Ha tavasz, akkor irány a kert! A legjobb kerti ötletekért pedig természetesen irány a GardenExpo, Magyarország legnagyobb kerti életmód kiállítása. A Papp László Budapest Sportarénában március 22-24. között nemcsak izgalmas kertépítészeti trendekkel, hanem változatos színpadi programokkal is találkozhatnak a látogatók. Az egyik elmaradhatatlan téma a kültéri gasztronómia.

Borászati bemutató a tokaji borvidékről, grillezési fortélyok mesterfokon és gasztronómiával kapcsolatos könyvbemutatók is a GardenExpo programkínálatát színesítik idén. Szombaton többek között Beh Mariann kertészmérnök A kert konyhája című könyvét ismerhetik meg a nézők. A szerző arról ismert, hogy egyedülálló módon kezdte el megmutatni a fűszer- és gyógynövények, vadon termő ehető növények és ehető virágok felhasználásának sokszínűségét. A helyszínen Mariann mesél majd az ehető növények termesztéséről, gyűjtéséről, feldolgozásáról, és megismerheted saját pestójának féltett titkát is.
A látogatásig pedig ízelítőül álljon most itt egy olyan recept, amivel garantáltan leveszel mindenkit a lábáról

 

Diós répatorta fűszeres mascarponekrémmel

 

Hozzávalók (20 cm-es tortaformához):

a tésztához:

30 dkg sárgarépa

15 dkg liszt

1 csapott teáskanál sütőpor

1 púpozott teáskanál őrölt fahéj

15 dkg dió

1 kezeletlen narancs reszelt héja

20 dkg méz

2 tojás

5 dkg puha vaj

2 dl görög joghurt

 

a krémhez:

25 dkg mascarpone

10 dkg méz

1 narancs leve

10 cickafarklevél + néhány a díszítéshez

20 citromfűlevél + néhány a díszítéshez

néhány szál sárga répalevél és körömvirág a díszítéshez

 

A sárgarépát megmossuk, megtisztítjuk, kislyukú reszelőn lereszeljük, a levét kinyomkodjuk. A lisztet, a sütőport, az őrölt fahéjat és az apróra vágott diót alaposan összekeverjük. Eldolgozzuk benne a reszelt narancshéjat, a mézet, a tojásokat, a vajat, a joghurtot és a répát. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük. 55-60 perc alatt, 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük, majd hagyjuk kihűlni.

A mascarponét habverővel átdolgozzuk, hozzákeverjük a mézet, a narancs levét és az apróra vágott cickafark- és citromfűleveleket. Megkenjük a tortát a krémmel, végül cickafark-, citromfű- és sárgarépalevéllel, valamint a virágszirmokkal díszítjük.