Számos előnye van annak, ha szárazságtűrő szobanövényeket választasz otthonodba. Egyrészt spórolsz a vízfogyasztással, másrészt nem gond, ha feledékenységből elfelejted a mindennapi locsolást, harmadrészt jó eséllyel túlélnek egy hosszú hétvégét, ha véletlenül magukra hagyod őket víz nélkül a lakásban.

szobanövény öntözése

De szárazságtűrő szobanövény való neked akkor is, ha szereted a növényeket magad körül, de nem szeretsz naponta bíbelődni a gondozásukkal. Szerencsére vannak olyan igénytelenebb, de nem kevésbé szép növények, melyek éppen neked valók!

Íme, 5 szárazságtűrő szobanövény, melyeket ritkán kell öntöznöd.

1.Amerikai kövirózsa (Escheveria)

A kövirózsa húsos levelei már messziről azt üzenik neked, hogy nem igényelnek sok vizet, hiszen vastag leveleikben hosszú ideig tudják tárolni a nedvességet. Olyannyira nem szabad gyakran öntözni a kövirózsát, hogy a nedvesség egyenesen megölheti. Nyáron csak ritkán igényel vizet, télen a nem virágzó példányokat nem is tanácsos öntözni, elég, ha a hideg évszak alatt két korty vízzel megkínálod, máris többet tettél, mint ami szükséges. A dekoratív amerikai kövirózsának számos faja létezik, köztük több olyan is, mely virágot hoz télen, tavasszal vagy nyáron. Egész évben napos helyet igényelnek, nyáron a szabadba is bátran kitehetők a tűző napra. Márciustól augusztusig meghálálja, ha kéthetente kap tápoldatot. Télen az 5-10 fokos hőmérséklettel is beéri. Ilyenkor tilos a locsolás, mert elrothad a gyökere, vagy megtámadja a lisztharmat.

2.Pompás kutyatej (Euphorbia milli)

A pompás kutyatej egy meglehetősen igénytelen, ám csinos küllemű szobatárs, mely nem sínyli meg sem a száraz levegőt, sem a ritka öntözést, sem a tűző napot, sőt, csodás virágokkal halmoz el. Egész évben csak módjával kell öntözni, különösen télen. Virágzás után éppen csak annyi vizet kapjon, hogy ne száradjon ki a földje. Hideg és túl sok víz hatására ledobja a leveleit, és hajlamossá válik a lisztharmatra. A töviseire ügyeljünk, nehogy megszúrjuk magunkat, és ne feledjük, hogy a növény minden része mérgező, tejnedve bőrirritáló anyagokat tartalmaz.

3.Palackfa (Jatropha podagrica)

A palackfa nagyon találó nevet visel, mert a törzse valóban egy palackra emlékeztet, amiben vizet raktároz, ezért tud olyan remekül alkalmazkodni a szárazsághoz. Forró, aszályos vidékről származik, ahol megtanulta, hogy a vízzel takarékosan bánjon. Ne szabad megijedni, ha hullani kezdenek a levelei, ezzel is csak azt jelzi, hogy túl sok vizet kap, és szárazságra van szüksége. Szóval tökéletes, ha nem szeretsz locsolni, vagy kimegy a fejedből az öntözés. Egész évben napos és meleg helyre vágyik, nyáron keveset kell öntözni, télen pedig szinte egyáltalán nem. Ilyenkor a levelei is lehullanak, de tavasszal új leveleket fog növeszteni.

4.Korallvirág (Kalanchoe)

A korallvirág az egyik legnépszerűbb virágos szobanövény. Ennek a Madagaszkárról származó varjúhájfélének a vastag levelei rögtön elárulják, hogy nem igényel túl sok nedvességet. Nyáron csak módjával öntözd, télen pedig szinte alig. Márciustól augusztusig érdemes 3-4 hetente kaktusz-tápoldattal megkínálni. Világos és napos helyen érzi magát a legjobban, télen a 10-15 fokos hőmérséklet ideális a számára. Kártevői ritkán akadnak, ezek is csak akkor, ha helytelenül gondozzuk, és túl sok vizet kap.

5.Sávosfű (Haworthia)

A sávosfű amilyen gyönyörű, annyira igénytelen dísznövény. Olyan szép, akár egy ékszer, és emellett nem okoz sok gondot a tulajdonosának. Dél-Afrikából származik, szereti a világos helyet, de a tűző napot nem viseli el. Nyáron az erkélyre is bátran kitehető. Nyáron meleget, télen 15 fokot igényel, de elviseli a szobahőmérsékletet is. Tavasszal és nyáron csak ritkán öntözd, télen pedig csak elvétve. Soha ne álljon pangó vízben, mert az a halálát okozza. Tavasztól nyár végéig havonta egy alkalommal kapjon kaktusz tápoldatot. Szerencsére kártevők csak ritkán támadják meg.

Ezeket a gyönyörű szobanövényeket bátran tarthatod, ha az öntözésről gyakran elfeledkezel, vagy egyszerűen csak spórolni akarsz a vízzel.

A folytatásban megmutatjuk neked a 10 legszebb fürdőszobában is tartható szobanövényt!


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!