A nyárral együtt a színes virágok szezonja is lezárul, de legalábbis jelentősen kisebb a választék ilyenkor tarka, színpompás ágyási dísznövényekből. Van azonban kivétel, például a rózsa! A rózsák szezonja éppen most kezdődik, hiszen az ősz az egyik legkedvezőbb időszak a telepítésre, ráadásul számos rózsafajta egészen az évszak feléig, vagy még kicsit azon is túl virágos, dekoratív marad.A rózsákat sokan, főleg a kezdő kertbarátok köreiben nehezen nevelhető, problémás dísznövénynek tartják, sokan inkább nem is ültetnek a kertjükbe belőlük, attól tartva, hogy az áhított dús virágzás elmarad. Pedig nem szabad tartani a rózsáktól, közel sem olyan nehéz növények, mint amilyennek tartják őket!

 

Lássuk elsőként a gyakorlati kérdéseket! A rózsák általánosságban magas fényigényűek, így a töveknek olyan kertrészre kell kerülniük, melyet legalább napi 6 óra közvetlen napsütés ér, minél több, annál jobb. A benapozottságot mindig a növény magassága szerint értelmezzük, gyakori hiba, hogy a saját szemmagasságunkhoz viszonyítunk, miközben például a rózsa közelében lévő alacsony kerítés vagy sövény árnyékot vet, és csökkenti a benapozott órák számát. A rózsák ugyan nem kényesek a talaj PH-értékére, mint például az áfonyák és a hortenziák, de ajánlott enyhén savas, vagy semleges PH-jú talajba ültetni őket, mert ekkor fognak a legszebben fejlődni. Enyhén savas talajt megfelelő PH értékű (kertészetekben mindig beszerezhető) zsákos termőföld bekeverésével lehet előállítani. Lényeges a jó vízgazdálkodás, a rózsák ugyanis sem hamar kiszáradó erősen homokos, sem a vizet megtartó, ezáltal a gyökerek rothadását okozó kötött, agyagos közeget sem kedvelik. A túl laza talajt friss termőföld vagy komposzt adagolásával, az erősen kötött talajt pedig homok, perlit, vagy komposzt bekeverésével lehet javítani. Az öntözést tekintve a teendők egyszerűek, a rózsák a nem túl gyakori, de bőséges vízkijuttatást kedvelik, így általánosságban heti egy-két alkalommal, tövenként 8-10 liter víz megfelelő a számukra. Ezt természetesen módosítani kell laza vagy kötöttebb földtípusok esetén, és a nyári aszályokban is változtatni kell a gyakoriságon.

 

A talaj előkészítését követően érkezhetnek a tövek! A konténeres (kis műanyag edénybe ültetett) töveket az év bármely fagymentes szakában ki lehet helyezni, az ősz azért kifejezetten jó időszak a műveletre, mert ilyenkor még van idejük begyökeresedni, hogy aztán a telet már biztonságban átvészeljék, és tavasszal azonnal intenzív fejlődésnek indulhassanak. A szabadgyökeres kiszerelésű példányok jellemzően olcsóbbak, de begyökerezési arányuk rosszabb, ráadásul csak egy szűk időablakban, az ősz második felében és kora tavasszal ültethetők. A szabadgyökeres rózsákat inkább tömeges, nagyobb arányú ültetéshez lehet ajánlani, mivel áruk kedvezőbb és szállításuk is egyszerűbb. Kiskerti ágyások benépesítéséhez a konténeres rózsák jobb választások.

 

Maga a kiültetés szinte gyermekjáték, a megfelelően preparált, ásással fellazított és alaposan gyommentesített ágyásba úgy kell kihelyezni az egyes példányokat, hogy földlabdájuk teteje az ágyás talajának felszínével egy síkba essen. A szabadgyökeresek esetében telepítés előtt fél napnyi vízben áztatás szükséges, hogy a gyökerek megszívhassák magukat. Sok gondot lehet megelőzni a kellően szellős ültetéssel, mert ugyan az összeboruló, nagyobb telepet alkotó rózsabokrok látványosak, de az összeérő, könnyen befülledő lombozat többféle gombás és egyéb betegségnek ágyazhat meg.

 

A rózsafajtákra áttérve a választék szinte felfoghatatlanul nagy, a fő típusok mellett ezernyi fajta és változat létezik, melyek közül szín, virágforma vagy akár magasság szerint is lehet válogatni.

 

A parkrózsák sokoldalúan felhasználható, kiegyensúlyozott tulajdonságokkal rendelkező, átlagos méretű rózsák, remek választások kezdőknek, ha valaki csak pár tő szép rózsát szeretne ültetni. A mini virágágyi törpe rózsák alig érik el a 30-40 cm-t, kiválóan mutatnak apró előkertekben, teraszok mellett, vagy vegyes ágyások első soraiban, de még sziklakertbe is ültethetők! A teahibrid rózsák képviselik a királykategóriát a rózsák között, megjelenésük elegáns és különleges, hosszú, sudár szárakon hozzák jellemzően egyesével virágjaikat, így a kertben is esztétikusak, de vágott virágnak is ezek a legalkalmasabbak. A talajtakaró rózsák nem csupán szépek, hanem praktikusak is! Ezek a rózsák alkalmasak arra, hogy elfedjenek, beborítsanak parlagi kertrészeket, vagy funkciótlan előkerteket, holttereket. A futórózsák a külcsínt és a praktikumot egyesítik, ráadásul függőleges irányban! A futórózsáknak támrendszerre van szükségük, ami lehet drótháló, oszlopos, huzalos támaszték, vagy éppen pergola is, de befuttatható a kerítés, a házfal is velük!