A cikász pálma gondozásáról sok féle információt lehet olvasni, összegyűjtöttem neked a legfontosabb feladatokat, amelyekkel neked is szép lehet a cikász pálmád.

A japán cikász, amely már a dinoszauruszok előtt is itt élt a földön egy több millió éves különleges növény, amelyet akár te is tarthatsz a lakásban, ha megfelelően gondozod és ápolod. A cikász pálma már több mint 100-130 millió évvel ezelőtt is megtalálható volt a földön, egész cikász erdőségek borították az akkori tájakat. Bár a neve és kinézete is a pálmákhoz hasonló, nem a pálmák családjába tartozó növényről van szó, hanem tűlevelű fákhoz sorolandó.

A Japán cikász pálma, vagy más néven szágó pálma (Cycas revoluta) a cikász félék családjába tartozó különleges szépségű dísznövény, amely ahogy a neve is mutatja Japánban őshonos, de ma már több trópusi országban megtalálhatók több méter magas és széles példányok is.

A lakásban tartott cikászok a mi klímánkon mindössze 1-2 méter magasra nőnek meg, és bár nálunk a cikász nem virágzik, a trópusi országokban a virágzó példányok sem ritkák. A cikász különlegessége a terebélyes tőlevelek, amelyek sűrűn állnak, kissé lecsüngő páfrányszerűek és szúrósak, valamint a növény szépségét növeli a méregzöld fényes külső is. A cikász pálma nagyon lassan nő, így ha vásárolsz egy kisebb cikász példányt a kertészetben, nem kell attól félned, hogy pár éven belül kinövi a lakást.

 

A cikász titka, hogy úgy kell gondoznod és tartanod, mint egy mediterrán dísznövényt, pl. a leandert, vagy a murvafürtöt, vagyis nyáron kint tarthatod a szabadban, télen viszont be kell vinni egy védett fagymentes világos helyre, teleltetni ahol 12-15 C fok van. Tehát egy meleg fűtőt száraz helyiségben télen a cikász sajnos elpusztul, ezért megy tönkre sok hobbykertésznél ez a szép növény.

Cikász pálma a kertben

Ha van kerted, akkor nyáron a kertbe is kiteheted a cikászt egy félárnyékos helyre, a fiatal növények nyáron a kertben a tűző napon gyakran megégnek, de az idősebb példányok jól viselik a tűző napot is.

A cikász pálma öntözése

A cikász pálma öntözése szintén egy sarkalatos pontja a gondozásnak, hiszen mind a túllocsolás mind a kiszáradás végzetes lehet a növény számára. Nyáron a nagy melegben lehet többet is locsolni a növényt, főleg amikor az új levelek megjelennek, de soha ne álljon víz a cserép alatti tálkában.

Télen érdemes lecsökkenteni a locsolást, viszont növelni kell a páratartalmat, a legjobb, ha télen egy párásító berendezést üzemelünk be a cikász mellett, mert a száraz levegő hatására a levelek barnulnak és elszáradnak. Tehát mindig csak akkor kell a cikászt locsolni, ha a felső talajréteg már száraz, de a gyökérlabdát soha nem szabad hagyni, kiszáradni teljesen. Tavasztól őszig havonta egyszer tápoldatos vízzel is érdemes meglocsolni a cikászt, így pótolva számára a tápoldatot.

Tehát ha van kerted tavasszal, amikor a fagyok már elmúltak, bátran tedd ki a cikászodat a kertbe vagy a teraszra, egy napos részre, és kezd el emelni a locsolás mennyiségét, de soha ne legyen túl nedves a talaj a növény körül. Tavasszal csak szépen fokozatosan szoktasd hozzá a növényt a kinti napsütéshez.

Ősszel, pedig amikor kint már 10 fok alá esik, a hőmérséklet vidd be a lakásba és helyezd el egy 10-15 fokos világos helyre, majd csökkentsd le a locsolás mennyiségét, viszont növeld a levegő páratartalmát.

Cikász pálma lakásban

Ha pedig lakásban tudod csak tartani a cikász pálmát, akkor télen, nyáron egyformán locsold, de télen nagyon fontos a páratartalom növelése. Ha télen túl melegben tartod a cikászt és túlöntözöd, a levelek sárgulnak és lehullanak. Télen a meleg lakásban tartod a cikászt és nem tudsz neki 10-15 fok közötti hőmérsékletet biztosítani, érdemes kicsit több vizet adni a növények, de itt is fontos, hogy ne legyen se túllocsolva a talaj, de kiszáradni sem szabad hagyni a gyökereket. A felnyúlt és kissé megsárgult leveleket nyugodtan vágd le a növényről, mivel tavasszal új hajtásokat fog hozni a cikász pálma.

A lakásban tartott cikász pálma másik fontos igénye a sok fény, a szűrt fény hatására a levelek sárgulnak és megnyúlnak, ilyenkor érdemes egy világosabb helyre áthelyezni a cikászpálmát. Két vagy háromévente a növényt egy jó vízáteresztő képességű laza virágföldbe kell átültetni, főleg a fiatalabb növényeket kell még gyakrabban friss virágföldbe és nagyobb cserépbe helyezni.

6 főbb igénye a cikász pálmának

1. Világos helyre kell tenni, ahol elég fényhez jutnak a levelek, szúrt fénynél sárgulnak a levelek

2. Nyáron, ha van, kert vagy erkély ki kell tenni a szabadba, napos világos helyre.

3.Tavasztól őszig tápoldatozni kell, kétévente egyszer átültetni.

4.Télen 10-15 fokos világos helyen kell teleltetni, és csökkenteni kell a locsolást.

5. Csapvíz helyezz, lágy vízzel kell locsolni, vagy pár napig hagyd állni a csapvizet és csak ezután locsold meg vele a növényt.

6. A túlszáraz levegő főleg télen a levelek száradását okozhatja.

 


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!