Egyre több hazai kertészetben és bevásárló központban találkozhatunk egy fura kinézetű növénnyel, amelynek a neve már önmagában eladja a növényt: Ficus ginseng, amelyet ráadásul bonsai növényként is árusítanak. Mitől olyan különleges ez a növény, és mi köze a bonsaifákhoz, és a ginsenghez? Cikkünkből kiderül.

Amikor meglátjuk ezt a növényt egy bevásárlóközpontban, már a kinézete miatt is megakad rajta a szemünk, megvastagodott törzsén a sok kis méregzöld levél, igazán mutatóssá varázsolja a kinézetét, és amikor elolvassuk a névtáblát, miszerint ez egy bonsai és még ginseng is, akkor sokan már nem tudunk ellenállni, hogy ne vigyük magunkkal haza otthonunkba.

Pedig a ficus ginsengnek, sajnos nem sok köze van a ginsenghez de még az igazi bonsaihoz sem.

Ismerkedjünk meg a ficus ginseng szobanövénnyel

Ficus ginseng, eredeti nevén: Ficus microcarpa. Eredeti őshazája trópusi és szubtrópusi területek, ahol, mint trópusi fát ültetik, amely akár 30 méter magasra is megnőhet, szinte az egyik leggyakoribb utcai fák egyike.

Aki sokat utazott trópusi országokban biztosan látta már ezt a fát, csak talán nem tudta beazonosítani, a nálunk kapható szobanövénnyel, hiszen végső méretűk igencsak eltérő, így kapta a bonsai elnevezést, hiszen míg Srí-Lankán, vagy Ausztráliában 30 méteresre is megnő, addig nálunk 20-30 cm, magas szobanövényként találkozunk vele. Bár ugyanaz a növény, mégis egy teljesen új kinézetet és nevet is kapott a nemesítőktől.

Mi köze a ginsenghez a növénynek?

Semmi, a ginseng elnevezést megvastagodott húsos gyökeréről kapta, amely kiáll a talajból, de valójában nem áll a növény rokonságban a ginzeng fajtákkal, csak a megvastagodott gyökérzetük hasonlít egymásra.

Tehát a Ficus microcarpa ’Ginseng’ egy trópusi fának a lekicsinyített változata, amely azért nem tud nagyobbra megnőni, mert a cserépben a gyökerei akár csak a bonsai fáknál, nem tud növekedni, így a növény is kicsi marad. Természetesen, ha kiültetnénk a szabadba ezt a növényt, nálunk is megnőne akár 30 méter magasra, de mivel a mi téli hideg időjárásunkat nem bírja, így csak szobai körülmények között tarthatjuk.

Elég, ha megnézzük a nálunk jól ismert szobai futókát, és az őserdőben növekvő rokonait, vagy a nálunk cserépben tartott pálmákat, és az eredeti trópusi éghajlaton növő pálmákat, de ugyanilyen a szobafenyő is, amely eredeti őshazájában akár 30 méter magasra is megnőhet, de ilyen pl. a kis levelű ficus benjamina, amely eredetileg egy 30 méteres fa.

 

(Kép: Ficus microcarpa erdeti méretében)

Érdemes megvásárolni a Ficus ginsenget?

A válaszunk határozottan igen, mivel a gondozása nem olyan bonyolult, mint az a köztudatban elterjedt, tény, hogy a téli időszakot akár csak a többi ficus kicsit nehezen viseli, ebben az időszakban jobban oda kell figyelni a gondozására, öntözésére, sőt van, hogy néhány levél lehullik, de tavasszal és nyáron új hajtások jelennek meg a növényen. Egy igazi túlélő ez a szép növény.

Hogyan kell gondozni a Ficus ginsenget?     

Nézzük lépésről –lépésre a ficus ginseng bonsai gondozását.

Fényigény

Világos helyiségben érdemes a növényt elhelyezni, sőt jól bírja a napsütést is nyáron. Fényszegény, vagy félárnyékos szobákban nem fejlődik kellő ütemben. Nyáron akár a szabadban, vagy az erkélyen is jól érzi magát, de tavasszal csak fokozatosan szoktassuk hozzá a kinti környezethez, először csak pár órára tegyük ki a kertbe, majd fokozatosan emeljük a kint töltött órák számát.

Öntözés

Közepes vízigényű növény, nyáron érdemes gyakrabban locsolni, télen viszont csökkenteni kell az öntözés mennyiségét, és a két locsolás között hagyni kell kissé kiszáradni a talajt. Sokan kérdezik, ilyenkor, hogy jó, ez mind szép, de mégis pontosan mennyi vizet kell adni a növénynek? Erre azért nem lehet válaszolni, mert minden lakásnak mások a környezeti adottságai, míg az egyikben központi fűtés van addig a másikban padlófűtés, míg az egyikben 22 C fok van addig a másikban 26-28 C fok, így minden lakásban másképp szárad ki a talaj, és másképp fejlődik a növény. Figyelni kell milyen gyakran szárad ki a két locsolás között a talaj, és ehhez kell az öntözés igazítani. Az is egy ideális megoldás lehet, ha hetente egyszer az egész cserepét belemártjuk egy nagy vödör vízbe, és amíg a légbuborékok feljönnek a víz felszínére, benne hagyjuk. Utána jó alaposan lecsöpögtetjük a cserepét, visszatesszük a helyére és így hagyjuk egy újabb hétig. Kerülni kell a túllocsolást, és ha kaspóban tartjuk a ficus ginsenget, akkor fontos, hogy a kaspó és a cserép között minimum kétujjnyi távolság legyen, valamint, hogy ne álljon meg a víz a kaspó aljában.

Hőmérséklet

Télen is fontos számára az egyenletes meleg hőmérséklet, akár csak a többi ficus fajta, a hideg, vagy a huzat hatására a levelek lehullnak. Ezért figyeljünk oda, hogy télen se tegyük 18 C foknál hidegebb helyiségbe, és szellőztetésnél ne érje közvetlenül hideg levegő a leveleit, de a radiátor vagy fűtőtest fölé sem szabad elhelyezni, mert a felfelé szálló forró levegő is károsítja a növényt. Világos 18-20 C fok körüli kissé párás környezet az ideális számára.

Metszés

Aki szereti a bonsaiokat, bátran vásároljon Ficus ginsenget, mert nagyon jó lehet metszeni, és a többi bonsaihoz képest sokkal könnyebb a gondozása. Metszéssel nagyon jó lehet a növényt formálni, de azért arra figyeljünk, hogy a metszést szépen fokozatosan végezzük el, és ne metsszük meg túl drasztikusan a növényt. Speciális drótokkal, és bonsai kiegészítőkkel, az ágak növekedési irányát is lehet változtatni.

Párásítás

Főleg télen szükséges a párásítás, mert a túlszáraz levegő hatására a levelek elszáradnak. Érdemes agyaggranulátumot tenni a föld felszínére, így növelve a pára mennyiségét, vagy a cserepét egy murvával megtöltött tálcára elhelyezni, mert a murva gyorsan felszívja a vizet és elpárologtatja.

Miért hullik le a ficus ginseng levele?

Ennek több oka is lehet, ilyen pl. a túllocsolás, a fényhiány, vagy a túlszáraz levegő, a hideg és huzatos környezet.

A lehullott leveleket érdemes eltávolítani a talaj felszínéről, majd tavasszal vissza kell metszeni a növényt, és a legtöbb esetben a növény újra fejlődésnek indul, ahogy növekszik a napsütéses órák száma, és melegszik a hőmérséklet a természetben.

Érdemes lépésről lépésre kizárni a levélhullás okait:

  1. Nincs túl öntözve a növény, vagy esetleg a kaspóban nem maradt pangó víz?
  2. Nincs kiszáradva a növény ültető közege?
  3. Ha túlszáraz a levegő, akkor párásítani érdemes, vagy szobai permetezővel naponta bespriccelni a leveleket.
  4. Fényhiányos a környezet, vagy hideg, esetleg huzat érte a növényt?
  5. Sajnos gyakran a túl klóros csapvíz is okozhat levélhullást, ilyenkor érdemes lágy vízzel megöntözni a növényt.
  6. Végül azt is meg kell vizsgálni mikor volt utoljára átültetve a növény, kétévente egyszer tavasszal érdemes átültetni friss ültető közegbe, a következő évben pedig tápoldattal kell pótolni a tápanyagot a növény számára.

Mutatunk egy másik sláger növényt is: A zamioculcas a kezdő kertészek kedvenc szobanövénye

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!