A forgatást az indák kialakulása és meggyökeresedése előtt kell elvégezni. Egy indát egyszer alakítsunk, így elkerülhető a károsodás és a szár csavarodása. . Ha igazán finom és édes jó ízű termést szeretnénk, a termés kialakulásakor néhány dinnyét vágjunk le a tőről, így ami megmarad még ízletesebbek és finomabbak lesznek.

És hogy mitől lesz termés a növényen?

A görögdinnyén egyszerre hajtanak hím és nőivarú virágok, így már csak pár méhecskére van szükségünk, akik elintézik a beporzást ott helyben. A legtöbb méhecske reggel a legaktívabb, ezért a reggeli órákban keresik fel a virágokat, dinnyeföldünkön. A dinnye virága csak egy napig nyílik, ezért fontos hogy megtörténjen a beporzás. Ha megtörtént a sikeres beporzás 30 nap múlva már szedhetjük is a saját dinnyénket, több hullámban folyamatosan, 3-5 napos szünetekkel.


Fontos hogy megfelelő időben szedjük le a gyümölcsöt, mert ha túlérett már nem élvezhető az íze. A dinnye érettsége nehezen meghatározható, mert a termés inkább a szárhoz kapcsolódik, mint hogy leváljon róla. Egy jellegzetes vörös húsú görögdinnye húsának színe halvány rózsaszíntől érett vörösig változik, aztán túléretté válik 10-14 napon belül.

A túlérett termés vizes, kásás állagú, cukortartalma alacsony.  Általában akkor érett a termés, ha kongó hangot ad, amikor gyengén megkopogtatjuk, a terméshez legközelebbi kacs elhal, és a száron lévő finom szőrök a terméstől 3 cm-nyire eltűnnek. Az érett állapot másik jele lehet, ha dinnye talajjal érintkező része zöldes fehérből halvány sárgává válik. A héjat nehezen lehet körömmel megkarcolni, és a hajtás felőli rész "kitelik". Az érett termésen púderszerű bevonat jelenik meg, mely hamvasabbá teszi a termést, a tapintását pedig durvábbá. A görögdinnyét legjobb délután betakarítani, ilyenkor a szárát vágjuk le és ne tépjük, mert könnyen megreped a héja.


A japán tudósok kifejlesztették a kocka alakú dinnyét, amely nem gurul el, és több dinnye is elfér kis helyen. Ezek a dinnyék még igen drágák, és különlegességnek számítanak a kerek dinnyéhez képest akár hatszorosa is lehet az ára. A dinnyéket egy kocka alakú vízzel töltött dobozban növesztik, így kapja különleges kocka formáját.

Jó szüretelés és dinnyeszedést kívánunk, minden kertbarátnak.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!


Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!