A diófa igazi többgenerációs gyümölcsfa, hiszen hosszú életű, hatalmasra növő fa, melynek terebélyes koronája alatt unokáid unokái is játszani fognak. A diófa akár 150 évig is élhet, 20 méter magasra is nőhet, és legalább 10 méterre kell ültetni más fáktól, ugyanis ekkora helyet követel magának. Mire ügyelj az ültetésénél?

diófa zöld dióval

A diófa hazánkban őshonos növény, már honfoglaló elődeink is ismerték és kedvelték a termését. Vadon is szerte az országban fellelhetők állományai, de a kiskertekben is népszerű. Ha van rá lehetőséged és elég nagy a kerted, mindenképpen ültess egy diófát, hiszen az egyik legszebb gyümölcsfa, mellyel ékesítheted a kerted.

Milyen talajt igényel a diófa?

A diófa minden átlagos kerti talajban jól érzi magát. Szereti a meszes, tápanyagdús, jó vízellátottságú talajokat, egyedül a homokos, laza és a nagyon kötött, agyagos talajokat nem szívleli. Ugyanakkor bármilyen talaj feljavítható, ne mondj le rögtön a diófáról, ha kerted talaja éppen nem a legideálisabb számára. A diófának különösebb trágyázásra sincs szüksége, ha egyébként a kerted tápanyagtartalma megfelelő, ugyanis a diófa gyökerei messzire hatolnak, így távolabbról is képes a szükséges tápanyagokhoz hozzájutni.

Hová ültesd a diófát a kertben?

Nagytermetű, hosszú életű fáról van szó, ezért alaposan meg kell fontolnod, hová kerül. A gyökere is messzire nyúlik, a koronája is, ezért minden más fától legalább 10 méterre kerüljön. Házfal, kerítés közvetlen szomszédságába se ültesd, és lehetőleg villanyvezeték közelébe se. Ha kerítés mellé ülteted, idővel a koronája egy része biztosan át fog nyúlni a szomszédba, ha ezt el szeretnéd kerülni, erre is gondolj az ültetésnél. A szomszéd kertjébe hulló termés ugyanis a szomszédot illeti.

A diófa terebélyes lombja alatt nem igen terem meg más növény, erre is gondolni kell. Lehullott leveleiből egy juglandin nevű vegyület kerülhet a talajba, mely gátolja a talajlakó mikroorganizmusok életben maradását, ez is lehet az oka, hogy a diófa alatt más növény nemigen él meg. Ezért is keress számára olyan helyet, ahol ez az impozáns fa háborítatlanul, egyedül tud pompázni.

Mikor ültesd a diófát és hogyan?

A diófát ültetheted tavasszal és ősszel is. Akár télen is lehetne ültetni, ha enyhe a tél, de mivel ezt előre nem tudhatod, nem érdemes kockáztatni, hogy elfagy a csemete.

Az ideális hely megtalálása után a lombos, ültetésre kész facsemetének áss ki egy olyan mély és széles gödröt, melyben a gyökerek kényelmesen elférnek. Ha nagyon kötött a talaj, akkor érdemesebb nagyobb gödröt ásni, 1 méter széleset, és 1 méter mélyet, mert így a fejlődő gyökerek könnyebben utat tudnak törni maguknak.

A gödör aljába tegyél szerves trágyát vagy komposztot, amire kerüljön egy vékonyabb réteg földréteg, hogy ne érintkezzen közvetlenül a gyökerekkel. Az ültetés előtt a szabadgyökerű facsemetét érdemes 1-2 napra egy vödör vízbe áztatni, hogy a gyökerek jól megszívhassák magukat. Ezután a csemetét helyezd el a gödörben, és a kiásott földdel töltsd fel a gödröt. A földet enyhe ütögetéssel tömörítsd a gyökerek köré.

A földlabdás csemetéket még egyszerűbb ültetni. A földlabda felső szintje éppen csak kevéssel legyen a talaj szintje alatt. A földlabdát borító zsákot nagyjából vágd le a gyökerekről, kis része rajta maradhat, mivel természetes anyag, és úgyis lebomlik.

Az ültetés során ügyelj arra, hogy a fa törzse egyenesen álljon, hiszen később már nem lesz lehetőség ezen változtatni. Beültetés után alaposan öntözd meg a gyökérzetet, hogy a hajszálgyökerek mielőbb fejlődésnek induljanak, és biztosítsák a fa táplálását. Az öntözést az ültetés utáni hetekben többször is ismételd meg.

A diófát érdemes már az ültetés során megmetszeni, ám ha ehhez nem értesz, kérd szakember tanácsát. A kertészetben, ahonnan beszerzed a diófa csemetét biztosan tudnak ebben segíteni, ahogyan abban is, milyen fajta diót válassz a kertedbe.

 


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!