A sziklakert az egyik legdekoratívabb kerti létesítmény. A sziklakertekbe jellemzően alacsony termetű, szárazságtűrő és kis tápanyagigényű növények kerülnek, melyeknek természetes élőhelyeik a sziklatetők, kőrések, köves fennsíkok, sziklagyepek, hegyi rétek. Ismerj meg 5 dísznövényt, melyek csodásan fognak mutatni a sziklakertedben.

sziklakerti virágok

A sziklakert alapvető építőeleme a kő. Régen úgy tartották, hogy a kövek a növényekhez képest alárendelt szerepet töltenek be egy sziklakertben, ma már a legtöbben úgy vélik, hogy a sziklakertekben a kő és a növények egyenrangú szerepet töltenek be. Ez a hozzáállás főként a japán kertkultúra hatásának köszönhető, ahol a kőnek kiemelt jelentősége van.

 

A sziklakertet alkotó kövek az erő és a nyugalom szimbólumai, jelképezik az állandóságot, a mozdíthatatlanságot. Díszítő értékük sem elhanyagolható, hiszen önmagukban is szemet gyönyörködtetőek a formájukkal, változatos színükkel, természetes küllemükkel. Az élő növényekkel együtt kölcsönösen fokozzák egymás szépségét.

 

A sziklakert egy önálló kerti kompozíció, melynek a helyét gondosan ki kell választani, és olyan helyre való,, ahová sokat tűz a nap. A beleillő növények kiválasztása is odafigyelést igényel. Mi most 5 olyan virágos növényt ajánlunk neked, melyek csodásan fognak mutatni a sziklakertben!

 

1.Kaukázusi ikravirág (Arabis caucasica)

 

Ez a 15-20 cm magasra növő örökzöld és fagytűrő sziklakerti évelő a Kaukázus és a Földközi-tenger környékének keleti részén őshonos. Rozettásan elhelyezkedő tőlevelei karéjosak, szürkén molyhosak. Szárlevelei tojásdadok. Fehér virágai tömött fürtökben március végétől nyílnak. Több kerti fajtája van, a legszebbek a telt virágú fajták, és a halványsárgán tarka levelű Variegata. Meleg, napos helyre, jó vízelvezetésű, nem túl száraz talajba kívánkozik. A pangó vizet nem tűri, a szárazságot igen. Sziklakertekben remek talajtakaró. Az elvirágzott szárakat mindig vágd le.

 

2.Szirti sziklaiternye (Alyssum saxatile)

 

A sziklai ternye az egyik legértékesebb és legszebb tavaszi sziklakerti virág. Magassága 20-30 cm. Hazánkban vadon is nő középhegységekben, sziklagyepekben. Jó vízáteresztő, meszes talajt kedvel a legjobban, de sovány, száraz ágyásba is ültethető. Hosszúkás levelei mutatósak, szürkén molyhosak. Aranysárga virágai dús bugákban nyílnak tavasszal, április és május folyamán. Szárazságot kíván, a túlzott nedvességre érzékeny. Kiterjedt, párnaszerű állományokat képez, a sziklakertekben olyan, akár egy aranysárga virágzuhatag.

 

3.Hegyi hagyma (Allium montanum)

 

A hegyi hagyma 20-30 cm magas, szürkéskék, fűszerű levelű évelő. Hazánkban középhegységekben, sziklagyepekben, száraz lejtőkön fordul elő. Gyepes növekedésű. Napos meleg helyet, jó vízáteresztő, meszes, homokos talajt szeret. Sötét, lilás-rózsaszín virágai félgömbszerű fejekben nyílnak júliustól szeptemberig. A sziklakertekben éppen a kései virágzása miatt értékes. Teljesen télálló.

 

4.Örökzöld tatárvirág (Iberis sempervirens)           

 

A Földközi-tenger környékéről származik ez a dús, örökzöld, 20-30 cm magasra növő évelő félcserje. Elfekvő szárain sötétzöld, fényes levelek nőnek. Tavasszal az elsők között ontja virágait a sziklakertben. Pompás, fehér virágai 4-5 cm átmérőjű, tömött, félgömb alakú fürtökben nyílnak április-május hónapokban. A talajjal szemben nem túl igényes, bármely kerti talajban jól érzi magát, csak jó vízáteresztő legyen. Lassú növekedésű, hosszú életű örökzöld, mely elvirágzás után is mutatós, mivel fényes levelei sűrű párnákat alkotnak.

 

5.Árlevelű lángvirág (Phlox subulata)

 

Észak-Amerikai eredetű, 5-15 cm magasra növő, elfekvő, alig legyökerező szárú évelő, merev, keskeny levelekkel. Enyhén meszes, humuszos, jó vízáteresztő talajban lesz a legszebb. Virágainak színe fajtától függően fehér, rózsaszín, piros vagy kék színű. Rendkívül gazdagon virágzik április és május idején, a sziklakert egyik legcsodásabb tavaszi éke. Teljesen télálló, egész évben zöld.

 

A sziklakerted mindig gondosan tervezd meg, mielőtt kialakítanád, és beültetnéd növényekkel. Kerüld az egy kő-egy növény ismételgetését. Kis kő mellé ne kerüljön nagy növény, lecsüngők alá se ültess felfelé növőt. Mindig gondolj a növények végleges nagyságára, ne ültess be minden zugot, egy-egy növény között hagyj elég helyet. A túlterjeszkedő fajokat metszéssel, vagy gyökeres eltávolítással kell visszaszorítani.