Sokak számára a kiskerti veteményezés a beltéri magvetéssel kezdődik. A palántázás legnagyobb előnye, hogy felgyorsítjuk a növények fejlődését, és megnöveljük a sikeres és bőséges termés esélyét azzal, hogy a kertbe már egy életerős palántát ültetünk. Többféle zöldséget kezdhetsz el beltérben nevelni. Hogyan fogj hozzá, és mikor? Elmondjuk!

Magvetés tőzeg cserépbe

A legtöbb zöldséget termesztheted magvetéssel és palántázással is, ám egyes fajoknál különösen javasolt a palántanevelés. Ilyen például a fejeskáposzta, kelkáposzta, paprika, paradicsom, uborka, dinnye, karfiol, brokkoli, cukkini, patisszon, és a padlizsán.

 

Mikor kell elvetni a magvakat?

 

A magnevelést már télen el lehet kezdeni, hiszen beltérben nem kell attól tartani, hogy a magvak elfagynak. És mire palánta-korba lépnek, a fagyok elmúltával biztonsággal ültetheted a veteményesbe az életképes palántákat. Nem mindegy azonban, hogy mikor kezded a palántanevelést. Ez mindig attól függ, mennyi idő szükséges a palánta kifejlődéséhez. Ez az egyes zöldségfajtáknál eltérő lehet. A fagyérzékeny fajokat május második felében javasolt kiültetni, a fagyosszentek elmúltával. Ha tudod, mennyi idő alatt fejlődik ki a palánta, akkor a kiültetés időpontjából visszaszámolva tudod kiszámítani a magvak ideális vetési idejét.

A palánták kifejlődéséhez szükséges idő káposztaféléknél például hat, paprika- és paradicsomféléknél nyolc hét.

 

A magvetés idejét a betakarítás időpontja is befolyásolja

 

A magvetés időpontját az is befolyásolja, hogy mikor szeretnél „szüretelni”. Ha júniusban szeretnéd betakarítani például a karfiolt, akkor április elején kell kiültetned a palántákat, és már január végén kezdheted a beltéri magvetést. Ha július végére-augusztus elejére várnád a termést, akkor április-május tájékán kell kiültetned a palántákat, így februárban már nekiláthatsz a magvetésnek. Bármilyen zöldséget szeretnél termeszteni, ezeket a számításokat el kell végezned. A káposztapalántákat április második hetében lehet kiültetni, így február végén-március elején lehet a magját vetni. A paradicsom és paprika kiültetési ideje május elejére szokott esni.

 

Kulcsfontosságú a vetőmag minősége!

 

A vetőmagvak minősége kulcsfontosságú a sikeres termesztésben. Nagyon fontos, hogy megbízható helyről szerezd be a magvakat, mert csak így lehetsz biztos a magvak fertőzésmentességében és fajtaazonosságában, azaz biztosan azt fogsz termeszteni, amit szeretnél. Egy életre kedved szegheti, ha nagy szemű, édes paradicsom helyett valami satnya, mini paradicsom érik be a veteményesben, vagy fehér karalábé helyett kék terem. Szóval, ha nem szeretnél bosszankodni, hogy más zöldség terem, mint amire vágytál, vagy netán nem is terem semmi, mert valami fertőzés elviszi a magvakat, akkor csakis minőségi vetőmagot vásárolj. A kiváló minőségi vetőmag természetesen drágább is, de meg is lesz az eredménye a betakarításkor. A vetőmagvak tasakjának hátulján pedig részletesen olvashatsz arról, hány napig fog tartani, míg a magvak kihajtanak, és mikor javasolt a palántákat kiültetni. Így minden fajta esetében pontosan ki tudod számolni a magvetés megfelelő időpontját.

 

Mire lesz szükséged a palántázáshoz?

 

A palántázáshoz szükséged lesz szaporítóládákra, például műanyag, alul lyukas balkonládákra, amibe vetheted a magvakat. A vetés gyorsabb, ha egy ládába történik, ám hátránya, hogy az első lomblevelek kifejlődése után a mini növénykéket át kell tűzdelned egyesével vagy kettesével. Ezért sokszor érdemesebb inkább rögtön abba az edénykébe ültetni a magvakat, amiben a palántát nevelni akarod a kiültetésig. Tartóedénynek megfelelnek kisebb műanyagcserepek, de a hagyományos tejfölöspohár is szóba jöhet. Manapság divatos vécépapír gurigába is ültetni, mivel a papír elbomlik, így azzal együtt ültethetők el a palánták – így ez igen praktikus, környezetbarát megoldás. Csak arra kell figyelni, hogy idejében kezd el gyűjteni a gurigákat, hogy legyen belőle elegendő.

Ültetőközegnek érdemes palántaföldet választani.

 

A palánták gondozása és kiültetése

 

A magvaknak meleget, nedvességet és magas páratartalmat kell biztosítani. Amint kicsíráztak, már sok fényre is szükségük van. A földnek nedvesnek kell lenni, de soha ne pangjon benne a víz, ezért fontos, hogy lyukas legyen az ültetőedény alja.

Kiültetés előtt ne feledkezz meg a palánták „edzéséről”. Az ideális benti körülmények után hozzá kell szoktatni őket fokozatosan a zordabb kerti környezethez. Ere a célra tökéletesen megfelel a félárnyékos terasz. Ha pedig éjszaka még túl hűvös van, akkor éjszakára érdemes még visszavinni őket a házba. A palántákat általában 3-4 lombleves korukban kell a szabadba kiültetni, edzés után, miután már hozzászoktak a kinti körülményekhez.

És ezután már nincs más hátra, mint várni, hogy beérjen munkád gyümölcse, vagyis zöldsége!


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!