A magaságyás egy szuper találmány, amely megkönnyíti a kertész munkáját, rendben tarja a kertet és talán még a növények is szebbek lesznek benne, elárulom miért!A magaságyás építése nálunk még nem annyira elterjedt kertészeti megoldás, pedig számtalan előnye van.

Magaságyást szinte bármiből lehet építeni, tény, hogy van, ami nem olyan szép és esztétikus, ilyen pl. a betonból épített ágyások, de ez ízlés dolga.

Mi az előnye a magaságyásnak?

Mint említettem számtalan előnye van ennek a kertészeti építmények, és szerintem a legfontosabb, hogy nem kell hajolgatni, ha gyomlálni, vagy ültetni szeretnénk. Sokszor mondják, hogy a kertészkedés mennyire egészséges, hiszen közben mozgunk és a friss levegőn vagyunk, de lássuk be bizonyos kor felett, vagy ha valamilyen mozgásszervi betegségben szenvedünk a hajolgatás, guggolás nem megoldható. Viszont ha van egy magaságyás akár egy székről is kényelmes tudunk kertészkedni, gyomlálni, vagy akár szüretelni.

A második előnye, hogy valamilyen keretet ad a kertnek, tehát rendben tartja kertünket, formákkal és anyagokkal is gazdagítja a teret.

A harmadik előnye pedig, hogy nem kell nagy területet öntözni, nem folyik el feleslegesen a sok víz, és a földet is könnyebb kicserélni, vagy feltölteni, mintha egy sima ágyásban dolgoznánk.  És épp ezért talán a magas ágyásokban a növények is szebbek és egészségesebbek, mivel itt egy föld csere nem is olyan lehetetlen.

Egy újonnan épített magaságyásban, ha megfelelően rétegeztük a földet, jó pár évig nem kell földet cserélni, csak évente komposzttal és trágyával pótolni a tápanyagokat, hiszen az ágyás aljára telepített rétegek, szépek lassan bomlanak le, így folyamatosan tápanyaggal látják el a növényeket. Ha belegondolsz, mennyibe kerülne egy sima kerti ágyásba talajt cserélni, és mennyibe egy magaságyásba, a különbség azonnal látszik.

Miből készüljön a magaságyás?

Ahogy azt említettem magaságyást szinte bármiből lehet építeni, legyen az beton, vagy kő, illetve fa, de azért jó, ha tartós anyagból építjük meg a szerkezetet, mert egy sima fa ágyásszegély, sajnos pár év alatt megadja magát. Érdemes a fát speciális anyaggal kezelni, amely megvédi az esőtől, víztől, viszont fontos, hogy csak olyan anyagot használjunk a fa kezelésére, amely nem mérgező.

A legtartósabb elem a kő és a beton, bár utóbbi szerintem elég érdekes látványt nyújt egy természetes kertben, de külföldön egyre nagyobb az érdeklődés a beton felé.

Ha fémből szeretnél magaságyás építeni, azt javaslom, béleld ki tófóliával, mert a fém idővel rozsdásodni fog, persze ha van rá kereted rozsdamentes acélt is választhatsz. Fontos, hogy az ágyás anyaga illeszkedjen a környezetbe, szerintem egy természetes kertbe a fából vagy kőből épült magaságyások mutatnak a legszebben, de egy modern házhoz el tudok képzelni egy beton vagy acél magaságyást is. Itthon egyre többen választják a zsalukőből megépített ágyásokat, hiszen ezeknek az ára nem is olyan borsos, és időtálló építményt kapunk belőle.

A magaságyás feltöltése

A magaságyásnál is fontos a jó vízelvezetés, ezért az ágyás aljára készíts egy réteget ágakból, komposztból, szalmából. Ezután jöhet egy réteg érlelt istállótrágya, amely majd a tápanyagot szolgáltatja a növények számára, majd ezt a két szintet kissé tömörítsük össze. Ezután jöhet rá egy réteg jó minőségű termőföld, végül a tetejére egy réteg komposzt kerüljön. A magaságyás olyan, mint egy jó komposztáló, az alján van egy levegőtető réteg, utána jöhet a komposztálandó réteg, végül a tetején a termőréteg. Szép lassan összeérik majd az egész, és a végeredmény, egy nagyon szép és dús ágyás, ahol a növények jól érzik magukat. De mivel az érés miatt az ágyás idővel tömörödik is, érdemes időnként a talajt feltölteni termőfölddel.

A magaságyás gondozása

Bár sok helyen meg van adva a magaságyás pontos mérete, szerintem erre semmi szükség, hiszen te tudod, mekkora méretben fér el a kertben az építmény, és az sem mindegy milyen célt szolgál majd, pl. hogy ne kelljen hajolni, ebben az esetben akár 1 méter magas is lehet az oldalfal, vagy csak szebb és rendezettebb kertet szeretnél, akkor elég a 40-50 cm magasság.

Magaságyást bármekkora méretben tudsz készíteni, akár egy 50*50 cm.-es láda, vagy akár egy magaságyás kombináció is lehet, ahol a kisebb és nagyobb elemek vannak elrendezve. Sőt nem csak a méretekkel, de a formákkal is játszhatsz, hiszen egy magaságyás nem csak kocka, vagy négyszög alakú lehet, hanem kör, ovális, ötszög is, ami neked szimpatikus a kertedben.

Az ilyen ágyásokba bátran ültethetsz zöldségeket, virágokat, fűszer és gyógynövényeket.

Az építés nem kevés munkával jár, de ez idővel kifizetődik, sőt ma már kész magaságyásokat is lehet vásárolni a hazai kertészeti áruházakban, amelyek fából, kőből, vagy speciális műanyagból készülnek időt állók és még mutatósak is. Áruk 30,000Ft.-tól egészen 400.000 Ft.-ig is terjedhet, amely nagyban függ az adott ágyás anyagától és méretétől is.

Ha még különlegesebb magaságyást szeretnél építeni, tehetsz a tetejére pl., egy nagyobb üveget, vagy kertészeti fóliát, így már kora tavasszal el tudod a kerti munkákat kezdeni kényelemes hajolgatás nélkül. Amikor pedig az idő már kellemes kint, csak leveszed a fóliát a magaságyásról, és a növények élvezhetik a fényt és a meleget.

 

Fedezd fel a kertészkedés új dimenzióját a Magaságyás Viráglabdával! Ez a forradalmi termék lehetővé teszi számodra, hogy egy egész veteményeskertet hozz létre akár a saját magaságyásodban, akár a balkonodon. >>>>>>


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!