A bazsalikom, egy aromás gyógynövény, amely a mediterrán és olasz konyha alapvető részévé vált, nemcsak ízletes, hanem számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. Ha szereted az intenzív és zamatos ízeket, és szeretnél egy kis frissességet vinni a konyhába, akkor a bazsalikom termesztése és az abból készült ínycsiklandó bazsalikom pesto tökéletes választás lehet. Ebben a cikkben megosztunk veled néhány hasznos tippet és lépést a bazsalikom sikeres termesztéséhez otthon. Elmagyarázzuk, hogyan válassz megfelelő helyet és talajt, hogyan ültesd el a magokat vagy palántákat, valamint hogyan gondoskodj a növények megfelelő gondozásáról.

Továbbá egy ízletes bazsalikom pesto receptet is megosztunk veled, amit könnyen elkészíthetsz otthon a frissen szedett bazsalikomból. Ez a pesto szósz a bazsalikom gazdag ízét és frissességét ötvözi az extra szűz olívaolaj, fokhagyma és parmezán sajt ízével. Használd ezt a pesto-t tésztákhoz, szendvicsekhez, salátákhoz vagy akár grill zöldségekhez, és garantáltan fenséges ízélményben lesz részed.

Készülj fel arra, hogy felfedezd a bazsalikom termesztésének rejtelmeit, és élvezd a frissesség és az ízek varázsát, amit ez a különleges gyógynövény kínál. Kezdjünk is neki a bazsalikom termesztésének, majd ráhangolódjunk a bazsalikom pesto készítésére.

A bazsalikom (Ocimum basilicum) egy aromás gyógynövény, amelyet széles körben használnak a konyhában. Friss, zamatos íze és jellegzetes illata miatt a bazsalikom népszerű hozzávaló számos olasz és mediterrán ételben. Ha szeretnél saját bazsalikomot termeszteni otthon, követned kell néhány egyszerű lépést, hogy sikeresen nevelj csodálatosan illatos és ízletes növényeket.

Találj megfelelő helyet:

A bazsalikom szereti a meleget és a napfényt, ezért válassz ki egy helyet, ahol napi 6-8 órányi közvetlen napfény éri a növényt. Ha beltérben szeretnéd termeszteni, válassz egy napos ablakot ,de akár egy napsütötte erkélyen is könnyedén tudsz bazsalikomot termeszteni.

 

Válaszd ki a megfelelő talajt:

A bazsalikomnak jó vízvezetésű és tápanyagban gazdag talajra van szüksége. Válassz laza, jó vízelvezetésű talajt, és olyan ültetőedényt, amelynek van vízelvezető nyílása. Kerti talajnál kissé savanyúbb pH- értékű, könnyű szerkezetű talaj ideális a bazsalikom számára.

Ültesd el a magokat vagy palántákat:

Ha a bazsalikomot magról szeretnéd nevelni,  szükséged lesz friss és minőségi magokra. Az ideális időpont a magvetéshez általában a tavaszi hónapok,de szinte egész nyáron át vethető a bazsalikom mag, amikor a talaj már felmelegedett. Szórd a magokat a kiválasztott talajba, majd fedd be egy vékony réteg ültetőközeggel.

Tartsd nedvesen, de ne áztasd túl a talajt. A magok általában 7-14 nap alatt csíráznak ki.

Ha inkább palántákat szeretnél ültetni, vásárolj minőségi bazsalikom palántákat a helyi kertészetben vagy nevelj saját palántákat előre vetett magokból. Ültesd el a palántákat a kiválasztott talajba a megfelelő távolságra, hogy elegendő helyük legyen a növekedéshez.

 

Gondoskodj a megfelelő gondozásról:

A bazsalikom igényli a rendszeres öntözést, különösen szárazabb időszakokban. Ügyelj arra, hogy a talaj mindig nedves legyen, de ne engedd, hogy állandóan vízben álljon a növény, a két locsolás között hagyd hogy kissé száradjon az ültetőközeg. Tápláld a növények tápanyagban gazdag műtrágyával vagy komposzttal havonta egyszer. Fontos, hogy rendszeresen eltávolítsd a virágzó hajtásokat, mert ezek csökkenthetik a növényi ízét és aromáját.

Szüreteld a bazsalikomot:

Amikor a bazsalikom növények elérnek a 6-8 leveles állapotba,vagy ha eléri a 15-20 cm magasságot, elkezdheted a szüretüket. A leveleket legjobb reggel szedni,minél többet vágod vissza a bazsalikomot, annál bokrosabb lesz a növény. Ha nem metszed rendszeresen a hajtásokat, idővel a bazsalikom felnyúlik, és virágozni kezd.

Válaszd le az egész hajtásokat a növény aljától, vagy vágd le a leveleket a hajtásokról. Légy óvatos, hogy ne távolítsd el több mint egyharmadát a növénynek egy adott időpontban, hogy továbbra is egészségesen fejlődjenek.

 

Bazsalikom pesto recept:

A bazsalikom pesto egy ízletes és sokoldalú szósz, amelyet könnyen elkészíthetsz otthon. Íme egy egyszerű recept, amelyhez szükséged lesz a következő hozzávalókra:

2 csésze friss bazsalikom levelek

1/2 csésze extra szűz olívaolaj

1/3 csésze fenyőmag

3 gerezd fokhagyma

1/2 csésze reszelt parmezán sajt

Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítés:

Mosd meg alaposan és szárítsd meg a bazsalikomleveleket. Ha a bazsalikom levelei nagyon nagyok, tépkedd őket kisebb darabokra.

Pörköld meg a fenyőmagokat: Melegíts egy száraz serpenyőt közepes lángon, majd add hozzá a fenyőmagokat. Pirítsd őket kevergetve, amíg aranybarnák és illatosak lesznek. Ezáltal fokozza az ízüket és aromájukat. Ügyelj arra, hogy figyelj rájuk, mert könnyen megégnek.

Készítsd elő a többi hozzávalót: Hámozd meg és aprítsd fel a fokhagymagerezdeket. Reszeld le a parmezán sajtot frissen.

Keverd össze a bazsalikom leveleket, pörkölt fenyőmagot, aprított fokhagymát és reszelt parmezán sajtot és tedd bele egy aprítógépbe vagy turmixgépbe. Add hozzá az extra szűz olívaolajat, majd fűszerezd sóval és frissen őrölt fekete borssal ízlés szerint.

Turmixold vagy aprítsd össze a hozzávalókat addig, amíg egy sima és krémes állagú pesto szósz keletkezik. Ha szükséges, közben állítsd le a gépet, és kapard le az oldaláról az összetapadt anyagokat, majd folytasd a turmixolást. Végül kóstold meg a bazsalikom pesztót, és ellenőrizd az ízét. Ha szükséges, adj hozzá még sót vagy borsot az ízlésed szerint. Ha intenzívebb bazsalikom ízt szeretnél, adj hozzá még néhány friss bazsalikomlevelet.

Ismerd meg a pizza fűszerkert viráglabdát!

Készíts varázslatosan finom olasz pizzát vagy mennyei ízletes tésztákat, és érezd magad valódi mesterszakácsnak.  Tedd különlegessé ételeidet friss aromás illatos mediterrán fűszernövényekkel, amelyek a nyár és a tengerpart csodálatos érzését viszik el a te konyhádba is. Felejtsd el a bolti szárított íztelen fűszereket, és helyette használj illóolajokban és vitaminokban gazdag friss fűszernövényeket a főzéshez, sütéshez.

A pizza fűszerkert viráglabdákban kakukkfű, oregánó, bazsalikom, borsfű és petrezselyem vetőmagok találhatóak. 
 A viráglabdákat nagyon könnyű használni, segítségükkel gyorsan tudsz egy látványos fűszerkertet megalkotni, akár a konyhádban, az ablakban az erkélyeden egy balkonládában, vagy a kertedben is. Alkosd meg a saját organikus pizza fűszerkertedet, és készíts menyei illatos pizzákat.

Megnézem

 

 


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!