A szilvafák az ország gyümölcsállományának a két harmadát teszik ki, szinte minden embere két szilvafa jut. A legtöbb szilvafa az utak mentén, vidéken, a kertekben és a szőlők közt található meg.

A szilva őshazája a Földközi tenger környéke lehet, talán épp Görögországból indult el világkörüli útjára, innen terjedt el egész Európába, de ma már Amerikában is termesztik, de még ma is Európa adja a szilvatermelés zömét, köztük Magyarország is az élen áll. Ma már hazánk egyik leghíresebb gyümölcse, hiszen a Magyar kék szilvát, külföldön is ismerik, a szilvapálinkánk pedig világhírű.

Ha egy kicsit körül nézünk a Magyar település nevekben sok helyen felfedezhetjük a szilva nevét, mint pl.: Szilvásvárad, Szilvás, vagy Szilvásszentmárton, ezek a nevek a szilva jelenlétére utaltak. A szilvák családja igen változatos, hiszen van zöld szilva, ilyen a zöld ringló, van lila színű: Ageni, és van kék szilva ilyen a Besztercei, de van piros színű is ez a vörös szilva, a sárga pedig a mirabella fajta.

A szilva termesztése és gondozása igen egyszerű, aránylag igénytelen növény. A legtöbb útszéli szilvafa még akkor is terem, ha senki sem gondozza, csak a természetre van bízva, ha pedig egy kis gondoskodást és ápolást is kap, akkor hatalmas gyümölcs özönnel hálája meg.

A szilvafa kedveli a világos helyet, de árnyékban is jól érzi magát. A fagyokat is jól viseli, mivel késő tavasszal virágzik, a tavaszi fagyok sem ártanak neki. Az egyetlen környezeti igénye a csapadék, ennek hiányában a gyümölcsök lepotyognak, hiszen gyökere a felső talajból nyeri a nedvességet, így a száraz talaj árthat neki.

A száraz homokos talajon nem igazán fejlődik szépen, mégis sokszor látni a szőlő mellé telepítve. A szilvafákat a legjobb, ha kb. 6 méteres távolságra telepítjük egymástól, így a kifejlett fa is szépen elfér egymás mellett. A növény meghálálja a rendszeres tápanyag utánpótlást, ezért még az ültetés előtt az ültető gödörbe tegyünk 10-15 kg istállótrágyát.


A szilvafacsemete csak a 4-5.-ik évben kezd el teremni, addig türelmesnek kell lennünk. A korona alakja néha kissé kusza formát vesz fel, ezért érdemes az alakító metszést évente elvégezni, ilyenkor ne fűrészt használjunk, hanem ágvágó ollót, és a sebeket gondosan kezeljük le utána. Azokat a szilvafákat, amelyek már bőséges termést adnak, érdemes a nyár folyamán kitámasztani, mert egy nagyobb nyári vihar, amiben mostanában bőven van részünk, könnyen kidöntheti a fát.


A szilva ma már újra egyre nagyobb érdeklődést kap a magyar piacon, hiszen kalóriaértéke ugyanolyan magas, mint a dióé, vagy manduláé. Mivel cukortartalma igen magas, fogyókúrázóknak, és cukorbetegeknek nem ajánlott. Viszont székrekedés ellen az egyik leghatásosabb gyümölcs, reggel éhgyomorra egy szem aszalt szilva csodákra képes.

A jól beért szilvából isteni lekvárt lehet főzni, mert az ebből készült lekvár olyan sűrű hogy még a süteményekben sem folyik szét. Az aszalt szilva régen kedvelt csemege volt a gyerekeknek, és Nagymamáink idejében a pálinkafőzés egyik legkedveltebb alapanyag volt.