A paradicsomtermesztés nem egy bonyolult kertészeti feladat, mégis annyi apró praktika létezik, hogy úgy gondoltuk érdemes egy egész cikksorozatot írni belőle. Reméljük te is sok hasznos információt találsz bennük.

A paradicsomtermesztés az utóbbi időkben újra sláger lett a kiskertekben, és hála a balkon és törpe paradicsomoknak már a legkisebb erkélyen vagy teraszon is lehet saját paradicsom ültetvényünk. Ha csak egyetlen zöldséget szeretnél a kertedben termeszteni, akkor az a paradicsom legyen. Főleg most, hogy a boltokba bekerültek az érés gátlóval lepermetezett és műtrágyával agyonkezelt furcsa ízű paradicsomok, még fontosabb hogy ízletes bio módszerekkel termesztett paradicsomot tegyél a családod elé az asztalra.

A világ számos országában kb. 120-140 paradicsom fajtát termesztenek, és bár a paradicsom eredetileg Amerikából érkezett, mégis mindenki úgy tartja, hogy a paradicsom hazája nem más, mint Olaszország.

A paradicsom lehet kicsi, nagy, gömbölyű vagy tojás alakú, piros, zöld, narancssárga, fekete vagy sárga színű, kicsi, közepes vagy nagy méretű, csak kapkodjuk a fejünket az új fajták láttán. Épp ezért pl. az olaszok nagyon alaposan megválogatják, melyik paradicsomot milyen ételhez használják fel, hiszen a cukor és savtartalmuk is eltérő.

Paradicsom fajták

Az egyik népszerű paradicsom a San Marzano, amely a paradicsomszószok egyik alap fajtája, így nem meglepő, hogy ebből termesztik a legnagyobb mennyiséget Olaszországban. Ezt a hagyományos nápolyi fajtát, kimondottan a mártásokhoz fejlesztették ki, alacsony a víztartalma, ezért nyersen is sűrű, de rövid a főzési ideje.

De a koktél paradicsomok is a slágerlista élére kerültek, így pl. a coralina, amely egy folyton termő fürtös koktél paradicsom, vagy a balkonstar, amely egy balkonparadicsom és kisebb dézsákban valamint balkonládákban is termeszthető, szintén közkedvelté vált. De közkedvelt még a Vilma, a manó, vagy a kecskeméti, lugas, és a Rio Grande fajták is.

De a paradicsomoknál talán nem is a latin nevek a fontosak, hanem hogy miben térnek el az egyes fajták a többitől.

Koktélparadicsomok:

A koktélparadicsom más néven cseresznyeparadicsom egy kis súlyú bogyóval rendelkező fajta, amelynek a súlya maximum 40 gramm lehet a hivatalos meghatározásban. Színűk leggyakrabban piros, de ma már a sárga, narancssárga, és a csíkos fajták is megtalálhatók a kertészetekben. Íze igen intenzív, édeskés, finom savakkal kombinálva. A koktélparadicsomokat leginkább nyersen szendvicsekhez, salátákhoz fogyasztjuk, de hidegtálakba vagy grillezéshez is ideálisak.

Coeur de boeuf

Ismertebb nevén ökörszív paradicsom, amely egy igen húsos, kiváló aromájú paradicsom. Sajnos a teljesen érett példányokat nem lehet sokáig eltárolni, így ezt a fajtát érdemes frissen pár napon belül elfogyasztani. Könnyű felismerni erősen bordázott gyümölcséről, amelyek világos pirosak és vastag héjúak.

Az ökörszív paradicsomot gyakran nyersen fogyasztjuk, de kissé zölden leszedve bazsalikommal és mozzarellával remek saláta készíthető belőle, vagy párolva, főzve mártásokba is ideális.

Kumato

A kumato egy új nemesítésű fekete vagy inkább bíborszínű paradicsomfajta, amely Amerikában látta meg a napvilágot. A kumato paradicsom nagyon sokáig eltartható, rendkívül egészséges, mert nagyon magas a likopin tartalma, így remek antioxidáns válik belőle. Főleg nyersen salátákba, hidegtálakba és szendvicsekre téve fogyasztjuk. Fekete paradicsomból ma már a kis méretű koktél és balkon paradicsom is kapható a hazai kertészeti áruházakban, vetőmag formájában, érdemes ezeket is termeszteni.

Tojásparadicsom

A már említett San marzano is a tojásparadicsomok közé tartozik, amely vastaghúsú, édesebb ízzel rendelkező aromás paradicsomfajta. Nagyon könnyű hámozni, épp ezért a befőzés egyik kedvelt alapanyag, ebből a fajtából készíthető a legfinomabb paradicsommártás is.

Húsos paradicsom

Vastaghúsú paradicsom, amelyből több fajtával is találkozhatunk a kertekben, többnyire kerek, kissé bordázott felületű, enyhe ízű fajták. Felhasználhatók töltve, vagy pl. darált húsos raguk főzéséhez, de salátákba is nagyon finom.

Fürtös paradicsom

A fürtös paradicsomot sokan összekeverik a koktél paradicsommal, pedig ennek a paradicsomnak sokkal nagyobbak a bogyói, mint a koktél paradicsomnak, amelynek magas a gyümölcssav tartalmuk. Feszes fénylő héjú paradicsomok sokáig eltarthatók, egész fürtökben szedik, ezért fontos hogy egyenletes érjenek be a bogyók. Főzve, párolva vagy nyersen is érdemes fogyasztani.

Sárga paradicsom

Pár éve már nálunk is ritkaságnak számított a sárga illetve narancssárga paradicsom, de szerencsére ma már vetőmag formájában ez is elérhető a kertbarátok számára.

Bár mindenki úgy gondolja, hogy a sárga paradicsom valami új génmutációnak köszönhető divathóbort, pedig a sárga paradicsomot, mint pl. az arany királynő névre hallgató fajtát már az 1880.-as évekbe is termesztették. Tehát a sárga paradicsom nem egy újdonság, hanem egy régi jól bevált paradicsomfajta, amelyet most a nemesítők újra felfedeztek, és elkezdtek termeszteni.

A sárga és narancssárga paradicsom már balkon és törpe vagy koktél formában is elérhető, így a kisebb erkélyekre is ültethetünk belőle. Míg a piros paradicsomnak 3,5-5,5% a szárazanyag tartalma, addig a sárgaparadicsomnak 5,5-7,5% tehát sokkal ízletesebb és édesebb a sárga paradicsom, mint a piros fajták.

Zöld paradicsom

Sokan úgy gondolják, hogy a zöld paradicsom csak az éretlen piros paradicsomból lehet, amit nem szabad fogyasztani. Pedig létezik egy zöld paradicsomfajta is, amely a lampionvirág rokona. A gyümölcsök itt egy lampionszerű burokban vannak, amely az érés során felszakad és előbukkannak a zöld színű ásványi anyagokban gazdag paradicsomok. A zöld paradicsom kissé savanykás, és fűszeres, így a Dél –amerikai konyhában salátákhoz, mártásokhoz és chilis ételkehez is felhasználják.

A lényeg, hogy ha paradicsomot szeretnél a kertedben vagy a teraszodon termeszteni, érdemes egyszerre több fajtát, színt és formát is kipróbálni, hiszen a paradicsomok népes családja sok meglepetést tartogat.

Fedezze fel a kertészkedés új dimenzióját a ParaIdőcsom Ültetődoboz segítségével!

Ez a kifinomult készlet mindent tartalmaz, amire szükséged van a saját Marmande paradicsom kerted létrehozásához. A dobozban találhatók a prémium minőségű Marmande paradicsom vetőmagok, melyek garantálják a kiváló minőségű termést. Emellett a csomag tartalmazza a kényelmes Jiffy tőzegkorongokat, amelyek ideálisak a magok csírázásához és a növények egészséges növekedéséhez. A jeltábla pedig lehetővé teszi, hogy könnyen nyomon követhesd a növények fejlődését. Csak ültess, locsolj és gyönyörködj a friss, ízletes paradicsomokban, amelyeket saját kezeddel neveltél! A ParaIdőcsom Ültetődoboz - a kertészkedés egyszerűségének és örömének új definíciója.

Az ültetődoboz itt található >>>>

A cikk második része: Paradicsomtermesztési kisokos 2. rész: Paradicsom szaporítása magvetéssel

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!