Nagyon sok kertbarát teszi fel a kérdést, kell –e metszeni a hortenziákat ősszel? Ebben a cikkben megmutatjuk a választ! A kezdő hortenziarajongók leggyakrabban feltett kérdése, hogy mikor kell metszeni a hortenziát, és mivel még mindig sok téves információ található a hortenzia metszésével kapcsolatban, összegyűjtöttük a legfontosabb információt, erről a csodaszép növényről.

kék színű hortenzia

A hortenziák évről évre töretlen sikert aratnak a hazai kertbarátok körében, sőt talán kijelenthetjük, hogy évről évre csak növekszik a népszerűségük, hiszen újabb és újabb fajták kerülnek be a hazai kertészetekbe is, és aki egyszer beleszeret a hortenziába, az nehezen áll ellen a kísértésnek, hogy megvásároljon egy újabb tövet.

Nagyon sok olyan képet látok a Varázslatos hobbykertek facebook csoportunkban is, ahol a kertbarátok nem tudnak ellenállni a hortenziáknak és egész nyáron vásárolják az újabb és újabb töveket, ha valahol épp akció van, de ez nem meglepő, ez a növény függőséget okoz.

De mit kell tudni egy kezdő hortenzia rajongónak erről a gyönyörű növényről?

Először is, ha hortenziát szeretnél ültetni a kertedbe, nézd, meg melyik fajtát szeretnéd telepíteni, hiszen ma már igen széles a választék. Leggyakrabban a sima kerti hortenziát kínálják a hazai boltok, ennek a latin neve: Hydrangea macrophylla.

De ma már a cserjés hortenzia ((Hydrangea arborescens) és a bugás hortenziákból (Hydrangea paniculata) is igen széles a választék, igaz ezekből inkább konkrét kertészetekben és internetes kertészeti áruházakban van nagyobb kínálat.

Bugás hortenzia

A hortenziáról két alapvető dolgot érdemes megjegyezni, az egyik, hogy csak árnyékos helyen érzi jól magát, a másik pedig, hogy a hortenzia nagyon sok öntözést igényel nyáron.

Sok helyen olvasni, hogy a hortenzia, csak savanyú virágföldbe ültetve marad életben, de ez nem igaz, sima kerti talajban is jól érzi magát, a talaj savassága a virágok színét befolyásolja, erről bővebben ebben a cikkben írtunk.

A kerti hortenzia a legkényesebb az összes hortenzia közül, ha ilyen növényt szeretnél a kertedbe ültetni, csak és kizárólag árnyékos helyre telepítsd. Nyáron, amikor a hőmérséklet már nagyon magas, érdemes naponta akár kétszer is öntözni, de gyakran még így is kissé elpilled a melegtől, a fiatalabb tövek pedig nagyon gyorsan kiszáradnak.

Ha egy olyan helyre szeretnél hortenziát telepíteni ahol nincs teljes árnyék, akkor a cserjés hortenziát, vagy a bugás hortenziát javasoljuk, ezek kicsit jobban bírják a napsütést, és a bugás hortenzia kevesebb locsolással is beéri, mivel levelei sokkal kisebbek, így kevesebb vizet párologtatnak el.

Kerti hortenzia

Mikor kell metszeni a hortenziákat?

A hortenziák közül egyetlen egy fajta van, amelyiket nem szabad ősszel metszeni, ez pedig a kerti hortenzia, méghozzá azért, mert ha ősszel visszavágod, akkor pont a következő évi virágokról fogsz lemondani. A kerti hortenzia az előző évi hajtásokon hozza a következő évben a virágokat. Ezt a hortenziát sem ősszel, sem tavasszal nem szabad metszeni, csak a nyár közepén, amikor a virágok már elnyíltak. Nagyon fontos, hogy nyáron is úgy kell időzíteni a metszést, hogy a növénynek legyen elég ideje, új hajtásokat növeszteni, mielőtt  a fagyos éjszakák beköszöntenek.

De ha nem iktatsz be metszést, az sem gond, elég, ha tavasszal az elfagyott vagy sérült ágakat levágod, a többihez pedig hozzá sem kell nyúlni. Ha alakító metszést szeretnél beiktatni, akkor ezt csak nyár végén tedd meg. Természetesen az elfagyott vagy kiöregedett ágakat tavasszal vágd ki teljesen.

A bugás és cserjés hortenziákat viszont lehet ősszel metszeni, de nem érdemes. Nyugodtan hagyd rajta az elnyílt virágokat a hajtásokon, egyrészt, mert ezek bizonyos színt és textúrát adnak a téli fakó és kietlen kertednek, másrészt, ezek az ágak védik a növény a fagykártól.

Bugás hortenzia télen

Tavasszal, viszont amikor megjelennek az első zöld hajtások és a tavaszi fagyok már nem fenyegetik a növényt, bátran vágd vissza a hajtásokat, akár a felére is. Ha ősszel túlkésőn vágod vissza, vagy tavasszal túl korán a szárakat, az éjszakai fagy tönkreteheti a hajtásokat, sőt akár a virágzás is elmaradhat emiatt. Tehát a cserjés, a bugás, és a tölgylevelű hortenziákat tavasszal lehet metszeni, de csak amikor már az éjszakai fagyok már elmúltak. Azok az ágak, amelyeken tavasszal nem látsz kis zöld hajtásokat, miközben a többi hajtás már kezd zöldülni, szinte biztos, hogy elfagytak, vagy kiöregedtek, ezeket érdemes eltávolítani.

Rózsaszín bugás hortenzia

Összefoglaló

Tehát a kerti hortenziát soha ne vágd vissza sem ősszel sem tavasszal, csak a nyár közepén, amikor a virágok már elnyíltak. A bugás illetve a cserjés hortenziát pedig tavasszal érdemes visszavágni, de ugyanez igaz a tölgylevelű hortenziára és a kúszó hortenziára is, amelyen mindössze egy alakító metszésre van szükség tavasszal.

 


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!