A tavasz, nyár és még az ősz is a virágok kavalkádjáról szól, amikor színpompás balkonvirágok látványától derül a szívünk. A tél beköszöntével azonban ezektől a szépségektől el kell búcsúznunk. Bár odakint a szürkeség veszi át a főszerepet, az otthonodban ne hagyd magad lehangolni, és varázsolj színt a mindennapokba a legszebb virágos szobanövényekkel!

Ciklámen szobanövények

Szobanövényeink leveleikkel díszítik otthonunkat, ám sok virágos növény is akad közöttük, melyek télen bontják ki virágaikat, így gazdagítják színekkel a téli hétköznapokat. Mutatunk 5 virágos szobanövényt, melyekkel télen is színt vihetsz az otthonodba!

Klívia (Clivia miniata)

Ez a meseszép amarilliszféle Afrikából származik. Gyöktörzséből fakadnak kard alakú levelei, és hosszú kocsányon jelennek meg csodás, narancsszínű virágai. Innen ered a narancsliliom elnevezése. Februártól májusig virágzik, ám megfelelő előkészítés mellett már karácsonykor kinyílhatnak a virágai. Világos, de nem napos környezetben érzi jól magát, nyáron a szabadba is tehető, de nem tűző napra. Nyáron bőséges öntözést igényel, de a pangó vizet kerülni kell. Kedveli a párás tenyészhelyet, ezért gyakran permetezd. Tavasztól őszig havonta egyszer érdemes tápoldatozni, ám enélkül is szépen fejlődik. A virágképződéshez szüksége van egy kéthónapos hideghatásra. Ez azt jelenti, hogy ősz végén tartsd 8-10 fokos hőmérsékleten, míg megjelennek a virágkezdemények. Ilyenkor csak mérsékelten öntözd. Mikor nyílnak a virágok, mehet vissza a 18-20 fokos környezetbe.

Amarillisz (Hippeastrum)

Az amarillisz nagy virághagymái karácsony idején kerülnek a kertészetek polcaira. Számtalan fantasztikus színben elérhető, létezik hófehér, narancs, rószaszín, lazacszínű, tűzpiros, sőt, még többféle, csíkos változata is. Ha valaki mégsem szeretne a hagyma nevelgetésével foglalkozni, azok számára elérhető félig kihajtott formában is, ami sokkal hamarabb, 5-6 héten belül fog virágba borulni. Virágzási ideje januártól áprilisig tart. A világos, napos helyet kedveli. Csak akkor kell bővebben öntözni, ha már megjelenik a hajtása. Elvirágzás után vágd le a virágkocsányt, és bőségesen öntözd augusztusig. Augusztustól fokozatosan hagyd abba az öntözést. Miután a levelek elszáradtak távolítsd el őket, és a hagymát tárold száraz helyen, maximum 15 fokos hőmérsékleten.

Korallvirág (Kalanchoe blossfeldiana)

A korallvirág minden bizonnyal az egyik legnagyobb virágos szobanövény kedvenc. Tömött csokrokban nyíló virágai többféle színben elérhetők, sárga, narancs, rózsa, piros és ibolyaszínben is kaphatók. Nyáron a világos, napos, télen a hűvösebb tenyészhelyet igényli. Nyáron a balkonon is tarthatod, ilyenkor mérsékelt öntözést igényel, míg télen érdemes szinte szárazon tartani. Virágzási ideje februártól májusig tart, de bármikor virágzásra bírható. Ennek érdekében legalább egy hónapon át napi 12-14 órán át sötétben kell tartani. Azaz vagy le kell takarni a növényt, vagy egy sötét helyiségbe költöztetni erre az időszakra. Ha azt szeretnéd, hogy karácsonykor virágba boruljon, akkor ezt a sötét időszakot szeptemberre időzítsd.

Afrikai ibolya (Saintpaulia ionantha)

A Tanzániából származó afrikai ibolya az egyik legbájosabb szobanövény, mely egész évben – többhetes nyugalmi időszakkal - virágzik, januártól decemberig. Sokféle, szebbnél-szebb színváltozatban kapható, fehér, rózsaszín, vörös, ibolyaszín és kék árnyalatban is, de kétféle színű virágokkal is elérhető, a virágai pedig lehetnek sima vagy fodros szélűek is. Félárnyékban is jól érzi magát, de a napot nem tűri. Egész évben szobahőmérsékletet kíván, télen is legalább 18-20 fokot igényel, a földje kihűlését rosszul tűri. Kedveli a magas páratartalmat, gondoskodj számára közvetett párásításról. Az afrikai ibolya igényli a gyakori öntözést, a földje legyen mindig nyirkos, ugyanakkor a pangó víz a végét jelentheti, ezért túlöntözni nem szabad. Ahogy felülről sem lehet öntözni, mivel a levele megfoltosodhat.

Ciklámen (Cyclamen persicum)

A ciklámen az egyik legnépszerűbb virágos szobanövény, melyet sokan a karácsonyi ünnepek táján szereznek be, hogy díszítsék vele otthonukat. A ciklámen hűvös, hegyvidéki élőhelyről származik, nem véletlen tehát, hogy jobban kedveli a hidegebb környezetet, mint a fűtött, meleg szobai levegőt. Változatos színben és küllemben kapható, van egyszínű zöld és márványos levelű, virágai pedig fehérben, pirosban, rózsaszínben, lazacszínben és lila, ciklámen színben pompázhatnak. Szeptembertől áprilisig virágzik. Egész évben világos helyen szeret lenni, de a közvetlen napfényt nem kedveli. Nyáron a szabadba is tehető félárnyékba, télen jobban érzi magát 15-18 fokos hőmérsékleten. Mindig tartsd nyirkosan a földjét, de soha ne legyen túl nedves. A gumójára soha ne önts vizet, mert elrothadhat. A virágzása idején kéthetente kapjon tápoldatot.

Ezek a virágos dísznövények színt és vidámságot hoznak télen is a szürke hétköznapokba. Érdemes ilyen szépségekkel körülvenned magad otthon, hogy virágos hangulattal ajándékozzanak meg.

A folytatásban: Így lesz virágzó gyönyörű orchideád az otthonodban! 3 részes cikk sorozat!

 


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!