A saláták nem csak nagyon finomak tavasszal és nyáron, de akár szépek is lehetnek, ha ügyesen tervezzük, meg a belőlük ültetet ágyásokat. Akár a legkisebb kertbe is ültethetünk ilyen szép és finom kreációt, főleg ha kombináljuk őket néhány fűszernövénnyel.

A salátákat és más növényeket tápanyagban gazdag talajba ültessük a kert napos meleg részébe, érdemes a talaj felásásnál némi tárgyát juttatni a földbe, sőt még komposztot is keverhetünk hozzá.


A növényeket ültethetjük magról, de akár kész kifejlett palántákat is telepíthetünk bár ez egy kissé többe fog kerülni. A felásott és szépen elgereblyézett talajon jelöljük ki a növények pontos helyét és tervezzük meg melyik fajta hová fog kerülni, hogy a színek és formák összhangban legyenek.

Vizsgáljuk meg a növények formáját, magasságát, és a levelek valamint a virágok színeit is. Nyáron az ágyást öntözzük rendszeresen, és természetesen a gyomlálás sem maradhat el.

Nézzük, milyen növényeket ültethetünk ebbe a nem mindennapi ágyásba?


Római saláta:

20-40 cm magasra megnövő tömött fejű ropogós saláta, amely gyönyörű zöld vagy barnásvörös leveleket hajt. Egynyári zöldségnövény, amely nagyon jó alapanyag lehet salátákhoz.

Körömvirág

Gyönyörű narancssárga virágaival az ágyás színfoltja lesz a körömvirág, de emellett gyógynövényként is felhasználható különböző gyulladásos betegségekhez. Virágai júniustól egészen októberig nyílnak.

Bazsalikom

A bazsalikomból ültethetünk zöld levelű fajtát vagy a lilásbordós változatot, amely nem csak finom fűszernövény lesz, de szintén egy nagyon izgalmas színfolt is ad kertünknek. Magassága 40-60 cm, a pirosa virágok júniustól szeptemberig nyílnak.


Zöld tépősaláta:

20-30 cm magas világoszöld levelű saláta, amely enyhén édeskés leveleivel ízletes és vitamindús alapanyag lesz a konyhában.

Piros tépősaláta:

15-30 cm magas egynyári salátafajta, amely pirosas zöld tölgyszerű leveleivel és enyhén édeskés levelével kedvenc növényünk lesz a kertben.


Fejes saláta:

Az egyik legismertebb saláta növény, amely a kertben is nagyon szép, hiszen üde világoszöld levelei csoportosan ültetve nagyon szép színfoltot képeznek, és zsenge finom ízével a salátákban is jól hasznosítható.

Kerti borágó:

40-60 cm magas lágy szárú növény, melynek ehető kék színű virágai feltűnőek lesznek az ágyásban. Virágai májustól egészen szeptemberig nyílnak, levelei enyhén szőrösek, és érdekes uborka ízzel rendelkeznek.

De ezen kívül ültethetünk az ágyásba lollo rosso saláta, amelynek levelei szintén színesek, telepíthetünk még rukkolát, madársalátát, rozmaringot, és oragánót is.

A magokat még áprilisban érdemes elvetni, ha pedig palántákat ültetünk ki május elején vagy közepén telepítsük őket a kertbe. A magok kikelése után érdemes minden második kis palántát eltávolítani, mert ha túlzsúfolt lesz az ágyás az a termés rovására fog menni.

Már kora nyáron szüretelhetjük a finom és ízletes salátákat és fűszernövényeket kertünkből.