Az eper fantasztikusan finom és egészséges gyümölcs, és ami még szuper benne, hogy nem kell kert ahhoz, hogy saját epret termessz. Az eper cserépben is nevelhető, bőséges termést hoz, és május végétől őszig kint is tartható. Számos fajtája létezik, csak annyit kell tenned, hogy olyat vásárolsz, mely cserépben is nevelhető, és egész nyáron terem.

Szamóca cserépben termesztve

Az eper, hivatalos nevén szamóca, azon gyümölcsök közé tartozik, melyek erkélyen tartva is sikeresen termeszthetők. Eláruljuk, mire figyelj az epertermesztés során, hogy bőségesen szüretelhess egész nyáron.

 

A cserepes epertermesztés fortélyai

 

Milyen cserepet válassz az epertermesztéshez?

 

Epertermesztéshez tökéletesen megfelel a sima virágcserép vagy virágláda. A lényeg, hogy mély legyen, és legyen az alján vízelvezető lyuk. Ha ez nincs, akkor pótold. Kapható nagyon mutatós, magas, epernek való zsebes cserép, ilyet is beszerezhetsz az eperpalánták számára. Sőt, epret függő cserépben is tarthatsz, ez még hangulatosabbá teszi az erkélyedet, és minden helyet kihasználva még több epret termeszthetsz.

 

Az eperpalánták ültetése

 

Az epernek nem túl nagy a gyökérzete, így már egy 30 cm-es átmérőjű 20-25 cm mély cserép is megfelel a számára. Egy cserépbe egy palánta kerüljön, mivel a kifejlett eper egyetlen töve 50-60 cm-esre bokrosodik. Ezért kisebb virágládákba se kerüljön 2 tőnél több. Eperültetéshez megfelel a jó minőségű virágföld. Töltsd meg vele a cserepet, úgy, hogy az alsó részébe tegyél vékony kavicsréteget, hogy jó legyen a vízelvezetés. A földet nedvesítsd meg, és alakíts ki benne egy fészket. Az eperpalántát olyan mélyen ültesd a földbe, ahogyan a palántázócserépben is volt. Nyomkodd bele a földbe, majd locsold meg alaposan.

 

eper balkonládában

Az eper gondozása

 

Az erkélyen termeszthető eperfajták is bőséges termést hozhatnak, ám sokkal kényesebbek, mint a szabadföldi fajták. Folyamatosan el kell látni tápanyaggal és öntözni kell őket, egy napra sem száradhatnak ki, mert megáll a fejlődésük. Amint megjelentek az ültetés után az első virágok, akkor azokat rögtön csípd le, hadd fejlődjön tovább a növény indája, így lesz bőségesebb az eperszüret később. Naponta legalább 6-8 órán át érje őket a napsütés. Ha nagy a forróság, akkor nyáron akár naponta többször is kapjanak vizet. A földben ne pangjon a víz, ha jól gondoskodtál előzőleg a vízelvezetésről, akkor ezzel nem lesz baj. Addig locsold mindig, míg a cserepek alján nem folyik ki a víz, így biztos lehetsz abban, hogy alaposan elvégezted a locsolást. Amikor már virágzik az eper, ügyelni kell a tápanyag-utánpótlásra, amihez megfelel a virágos növények számára kapható tápoldat, de használhatsz biohumuszt is.

 

Az eper teleltetése és szaporítása

 

Ősszel, az első fagyok előtt vidd a növényeket védett helyre, hogy ne fagyjanak ki. Ha nincs más hely, az erkélyen is maradhatnak, ilyenkor tedd a cserepeket kartondobozba, és papírral illetve nejlonzacskóval letakarva védd a hidegtől. Bármikor új növényt is létrehozhatsz, hiszen epernövényedet szaporítani is tudod a hajtásai végén lévő ún. bajusszal. Ezeken az anyanövényről eredő indákon kis növények fejlődnek, melyek, ha földet éreznek, meggyökeresednek. A növény mellé tegyél egy másik, földdel teli cserepet, fektesd rá a bajuszt, csípd le a végét, és amint kellően erős gyökeret ereszt, levághatod az anyanövényről.

Az epret akkor szüreteld, amikor piros és érett. Saját erkélyedről mindig a legérettebb szemeket szedheted le frissen. Finom, édes és zamatos eperrel láthatod el magad egész nyáron.

A cikk folytatásában: Így termessz édes és zamatos szamócát a kertedben


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!