Gyakori kérdésként merül fel új kerttulajdonosoknál, hogyan érdemes kerti gépeket választani? A piac tele van mindenféle lehetőséggel, de abból a sok gépből vajon melyik felel meg legjobban igényeinknek? Erre a kérdésre keressük a választ a március 24-26. között megrendezésre kerülő GardenExpo kapcsán, melyhez szakértőként Varga Szabolcs agrármérnököt kérdeztük, hogy melyek az ő szempontjai, és mit javasolna a hobbikertészeknek.

Milyen kérdések merülhetnek fel kerti kisgép vásárlásánál?

Az egyik legfontosabb kérdés lehet, hogy elektromos eszközökre vágyunk, vagy bátran használjunk benzinmotorosakat? Mennyire kell karbantartani és mennyire lehet alkatrészt beszerezni hozzájuk? Fontos szempont, hogy mekkora kertre kell méretezni az adott gépet, mert más egy csöppnyi kert egy robotfűnyíróval és más egy akár ezer négyzetméteres gyepfelülettel rendelkező kert, ahol már maga a fűnyírás is pár órás feladat. A legtöbb kertnek nincs hatalmas gépigénye egyébként, de nem árt megfelelően dönteni az eszközpark kiválasztásánál, hogy valóban minket szolgáljanak a gépek.

 

Hogyan látja egy szakember: hobbikertészek mi alapján vásároljanak kerti kisgépet?

“Amikor még nekem is csak kisebb méretű kertem volt, és csak a családi ház körül kellett eszközöket venni, akkor az egyik szempont nálam a szervízigény volt. Mennyire macerás, mennyire elérhető egy szervíz az esetleges meghibásodásoknál? Mivel a legtöbb kisgép most már Távol-Keletről érkezik, ez egy nagyon fontos szempont, hogy egy esetleges meghibásodásnál mennyire van lehetőség új alkatrészt kapni.” - vallja Varga Szabolcs, agrármérnök. 

“Emellett természetesen elolvastam a vásárlói értékeléseket is, mert fontos támpontot tud adni a választáshoz a gépek megfelelő ár-érték aránya.” - mondja Szabolcs. Természetesen az ár-érték arány mindenkinek mást jelent, de ha kertészként nézzük a dolgot, akkor a megfizethetőség, a praktikusság és a használati érték között kell összhangot találni. Például a fent említett esetben is, amikor fűnyírót veszünk, akkor egy benzinmotorosnál fontos lesz az, hogy akár nőként is be tudjuk indítani, és ne kelljen figyeljünk állandóan a hosszabbítóra. 

 

A nők és a férfiak szempontjai sokszor teljesen eltérhetnek, mert nőként például azt is fontos, hogy mennyire könnyű az adott eszköz. Így egy egykezes láncfűrész, melynek súlya is elenyészőbb, sokkal praktikusabb lesz egy női kertbarátnak, mint egy nehezebb súlyú gép, ami inkább férfikézbe való.

 

Nagy rajongója vagyok a fűnyírótraktoroknak is, de vajon mekkora kertmérettől érdemes ilyet vásárolni?

“Egy fűnyírótraktorhoz elegendő gyepfelület is kell. Egyrészt azért, hogy hatékonyan lehessen vele füvet nyírni, másfelől azért, hogy egymenetben egyenletesen lehessen vágni. Ez általában 1000 nm felett kezdődik csak, ennél kisebb kertméretnél bőven elegendő egy nagyobb teljesítményű benzinmotoros kézi fűnyíró. Fűkaszát is főleg benzinmotorosat érdemes választani, mert még fontosabb, hogy a kábelre nehezebb odafigyelni munka közben.” - vallja Varga Szabolcs.



Milyen permetezőt érdemes házikertbe választani?

“Permetezőnél a hatékonyság az egyik fontos tényező. Kiskertben sokszor egy kézi, pár literes tartállyal rendelkező is elegendő, de minél nagyobb a kert és minél idősebbek a fák, annál nagyobb hatótávban érdemes gondolkodni.” - mondja Szabolcs. “Mivel permetezők esetében nem csak vegyszer kijuttatására használhatjuk, hanem bio készítményekre vagy lombtrágyázásra is, így a cseppméret állítása is fontos szempont.” 

 

Kell-e még valamilyen gépet beszerezzünk, hogy rendezett kertünk legyen?

„Alapvetően a fűrész és fűnyíró, szegélynyíró akár még elég is lehetne. Én a klasszikus metszőolló híve vagyok, de akinek gyenge a keze, ott lehetőség van sok gyümölcsfás-díszfás kertben egy elektromos metszőolló beszerzésére is. A barokk kertek tulajdonosainak vagy aki a formanövényeket kedveli, ott elkélhet egy sövényvágó is, ami nagyban gyorsítani tudja a folyamatokat. Magas sövényeknél viszont praktikusabb lehet egy teleszkópos kivitel, hogy ne kelljen létráznunk a metszéskor.

Tótulajdonosoknál természetesen külön gépészet van, hiszen a vízszűrőkön át a szkimmerekig és szivattyúkig igen sokféle berendezésre lehet szükség. A barkács- és kertigépek tárháza igen széles palettán mozog, gyakorlatilag minden kerti munkát gépesítettek az utóbbi években, tehát az egyszerűbb eszközeinket is bármikor leválthatjuk már gépesített verzióra.”

 

Maradt még kérdésed? Itt az év legnagyobb kerti életmód kiállítása, a GardenExpo 2023

Március 24-26. között irány a Budapest Aréna, ahol a GardenExpón felfedezhetjük a legújabb kerti gépeket és szerszámokat, de emellett találkozhatunk kültéri bútorokkal, árnyékolókkal, medencékkel sőt komplett kültéri konyhákkal, öntözéstechnikai eszközökkel is.  A sok termékújdonság mellett megismerkedhetünk az idei év kertépítési trendjeivel és szakértők segítséggel tervezhetjük meg saját oázisunkat, vagy álmodhatjuk újra kertünk vagy teraszunk berendezését és növényeit.

Az esemény idén is több nyereményjátékkal készül, a fődíjak között kerti garnitúra, Kamado grill és robotfűnyíró is található, ráadásul a belépőjegyek ára teljes értékében levásárolható az Oázis kertészetekben. 

Legyen tele élettel a kert, irány 2023. március 24-26. között a Budapest Aréna! www.gardenexpo.hu